Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dziewczynaaaa12

sylvie+Escapelle+okres

Polecane posty

Gość dziewczynaaaa12

Sprawa jest bardzo skomplikowana, ale mam nadzieję że jakoś mi doradzicie. W styczniu tego roku wzięłam tabletkę Escapelle, okres który dostałam trwał 2 tygodnie, czyli tydzień to pewnie było krwawienie wywołanie tabletką, a drugi tyd normlany okres. Później okres dostałam po 2 mies. Generalnie okres mam w miarę regularny, powiedzmy waha się po 3 do 10 dni. Postanowiłam zacząć stosować tabletki antykoncepcyjne. P.ginekolog przepisała mi Sylvie 20, czekałam na okres (był to już czerwiec) gdy zaczął się spóźniać. Spóźniał się może nie całe 2 tyg gdy w czasie stosunku mój chłopak przez przypadek spuścił się we mnie. i w ów czas wzięłam znowu tabletkę Escapelle. Pani doktor powiedziała żeby zważywszy na tą tabletkę zacząć stosować Sylvie dopiero w następnym cyklu, nie tym na który czekamy. Pare dni później po wszyskim dostałam okres, który trwał tydzień. (nie dwa jak poprzednio). Myślałam, że dostanę okres dopiero po 2 msc jak poprzednio. Gdy dokładnie po 28 dniach (od rozpoczęcia tamtego) dostałam kolejny. ( wczoraj rano). Wypłynęła stróżka krwi, i szybko włożyłam tampona i wzięłam pierwszą tabletkę. Tak jak wczoraj ten okres był w miarę. Tak dziś, nie zobaczyłam ani jednej kropli krwi, tylko brązowy śluz. Wzięłam jednak i dziś 2 tabletkę. Ale sama nie wiem czy to okres, czy np. jakaś rekacja na Escapelle. Nie wiem czy te tabletki zadziałają prawidłowo czy nie! Nie wiem wgl co mam robić. Proszę doradźcie coś!

Gość ehhh no i co teraz??
escapelle bardzo, bardzo wpływa na gospodarke hormonalna. Jeżeli wczoraj była krew, dzisiaj nic to nie wiem czy mozliwe ze to był okres. Poczekaj co będzie jutro. Powiem Ci, ze namieszałas sobie ładnie. Ja na Twoim miejscu nie wzięłabym kolejnej tabletki. Odczekała ze 2-3 cykle i dopiero zaczęła brac tabletki. Bo naprawde ciężko się połapac i ja bym nie ryzykowała.

Gość moze trzeba nie
moze to okres był?

Gość Jak zaczęłaś brać, to już bier
bierz, ale zabezpieczaj się dodatkowo w pierwszym cyklu. Jak teraz przestaniesz brać, to już w ogóle nie bedziesz wiedziała co i jak. A czy lekarz szukał przyczyny, dlaczego przy braniu tabletek nie miałaś krwawienia z odstawienia? W ogóle dzwne to dla mnie jest, współżyje już 15 lat, a nigdy nie musiałam brać tabletek typu escapelle. Albo się zabezpieczam, albo nie i żyje z myślą, ze mogę byc w ciąży... To nie było złośliwe z mojej strony, ale pomyśł sobie jak mieszasz w swoich hormonach.

Gość dziewczynaaaa12
Przy braniu jakich tabletek? Nigdy wcześniej nie brałam tabletek antykoncepcyjnych. No chyba, że pytasz o Escapelle?? Nie odczułam żadne złośliwości, nie wiem ile masz lat. Jednak myślę, że jakbyś miała tyle co ja tzn. 18 prawdopodobnie też gdyby było to konieczne zażyłabyś escapelle... Chyba będę kontynuować branie tabletek, tylko zastanawiam sie czy jęsli to nie był okres to jak zareaguje mój organizm... i czy gdy zużyję 21 tabletek to normalnie pojawi się krwawienie.

Aha, najpierw zrozumialam twój opis tak, ze zaczęlaś brać sylvie i nie mialaś okresu, a było tak, ze czekałaś na niego, zeby zacząć brać tak? To wtedy powinnaś dostac progesteron na wywołanie miesiączki i od pierwszego dnia zacząć brać anty, albo zacząć brać od razu ale w pierwszym cyklu się dodatkowo zabezpieczać (tak jak ci napisałam żebys teraz zrobiła). Ja też miałam 18 lat i wiem jak to jest jak ciągnie do seksu, a chłopak w tym wieku za bardzo o konsekwencjach nie myśli... Ale nie niszcz sobie dziewczyno organizmu tak silnie działającymi tabletkami (esc) bo masz dopiero 18 lat a juz dwa razy je brałaś. To nie jest srodek antykoncepcyjny, to "wyjście ewakuacyjne".

Gość dziewczynaaaa12
mhm, tak czekałam na niego... Dlatego właśnie chciałam jak najszybciej wziąć tabletki anty żeby z escapelle nie mieć już nic wspólnego... Na razie biorę 3 dzień, miesiączki czy co to było już nie ma, ani żadnego brązowego śluzu... teraz już sama nie wiem co mam robić.

Bierz normalnie te tabletki, weź sobie ulotke i poczytaj. Można je zacząć brac w dowolnym dniu cyklu, ale nie mają wtedy działania antykoncepcyjnego w czasie brania 1szego opakowania. Więc miesiąc się przemęczysz, będziesz się dodatkowo zabezpieczać, ale dostaniesz normalne krwawienie jak weźmiesz to opakowanie do konca i wtedy już bedziesz wiedziała, ze jesteś zabezpieczona. Tylko wiesz, zebyś sobie nie namieszała i jeszcze w tym miesiącu po esc nie musiała iść... Starsza koleżanka ci radzi;)

Gość dziewczynaaaa12
Dobra, dziękuję :) Tak zrobię jak radzisz, przejrzałam jeszcze niektóre fora, i podobno jest to normalne że tabletki anty hamują miesiączkę. "Tabletki antykoncepcyjne blokują występowanie krwawień menstruacyjnych, więc zmniejszenie obitości miesiączki czy jej całkowity zanik mógł być związany z przyjęciem tabletek. "