Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość you_tube*

Szczepic te dzieci w koncu czy nie - pomocy, termin na piątek!!!

Polecane posty

Gość you_tube*

Z trojka dzieci wybieramy sie w piatek na szczepienie. STarsza córka, 5,5-letnia, ma dostac szczepionke przypominajaca polio, krztusiec etc... A mlodsze coreczki bliźniaczki... odra, świnka, różyczka :-O priorix... Młodsze dziewczyny mają po 3 lata, tyle zwlekaliśmy z podaniem tej dyskusyjnej szczepionki. I nadal glupi jestesmy. Szczepic czy nie???

Gość dsdsgedgd
nie. inne są szczepione więc nie będzie miał kto twoich zarazić to raz. dwa, jeszcze niedawno nie szczepiło się na świnkę i nie było problemu. ja chorowałam i jakoś źle nie wspominam

Gość you_tube*
Nie tyle o świnkę chodzi, co boję się odry :-O A te starszą zaszczepic??? Kuźwa, zglupialam totalnie...

Gość you_tube*
Powiem tak: zadzwoniłam do przychodni i zapisałam na te szczepienia jeszcze przed urlopem, bo bałam się z drugiej strony, ze opieka społeczna się zainteresuje, ze nie szczepimy dzieci ;-O A co do szczepień... za dużo czytałam chyba w necie o skutkach ubocznych i powiklaniach, że autyzm, ze nowotwory, ze niewiadomoco ... Stąd rozterki i dylematy...

Gość you_tube*
Cieżarówko, atę piecioletnią to na co szczepilas ???

Gość nic sie nie martw
na odre swinke i rozyczke tez odwlekalam szczepienie. teraz bede szczepic 1 dawka mojego 3-latka, rocznego ide zaszczepic na pneumokokki zatydzien, skojarzona tez u niego odwlekam poki co tez sie balam powiklan tak jak Ty...

Gość No Nie wiem,
Ja na różyczkę świnke i odrę nie zaszczepiłam i nie zaszczepię Inne ok.trudno trzeba to trzeba tą jedną nie Ja chorowałam na odrę na świnkę i na różyczkę-przechodziłam to jak się przechodzi katar-tylko chyba nawet szybciej wyzdrowiałam! Zadnych powikłań-wspominam jako wyjątkowy light! Nie zaszczepię na to dziecka! Moje dziecko jest wrażliwe po szczepieniu potrafi być całkiem zdrowe jak i rozdrażnione histeryczne i tem. potrafi skakać od 36,6 do 39,8 w przeciągu 5min. Nie chce dziecka narażac na nic dlatego nie zaszczepię koniec.

Tez miałam taki dylemat, trzecia szczepionka przypadała na listopad, a zaszczepiłam w maju. I dzięki Bogu, bo okazało, że dziecko na tą trzecia dawkę krztusiec i inne cuda zareagował zwiotczeniem mięśni i przez kilka godzin nie mieliśmy z nim kontaktu. Już teraz wszystko wróciło do normy, ale było to ostatnie szczepienie.Nigdy nie myślałam, że przydarzy się to mojemu synkowi, a jednak. Cały czas go obserwuję, ale mam nadzieję, że najgorsze minęło. Starszego szczepiłam na wszystko i nic mu nie było. Więc naprawdę trudno doradzić.

Gość dammar 14
O szczepieniach ostatnio duzo sie mowi bo nikt nie informuje o skutkach ubocznych. Malo tego lekarze nie informuja jaka szczepionka dzieci szczepia. Ostatnio tez sie tym interesowalam, dowiedzialam sie ze lepiej szczepic szczepionkami nie kojarzonymi. Z e sa zamienniki bezpieczniejsze. I najwazniejsze zadac sobie pytanie czy nie lepiej podjac ryzyko by dziecko zachorowalo na jakas chorobe bo wyzdrowieje a po szczepionce moga byc powiklania. Na przyklad czy lepiej przechorowac odre czy na nia zaszczepic.Ale z tego co wiem w Polsce nie ma prawa wyboru co do szczepienia, wiec obowiazkowo trzeba szczepic. Im pozniej tym lepiej, bo dojrzalszy organizm latwiej poradzi sobie z rtecia zawarta w szczepionkach. Wczesniej nawet nie wiedzialam ze ona tam jest. Zycze rozwagi w podejmowaniu decyzji.

Gość dertowi
Oczywiście, że szczepić, i nie dać się zwariować propagandzie antyszczepionkowej, włączyć myślenie i logikę i oprócz niej poczytać też jej KRYTKĘ, poczytać artykuły, które te absurdy i manipulacje rozwiewają, choćby: http://blogdebart.pl/?s=szczepionki http://wyborcza.pl/1,75476,9162741,Dramat_wedlug_dr__Andrew_Wakefielda.html?as=1&startsz=x http://sporothrix.wordpress.com/2010/09/23/ale-glupi-ci-kalifornijczycy/ Mały cytat dla pani wyżej o "przechorowaniu": "Powikłania krztuśca obejmować mogą zapalenie płuc i inne nadkażenia bakteryjne, uszkodzenie mózgu na skutek niedotlenienia i, być może, działania toksyny krztuścowej, odwodnienie, zaburzenia łaknienia, zapalenie ucha środkowego, a także na skutek gwałtowności napadów kaszlu odmę opłucnową, krwawienia z nosa, powstawanie krwiaka podtwardówkowego, przepukliny oraz wypadanie odbytnicy. Dla małych dzieci krztusiec jest chorobą potencjalnie śmiertelną. Dziecko po ataku kaszlu krztuścowego (autor T. Schlenker, MD, MPH, stąd) Nie ma się, jak widać, czym martwić. Ani szczepić, bo i po co? W końcu to taka taka sobie łagodna choroba wieku dziecięcego, a w ogóle to występowała dawno temu."

