Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ilemisienalezy

Ile mogę dostać odszkodowania za pomówienie w internecie?

Polecane posty

Gość ilemisienalezy

Ktoś (wiem kto i sam się do tego przyznaje sms-em) pomówił mnie w internecie na forum nazywając mnie złodziejem i oczerniając moją firmę.Czy należy mi się z tego tytułu odszkodowanie za utraconych potencjalnych klientów i zszarganą opinię w środowisku?Dodam, że pismo do prokuratury o pomówienie już złożyłem.

Gość ilemisienalezy
podnoszę

Gość jakajataja
Zniesławienie, pomówienie, obmówienie, oszczerstwo występek polegający na pomówieniu innej osoby, grupy osób, instytucji, osoby prawnej lub jednostki organizacyjnej nie mającej osobowości prawnej o takie postępowanie lub właściwości, które mogą poniżyć ją w opinii publicznej lub narazić na utratę zaufania potrzebnego dla danego stanowiska, zawodu lub rodzaju działalności. Zagrożony karą grzywny albo karą ograniczenia wolności na podstawie art. 212 1. Kodeksu karnego. Sprawca podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo karze pozbawienia wolności do roku jeżeli pomawia inną osobę za pomocą środków masowego komunikowania (art. 212. 2. k.k.). W razie skazania za zniesławienie sąd może orzec nawiązkę na rzecz pokrzywdzonego, Polskiego Czerwonego Krzyża albo na inny cel społeczny wskazany przez pokrzywdzonego (art. 212. 3. k.k.).

Gość ilemisienalezy
Ale ile tej nawiązki mogę otrzymać? Zainwestowałem w tę sprawę 600 zł ( 300 zł wniesienie sprawy z oskarżenia prywatneo, 200 prawnik, 100 pismo kancelaryjne). Chciałbym, żeby chociaż mi się to opłaciło i zwróciło :/

Gość srdfjhgk
ZALEZY JAKA SZKODA MORALNA I ADWOKAT

Gość jakajataja
Ej, ale pismo kancelaryjne itd mogłes sobie podarować, trzeba było samemu działać ;) zależy od stopnia zaszkodzenia ci. Od formy zniesławienia.

Gość Kabaret_Starszych_Panów
wydziedziczę cię powiedział po pijaku brat do brata :O

Gość ilemisienalezy
Szkoda taka, że przez 2 tygodnie opinia o mojej firmie ( oszczerstwa) widniały na forum branżowym. Jak strata? Utraceni potencjalni klienci, renoma firmy, zostałem również pomówiony, że biorę rozwód co jest nieprawdą bo z moją małżonką biorę ślub kościelny w tym roku, zostałem wyzwany od złodziei, oszustów, krętaczy i że założyłem firmę po to aby okradać klinetów. Mam bardzo dobrą opinię w regionie, moja firma cieszy się powodzeniem, klienci są bardzo zadowoleni.

Gość jakajataja
ilemisienalezy, wiem co czujesz, bo miałam b. podobna sytuację. Musisz oszacować względne straty- np. porównac te tygodnie do poprzednich

Gość ilemisienalezy
W sumie się nie różnią te tygodnie od poprzednich, bo bazuję na klientach którzy zaklepali mnie kilka miesięcy wcześniej. Nie pochodzę z dużej miejscowości, ten facet z imienia i nazwiska oraz z nazwy mojej firmy mnie pomówił na największym forum branżowym. Ugram chociaż 1000 żeby mi się zwróciło?

Gość jakajataja
Powinienes i ze 2 tys., ale to zależy od sprawy. I od twoich żądań.

Gość ilemisienalezy
Długo czekałaś na rozpatrzenie pozwu?

Gość wolna i zadowolona z życia
i tak nie dostaniesz

Gość ilemisienalezy
a dlaczego mam nie dostać?

