Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

mama_karolina

11-ty tydzień , przyszłe mamuśki co jecie dobrego aby utrzymać wagę ?

Polecane posty

Niko ja też się wczoraj dowiedziałam, że chyba mam cukrzycę:/dla 75 gr glukozy wynik wyszedł 153 i dziś idę do lekarza:/masz jakaś specjalną dietę ustawioną??

Ojjj też się obawiam, że mnie też może grozić cukrzyca , ostatnio miałam aż 100, a to dopiero 11 tydzień :/

Może nie będzie tak źle:)tak normalnie na codzień nie mam podwyższonego cukru a po wypiciu takiego słodycza słoń miał by większy ten cukier hehe

Mam diete, ale sama ja sobie ustalilam - metoda prob i bledow, bo ta od lekarza, hmmm, skakaly mi po niej cukry. Na kazdego dziala co innego :) Ja tyje, dziecko rosnie, wiec ok :) A jem mniej wiecej tak - tylko ze ja rozbijam na duzo posilkow, zeby jednorazowo nie dostarczac za duzych dawek 7.00 - warzywa surowe (zazwyczaj pomidory z jogurtem), kromka pumpernikla, wedlina lub ser 9.00 - tost z chleba razowego z szynka i serem - warzywa, np ogorek, troche papryki 11.00 brzoskwinia, kiwi lub inny owoc, jogurt naturalny 13.00 zupa 15.00 jakies miesko lub ryba, jeden ziemniak lub wiecej kaszy czy ryzu, surowka 17.00 zupa mleczna - ale tylko na szklance mleka, bo mleko mi mocno podnosi 19.00 - kolejny owoc 21.00 kanapka z serem, aby nie bylo rano ketonow.

Miedzy posilkami migdaly, pistacje, nerkowiec. Czasem gdzies wrzucam jakies jajko gotowane plus chleb i surowki :)

Gość ursssulka
Jestem w 12 tygodniu i jak na razie to chudne. w pierwszej ciazy tez tak mialam,dopiero w 16 tyg mialam tyle,co przed ciaza,ale potem poszlo i na koniec mialam 18 kg na plusie. zreszta wszystko zeszlo po poroddzie w ciagu jakichs 3 mcy. Ale ja smakow nie mialam,jadlam dokladnie tak samo jak zawsze,moze tylko wiecej nabialu.

W sumie to nie mogę powiedzieć, że odżywiam się nie zdrowo a i tak nie wiem skąd to się przyplątało:/mam nadzieję, że jednak nie będzie tak źle bo z tego co czytałam to inne dziewczyny miały znacznie większe wyniki.Tak się tylko zastanawiam co do szpitala bo chyba z tego powodu nie będę musiała się położyć?pytam bo inne dziewczyny dostały odrazu skierowanie:/

Moga Cie wziac na jakies dwa dni, dac jedzonko i poobserwowac cukry - wtedy ustala czy dieta jest potrzebna czy nie, ale mnie nie brali, bo mamy badziewski szpital :) Wynik nie jest duzy, ale kilka dziewczyn z forum cukrzycowego tez mialo okolo 150. Np ja - 158 ;)

No to znając mojego lekarza, który wszystko musi dokladnie wybadać pewnie pójdę:/ale jak trzeba.Ważne, żeby Dzidzi nic nie było:))

Nic nie bedzie, wazne zeby teraz to kontrolowac, ale na wynik mozer miec wplyw np kolacja czy wiele innych czynnikow, wiec moze u Ciebie to jednorazowy skok i wcale nie cukrzyca :)

No też tak myśle zwłaszcza, że kolacja była późna - pierogi z truskawkami posypane cukrem mniam i tak z 8 sztuk:))taka mała zachcianka mnie dopadla:)

Nooo, a maka pszenna, ktora na pewno mialy w skladzie, podbija cukier z duzym opoznieniem :) Takrze trzymam kciuki :)

Nie, zawsze mialam w normie, dopiero na obciazeniu wyszlo :P W moczu tez nigdy cukru nie mialam.

Ja jeszcze niedawno sie balam ze nie tyje, bo mialam taki miesiac ze waga stala w miejscu :P

Do 29 tc - przed dieta (8 kg), od 29 tc- 32 tc, czyli jak zaczelam diete (nic i tym sie martwilam) i teraz od 32 do 34 - 2 kg :)

Jejciu zazdroszczę, ja dopiero 11 tydzień a tu już 2 kg przybyło, ale staram się jeść zdrowo więc może tak źle nie będzie. :)

Oj, bez diety na pewno w sumie z 16 bym zlapala, mimo ze tez zdrowo jem, ale bylaby to jakas czekoladka, slodka buleczka, a kg by lecialy ;)

Ja bym dobrowolnie nie przeszla:P Zmien chleb na pelnoziarnisty, duzo ryzu brazowego i warzyw, owoce z umiarem - np nie 3 kg truskawek dziennie :) mniej slodyczy i bedzie git :)

Gość dokladnie, co w tym zlego, ze
dużo strasznie jecie (nie mowie o pani w ciazy zaawansowanej). przeciez w pierwszych miesiacach ciazy wcale nie trzeba jesc wiecej. ja nie jestem w ciazy, ale jakby tyle jadla co wy to bym tyła kilo na tydzien

Może niestety dlatego, że nie jesteś w ciąży nie wiesz co to jest , głód jest okropny i to ssanie w żołądku ... Zachcianki też są przeróżne, więc może dlatego tyle jemy , a żeby nie przytyć staramy się jeść zdrowo, stąd te pytania.

Gość Laura 85
witam Dziewczynki:) jestem w 13tc, na razie nic nie przytylam ale tez sie panicznie boje ze pod koneic bede wygladac jak betoniarka. Jem strasznie duzo kanapek bo od wielu potraw po prostu mnie odrzuca. A pieczone mięso wali mi padliną. NIe potrafie sie zmusic. Wiec niestety mieso smaze wiekszosc kotletow i miesnych potraw. Duzo osob u mnie w rodzinie ma cukrzyce, w tym tez mialo ciazowa wiec sie boje ze mnie to tez czeka. Dzis zjadlam 2 duze kanapki z bulką musli, poledwicą i salatą. Popilam sokiem pomaranczowym. Jak na tą godzine to niewiele zjadlam ale tylko dlatego ze rano bylam w laboratorium zrobic morfologie wiec do 11 bylam na czczo bo jakos sie grzebalam rano i wyszlam z domu dopiero o 10. Zaraz pewnie zjem kilka sliwek i brzoskwinie. Na obiad planuje schabowy w samym jajku z ziemniaczkami i mizerią. JEEEJU jak mi teraz smakują ziemniaki:D jak nigdy :D ogolnie przed ciaza jadlam duzo miesa i warzyw, mniej wegli, a teraz mi sie tak strasznie chce pierogow, nalesnikow, makaronow - wczesniej mogly nie istniec. Pocieszające jest to ze na razie (tfu tfu) nie ciagnie mnie do slodyczy. Na kolacje nie mam pomyslu. Pewnie skonczy sie znow na kanapkach :(

Ja mam zapiekanke: brokuly, pogdotowane ziemniaki, kurczak, papryka, pomidory, ser i do piekarnika. :)