Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość biankaaaa123432

8 miesięczne dziecko nie chce pić mleka

Polecane posty

Gość biankaaaa123432

witam. mój 8 miesięczny synek od kilku dniu nie chce pić mleka. na dobę wypija około 350 ml + kilka łyżeczek kaszki mlecznej( około 40-50 ml). bardzo chętnie je obiadki, deserki czy biszkopty ale martwi mnie że tak mało mleka pije. ile ml mleka na dobę piją wasze 8 miesięczne dzieci?

Gość mama dziewczynek ;-)
Witaj, moje dzieci były na cycu ponad rok, ale już w tym wieku nie ssały za dużo. Wprowadziłam wiele pokarmów stałych, a mleka nie. Rozmawiałam z pediatrą w tej sprawie, ponieważ moje dzieci nie chciały butli, mlekiem pluły... lekarka powiedziała, że jeżeli dostają nabiał to jest w porządku. Może Ty też wprowadź małemu inny nabiał - kaszki mleczno-ryżowe, mleczno-ryżowo-kukurydziane, owsianki, mleczne manny itp. są gotowe, albo możesz gotować sama i dowolnie mieszać. Możesz też próbować pomału jogurty - ja swojej nawet wcześniej podawałam jogurty - najpierw bobovity albo nestle jogurciki maluszka, później naturalne, również deserki mleczne w słoiczkach kupowałam, później też sama różne kombinacje robiłam... Generalnie ważne, żeby dziecko dostawało niezbędne składniki, a czy to będzie mleko z butli czy jakiś mleczny produkt zjedzony łyżeczką np. nie ma znaczenia. Oczywiście możesz próbować z mlekiem, może to chwilowy kryzys.

Gość Taka jedna Ola
Mój synek dokładnie w tym samym wieku po prostu odrzucił mleko... dzisiaj ma 18miesięcy i nadal nie chce widzieć ani mm, ani krowiego... kakao też nie... jedynie czasami budyń, często jogurt, serek.... niektóre dzieci już tak mają.... Czasem miał przebłyski, że jadał kaszkę mleczno ryżową... ale od miesiąca też mu się odwidziała i ani jednej łyżeczki nie weźmie do buzi....

Gość dsowiadczona
duzo pije jak ponad 300 ml.moj wtedy pil ok 180 ml i dwa razy w dniu kaszka ok 120 ml x 2.dzisiaj ma ponad rok i pije raz mleko 210 ml i raz kaszka 150 ml.

350 ml na dobę, nie jednorazowo - dobrze zrozumialam? I żadnych innych plynów? Mój synek w tym wieku wypijał 600, 700 ml mleka na dobę a ja i tak myślałam, że to mało. Najlepiej zapytaj pediatrę. W wieku 9 miesięcy idzie się na bilans do przychodni dla dzieci zdrowych to będziesz miala okazję rozwiac wątpliwości.

Gość ojtam ojtam
mój od 5 m-ca niepijał mleka - jadał tylko z kaszką ze 2 razy dziennie - po roczku już raz - dawaj do picia soki czy wodę i możesz wprowadzić jakiś jogurt - może z nestle czy bobovity na początek najlepszy - zastąpi posiłek mleczny - ewentulanie jakiś silnak też zastępuje mleko - dziecko wcale nie musi pić butelki -może jeść mleko na inne sposoby

Gość gość
moja corcia wypija rano 180ml mleka okolo 16 h 150 ml kaszki na tym mleku i okolo 20h 150 ml kaszki manny ktora zawiera mleko. a dochodzi jeszcze deserek mleczny .to na tyle z mlecznych posilkow,czy to wystarczy?

Gość gość
Czasami tak mają,nic na siłę,bo całkiem się zniechęci...mój też miewał takie fazy,czasem związane jest to z ząbkowaniem,bo ssanie powoduje szczypanie dziąseł...może przed karmieniem,posmaruj żelem

Gość gość
my też tak mieliśmy, rozmawialiśmy o tym z pediatrą , powiedziała żeby się tym nie przejmować tylko dawać więcej obiadków ze słoika. Powiedziała, ze dzieci czasem tak mają , ze coś odrzucają a potem wracają. Faktycznie po jakimś czasie, kilku dniach nasze dziecko znowu piło mleko w takich ilościach jak wcześniej :) . Dodam, ze nasza pediatra wykłada na Uniw. Medycz.

Gość gość
:D nie ma to,jak odpisywać na posty sprzed laaat.....dopiero teraz zauważyłam :D no,i to można wrzucić do topiku GAFY :O

Gość gość
haha durne mleczarnie :-) ja bym obstawała na wciskaniu na siłę, trochę pobleczy ale zeżre