Gość saeses
to zależy ile ludzi to widziało . Jesli obrazł cie tylko przy jednym cżłowieku .. To raczej nie licz na odszkodowanie . Jelsi obraził cie przy grupie ludzi , to możesz sie domagać zadoscuczynienia .

Gość ilemisienalezy
Klientów mam - spokojnie. a skąd mam wiedzieć, dlazego mnie pomówił? Nie powiedziałam dlaczego, wysłał mi tylko sms-a aby się pochwalić ze mnie pomawia. A cóż w tym złego że chcę odszkodowanie?

Gość ilemisienalezy
SESEE POMÓWIŁ MNIE W INTERNECIE- NA FORUM BRANŻOWYM !

Gość hmmmmm...?
no bo go pewnie ojebales daltego cie pomawia, bez powodu raczej by tego nie robil

Gość jakajataja
ilemisienalezy, mam nadzieję, że wydrukowaleś te stronę forum, łącznie z ilością wyświetleń? Przydałoby sie trzymac też sms i mieć numer ip.

Gość ilemisienalezy
mam to wydrukowane, smsa tez zachowanego :)

Gość ilemisienalezy
jakataja ile czekałaś na sprawę?

Gość jakajataja
Nie zakładałam sprawy, napisałam do tej osoby, podałam artykuł k.k., pousuwała to. Reszcie klientów tłumaczę, że niektórym zawsze jest mało i chcą droga oszustwa wyłudzić pieniądze za usługę, którą zakupili. Cwaniactwo się szerzy. Rozumieją.

Gość ilemisienalezy
No ja tego tak nie zostawię. Pomówił moją rodzinę, moją firmę i co najorsze napisał, że moja firma została stworzona TYLKO PO TO aby okradać klientów. Nie mogę tego tak zostawić.

Gość jeśi jestes mechanikiem to
niestety większośc z Was 99% jest niesumienna i przez to nieuczciwa. Przykład z mojej naprawy tłumika. Zamiast zrobi jakby robili dla siebie. Czyli zdemontować, naprawiać, ciąc i spawać na stole. TO co zrobili ? Podnieśli auto na podnośniku i dłubali przy tłumiku bez jego zdjęcia. Po naprawie jak się obruszyłem to zostałem wyzwany. Wówczas zabrałem auto i pojechałem do rzeczoznawcy. Okazało się, że jest gorzej niż ja widziałem. Wycinali szlifierka na samochodzie i pocięli czujniki od DPFa oraz podwozie. Spawali też pod autem. Efekt odpryski i podpalone elementy. Wziąłem opinię od rzeczoznawcy i wycenę naprawy od Dealera. Napisałem pismo. Teraz czekam na reakcję pseudo mechanika, a sprawa i tak jest już sądzie bo nie będę czekał łaskawie. Zamiast podejść z sercem i solidnie to chcieli zarobić i zarobili 300zł w 20 minut. Gdyby nie byli chytrzy to ja byłbym zadowolony i nie domagałbym się 7 tys za naprawę.

Gość gość
Zamierzasz dochodzić odszkodowania za naruszenie dóbr osobistych (odszkodowanie za zniesławienie/odszkodowania za pomówienie)? Nie wiesz na jakiej wysokości odszkodowanie możesz liczyć? Zadzwoń na numer: 801 022 310 lub 22 435 89 32 Bezpłatnie otrzymasz poradę prawną! Skorzystaj z naszej pomocy a przekonasz się czym jest profesjonalna pomoc prawna.Oferujemy korzystne warunki współpracy przy wysokiej jakości usług. Naszym Klientom zapewniamy: •niezbędne doświadczenie i skuteczność, •brak opłat wstępnych, •uczciwe prowizje, •najwyższą jakość obsługi, •wsparcie ze strony najlepszych prawników, •przelew odszkodowania bezpośrednio na konto klienta, •rozliczenie po otrzymaniu płatności. Więcej informacji na stronie www.DuzeOdszkodowania.com

