Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość vbnmvfgbhnm

Mój jedyny syn chce studiować

Polecane posty

Gość vbnmvfgbhnm

mój jedyny syn chce studiować na drugim koncu polski :( Wszystko byłoby pięknie gdyby nie to, że razem z mężem przepisaliśmy na niego gospodarstwo. Jest mi tak strasznie przykro... Ziemię dostałam w spadku od taty a on od swojego. Razem z mężem poświęciliśmy temu całe życie, czas, siły, a on chce wszystko zmarnować, sprzedać, wyjechać daleko. Jest mi tak strasznie źle. To dorobek kilku pokoleń, dziesiątek osób- człownków rodziny... A ON chce wyjechać.... Jak go zatrzymac? Jakich argumentów użyć? :(

Gość karmazynowapiatka
dajcie mu żyć swoim życiem, moze on chce poświęcić się czemuś innemu, czemuś swojemu, wspieraj go w tym jeśli chcesz jego szczęścia

Gość wytłumacz mu że jeśli
on tego nie chce, to adoptujecie sobie drugiego :D który jest szansa to doceni :P

Pawlak nie miał z tym problemów :) Wymodlił i wziął sprawy w swoje ręce czyli znalazł Ani kawalera :) A tak na serio, to chyba to jakiś żart, prawda:)

Gość Miliana23
niech jedzie spadek cofnijcie bo przechula wszystko a moze zobaczy ze samemu sie utrzymac nie jest tak prosto i szybciutko wróci do domu? Chociaż nie kazdy jest stworzony do mieszkania na wsi i pracy na roli.

Gość vbnmvfgbhnm
Syn od dziecka mowił, że spędzi tu resztę życia. Nawet jeszcze przed maturą rozmawialismy o tym i mówił, że chce maturę dla siebie i na studia nie idzie. a teraz takie coś...

Irytują mnie tacy ludzie co wymagają od swoich dzieci takiego życia. Bo to z pokolenia na pokolenie więc zostań i babraj się w gównie. Może go to nie pociąga ? nie ma już PRL i jest inna podświadomość ludzi ! nie chcą zostawiać na wsi i płodzić minimum 5 dzieci i orać pole !

Gość Jestem Wampuś
Tak jak koleżanka wyżej. Polecam obejrzeć film "Nie ma mocnych" Tam jest gotowy przepis na taką sytuację :)

Gość kicikicijajadzadza
niech sie chłopak rozwija. Powinnaś jako matka go wspierać, żyjemy w takich czasach iż argumenty w stylu "to przechodzi z pokolenia na pokolenie" nie działają, ludzie sie zmieniają o.O

Powinnaś się cieszyć, że syn chce się rozwijać, nie boi się wyjechać i przede wszystkim UCIEKA z tej wsi bez przyszłości. Porzuć idiotyczne sentymenty i sprzedaj tę ziemię sama.

Gość amatorka wiejskiego krajobrazu
Skoro masz jednego syna to na pewno liczyłaś, że przejmie po Was gospodarstwo. Trudno powiedzieć dlaczego on chce innego życia - czy nie podoba mu się życie na wsi, czy chce od Was uciec, wyszaleć się /skoro ucieka na drugi koniec Polski/, czy ma jakieś pasje i marzenia związane ze swoją przyszłością... Myślę, że skoro chce koniecznie iść na te studia, to będzie ciężko go przekonywać, żeby zrezygnował... Moja znajoma z liceum ma brata, ona studiowała w mieście, on nie mógł, bo właśnie rodzice opisali na niego gospodarstwo - chłopak później skończył coś zaocznie, dostał dotację, ma hodowlę świń i super prosperuje... ale nic na siłę. Mojej cioci syn chciał sprzedać ziemię zapisaną mu przez matkę /wujostwo zostawiło sobie dom z ogrodem a ziemię podzielili i poopisywali na synów/. Cioci tak było szkoda ojcowizny, że odkupiła od niego, normalnie za cenę rynkową ;-) Niepokoi mnie, że syn chce sprzedać ziemię, gospodarstwo... a co z Wami?

Gość Jestem Wampuś
Tiaaa, skończy studia, obroni "magystra" i jak będzie miał farta to załapie się na kasę w Tesco albo innym markecie za 1200 brutto :D. Spoko, to jeszcze gówniarz :)

Gość vjsdnvjs
po studiach wróci z podkulonym ogonem jako bezrobotny i będzie jeszcze błagał zebyscie go przyjęli

Nie dziwie mu się. Wolałabym żyć o suchym chlebie niż żyć na wsi i przejmować gospodarstwo.

Gość Jestem Wampuś
No i jak nie pójdzie na jakiś debilny kierunek, to się trochę rozwinie, zdobędzie szersze perspektywy, pozna ludzi i wówczas może coś będzie z waszego gospodarstwa. Czasy kiedy zostawało się na wsi po podstawówce, hodowało dwie krówki, trzy świnki, pięć kur i z tego żyło dawno i bezpowrotnie już minęły. Teraz to jest biznes pełną gębą, wymagający wiedzy, znajomości działania świata, umiejętności prowadzenia interesów. Nie wystarczy już umiejętność jazdy traktorem i dojenia krowy !

Gość Jestem Wampuś
No i co ? Idzie na te studia ?

Gość kiekdiekdiekd
twój syn jest młody i głupi, pokolenia budowało jego dorobek .To nie syn tylko pasożyt. U mnie jest na odwrótmoi rodzice nie chcą nam nic dać, wszystko zruinowali, i nie pozwalają remontować czy budować się. Niech syn idzie na studia nic mu się nie należy jak nie szanuje dorobku dziadków i rodzców, najłatwiej sprzedać i rozpierdolić

Zgadzam się w 100 procentach z Wampusiem. A chyba teraz trzeba mieć skończone studia, by zostać na gospodarce albo szkołę rolniczą.

Gość kiekdiekdiekd
dziecko co nie szanuje ojcowizny jest nic niewarte. Chyba że sprzeda i kupi za to posiadłość wmieście,jak nie chce robić w polu

W ogóle nie powinniście go zatrzymwać, ani wpieprzać sie w jego życie ze swoimi planami. Przecież ma prawo żyć swoim życiem a nie Twoim i zmarłej rodziny. Doskonale go rozumiem, tak samo mam ochotę zabrać sie i wyjechać kiedy moja mama wspomina o tym jak to kiedys przepisze na mnie swoje firmy i ciekawe jak ja je potem poprowadzę :o masakra :o

Gość raz się zyje
i neich idzie na studia. co to za frajda siedziec i cale zycie w polu robic. a dajcie spokoj. narazie nic na niego nie przepisujcie albo cofnicie podjeta decyzje dopiero jak bedzie starszy i moze sie zdecyduje na dobrowolne zostanie na wsi to wtedy przystapcie do dzialania