Gość dammar 14
Powiklania po grypie tez moga dac zapalenie pluc. Kobieto prosze czytaj ze zrozumieniem. Nie dac sie zwariowac propagandzie szczepieniowej, mamy przyklad ,niedawny, szczepionka na ptasia grype i tym podobne. A po drugie po co ta dyskusja skoro w Polsce i tak nie ma wyboru, jak nie zaszczepisz to 500 zl kary. Wiec o czym my rozmawiamy. Ja mieszkam w innym kraju mam wybor, dlatego szukam sposobow bezpiecznego szczepienia.

Gość Jozef i na
dammar 14 O szczepieniach ostatnio duzo sie mowi bo nikt nie informuje o skutkach ubocznych. Malo tego lekarze nie informuja jaka szczepionka dzieci szczepia. Ostatnio tez sie tym interesowalam, dowiedzialam sie ze lepiej szczepic szczepionkami nie kojarzonymi. Z e sa zamienniki bezpieczniejsze. I najwazniejsze zadac sobie pytanie czy nie lepiej podjac ryzyko by dziecko zachorowalo na jakas chorobe bo wyzdrowieje a po szczepionce moga byc powiklania. Na przyklad czy lepiej przechorowac odre czy na nia zaszczepic.Ale z tego co wiem w Polsce nie ma prawa wyboru co do szczepienia, wiec obowiazkowo trzeba szczepic. Im pozniej tym lepiej, bo dojrzalszy organizm latwiej poradzi sobie z rtecia zawarta w szczepionkach. Wczesniej nawet nie wiedzialam ze ona tam jest. Zycze rozwagi w podejmowaniu decyzji. Dammar no wybacz ale glupoty piszesz i juz. zwlaszcza z tym podejmowaniem ryzyka. A slyszalas Ty kobieto o powiklaniach po odrze, albo spotkalas sie z takimi. Zastanawialas sie czemu odre uwaza sie za jedna z najgrozniejszych chorob dzieciecych? Te wszystkie panie ktore nie szczepia na swinke, rozyczke i odre bo to przeciez wyjatkowy light moze w koncu zaczely by sie dowiadywac dlaczego szczepi sie na akurat te choroby. Autorko a co do Twojej starszej corki to wybacz ale po co szczepilas wczesniej jesli teraz nie chcesz szczepic? Przeciez w takim razie tamto szczepienie jest zupelnie bez sensu.

ja bym jej nie podała gdybym mogła cofnąć czas,po niej mój syn zaczal dziwnie sie zachowywac

Ja tez mam dylemat, a w zasadzie cos czego nie rozumiem i prosze moze mi ktoś wyjasni. Moje dziecko w lutym zaszczepilam na krztusiec. Po tej szczepionce mloda zachorowala a zaraz po niej dwoje starszych. Wszyscy przeszli krztusiec z powikłaniami- zaplenie pluc. Wyzdrowieli jest ok a tu w czerwcu byl termin szczepionki na krztusiec- kolejna dawka. Pytam pielegniarki jak to? przeciez ona juz przechorowala wiec po co ją szczepic? Pielegniarka na to ze musze miec orzeczenie od lekarza. Pojechalam do prokocimia, zbadali ją i stwierdzili ze ma wyjątkowo wysoką ilosc przeciwcial przeciw krztuscowi, ze faktycznie go przechorowala ale ze MUSZE JA ZASZCZEPIC i wyslali mi tą decyzje listem/ Po cholere mam ją szczepic jak juz to rpzeszla? I gdzie się udac zeby jej to szczepienie wylączyli z kalendarza szczepien a móc ją tylko na blonnice i tęzec zaszczepić?

najlepiej napisać do Ministra zdrowia wiosenna to skandal zaszczepić, bo tak i już nóż sie w kieszeni otwiera

Gość Nimfa Wrr
Wiosenna rzeczywiście jest to trudna sytuacja, ale dobrze że zwróciłaś na to uwagę, i chcesz o to powalczyć.

Gość biki
moje dziecko ma 16 mcy nie bylo szczepione na nic prosze o wypowiedzi jakimi szczepionkami go zaszczepic? podklerslam ze zadnych dodatkowych nie chce ktorej sie tak bardzoi obawiacie??

oj wiesz co tu radzić ja Ci napisze po prostu czym ja szczepiłam tylko miał 5w1 3 dawki, skojarzoną miał tylko ze względu na dobrze oczyszczony w niej krztusiec, w poejdynczej tak oczyszczony nie jest, a podobno jest po niej najwięcje powikłań poza tym dostał 2 dawki wzwb i gruźlice po urodzeniu, po której dostał małopłytkowości