Gość wygramyrazem
Specjalizujemy się w zakresie odszkodowań. Wypadki w pracy, wypadki komunikacyjne, odszkodowania za wypadki za granicą (turystyczne, w pracy), błędy w sztuce lekarskiej. Cechuje nas indywidualne podejście do każdej sprawy. Infolinia: 801 801 821

Gość gośćdu
jak udowodnisz ze twoja firma poniosla straty z tytulu negatywnych opini w sieci? istnieje cos takiego jak nasycenie produktem, sezonowosc produktow itd to zalezy od branzy. mozesz tez zwealniac ludzi usprawiedliwiajac sie ze negatywne opinie was wykanczaja, litosci. jesli masz swoje placowki w realu to siec nie ma az takiego znaczenia na twoja firme. liczy sie tez kontakt osobisty itp. za znieslawienie moze ktos zaplaci mak kilkaset lub kilka tys, to raczej tylko w naprawde hardcorowych sytuacjach, i na to bym nie liczyl ze w ten sposob zrekompensujecie sobie mniejszy przychod w sieci:))), zwalajac na negatywne opinie. po za tym negatywne opinie moze pisac nawet osoba ktora byla u cb a nic nie kupila, bo doszla do wniosku ze oferowane produkty to kicha, to jej opinia a tego nie udowodnisz. to tak jakby porownywac poloneza do mercedesa, ktos patrzy inaczej na twoj produkt i nie traktuje go jak merca tylko jak poldka. :p zamiast sie meczyc z sadami, liczyc na jakies mega odszkodowania to wezcie sie za robote, dbanie o wizerunek i starannosc. dla przykladu , napewno jest znieslawieniem napisanie ze jest ktos zlodziejem itd ale tez nie zawze, co sady wykazaly. co do naciaganych przez str internetowe wypowiedzi ze zawze idzcie do sadu , ze zawsze prawnicy sa wam potrzebni-to tylko opinie tych ktorzy na tym i tak zarobia bez wzgl na wynik koncowy-czyli prawnicy:p durex mial tez glosna sprawe, tyle ze oni wykazali sie inteligencja, zamiast pozwow , zalatwili to pozytywnie , ulgowo i polubownie z humorem i smiechem. dzieki czemu zyskali na wizerunku!!!!!!!!! natomiast gdyby pozli do sadu , wizerunkkowo niezaleznie od wyniku rozprawy i tak by stracili. troche myslcie, ludzie sami sobie poradzicie z opiniami, kasowanie wzystkiego zajmie wam maks dobe:) szybko i sprawnie. mam nadzieje ze wyczerpalem temat. darujcie sobie sady, sami szybciej wszystko ogarniecie, czasami moze byc ciezko tylko z administratorami ale to tez da sie zrobic. nie dajcie sie naciagnac firmom zajmujacym sie kasacja opini ani dac zarobic prawnikom, bierzcie sprawy w swoje rece:))) pozdr

Gość stasza
nie lapcie sie na te puste reklamy zamieszczane przez firmy ktore wam rzekomo pomoga usuwac opinie itd.... ktore zreszta juz zamiezczaja tu swoje reklamowki........ zasmiecajac serwer. sami sobie poradzicie, wystarczy zglaszanie tresci, czasem mailowy kontakt z administratorem. A czasem poprostu wystarczy kliknac usun, zglos:))))))) i nie warto isc do sadu , bo co najwyzej was przeprosza, usuna wpisy, a kasy na tym nie zarobicie:))))))))) napewno nie zrekompensujecie sobie w ten sposob mniejszego przychodu spowodowanego rzekomo negatywami!!!!!!!!!!!!!!! za robote trzeba sie wziasc:P ityle. po za tym jeszcze wiekszego smrodu zrobicie sobie gdy te negatywy zostana udowodnione!!!!!!!!!!! o tym tez pomyslcie!!!!! i wizerunek spada do 0... naprawde sami zybciej sobie z tym poradzicie...... milego dnia