Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Dermatolog Z Podgórki.

PYTANIA I ODPOWIEDZI.dermatog online teraz na kafeterii:)

Polecane posty

Gość Dermatolog Z Podgórki.

Kłaniam się.Jestem dermatologiem z kilkuletnim doświadczeniem. Możecie pisać mi pytania,chętnie odpowiem. Wszystko za darmo,po prostu mam te po godziny czasu,będzie mi milo jeśli komuś pomogę i doradzę.

Gość xbxbxfb
ja mam problem. Mam zaskórniaki na brodzie pod ustami.. nigdy nie mialam problemu z krostami itp skad to tak teraz?!

Gość MADZIA12987
A JA MAM PYTANIE ODNOSNIE TRĄDZIKU? DLACZEGO POJAWIA SIE ON TYLKO W OKOLICY UST I NA BRODZIE? A POLICZKI I RESZTA JEST CZYSTA.

MADZIA12987 W tych miejscach występuje łojotok nadmiar produkcji łoju,hiperkeratoza(tzn.Nadmierne rogowacenie)Prowadzi do zwęzenia kanału wyprowadzającego i powstania czopu, który blokuje ujście mieszka włosowego uniemożliwiając wydostanie się łoju. Takie zatrzymanie łoju przyczynia się do powstawania zmian trądzikowych: początkowo mikrozaskórników (widoczne białe główki), a następnie zaskórników otwartych (czarne główki -wągry). oraz miejsca takie jak czoło,broda,wokół ust są podatne na namnażanie się bakterii.Dlatego ważne jest aby starać się systematycznie oczyszczać te miejsca w celu zapobiegania pryszczy,zaskórników bądź innych wyprysków.