Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Potrzebuję pomocy

JAKI TO JEST STORCZYK ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ?

Polecane posty

Gość dodam jeszcze
Dendrobium phalopsis ( z drugim czlonem moge zle napisac). Pokaz zdjecia tych drugich a zwlaszcza korzeni

Gość Potrzebuję pomocy
Dziękuje Pytanie tylko czy temu 1 wyrastają łodygi kwiatowe tylko raz z jednej gałęzi?? Bo on sie strasznie rozkracza po roku mam już 2 rośliny i teraz ten trzeba znów rozsadzić. Ale teraz kwitnie. A korzenie no to mam coś z 3 gat storczyków dziś dodałem im trochę zwykłej ziemi. Bo może podłoże za dużo kory a za mało ziemi. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cb9e28c4f146baac.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/15b7c9e520b41ac7.html

Gość dodam jeszcze
Falki masz najnormalniej w swiecie przelane. Wymien podloze, poobcinaj chore korzenie, powoli powinny sie poprawic, co do dendrobium to on kwitnie z kazdego przyrostu tylko raz, i zeby zakwitnal przyrost musi byc dojrzaly. Nie lubia jesli sie je za czesto pzrerasta. Z tego co widac na Twoim zdjeciu jeszcze bym go nie ruszala. Bardzo ladnie Ci kwitnie.

Gość dodam jeszcze
I nie dosypuj ziemi do kory, akurat te storczyki, ktore pokazywalas nie lubia ziemi.

Gość Potrzebuję pomocy
Ok podzienkował jeszcze raz. Po prostu przesadzalem je gdzieś po zimie. I ta ziemia do storczyków dostępna w slkepach jest ciulowa. Więcej tam keramzytu i kory niż torfu czy czego kolwiek. Więc dosypałem im ziemi. Ale jak mówisz ze przelane to będę je rzadziej moczył.

Gość dodam jeszcze
Przelane jak jasna cholera na jednym zdjeciu widac zywe korzenie, sa zywozielone. Storczyki podlewa sie dopiero wtedy gdy korzenie zszarzeja, moczysz je na 30 min w wodzie. A i korzenie falkow lubia swiatlo, potrzebuja swiatla wiec ozdobne oslonki tak ale na chwile, potem musza byc w plastikach, pilnuj by w tych oslonkach nie stala woda. ZAmiast ziemi lepiej bylo dodac mchu, a i to niekoniecznie falkom. One maja sie calkiem dobrze w korze.

Gość Potrzebuję pomocy
Czyli po prostu gniją z mojego lenistwa i nalewania wody do osłonek żeby parowała. Wcześniej sie miały całkiem dobrze. A u mnie w pokoju jest tyle swiatła że zestawiłem je z okna bo przypaliło mi liście.

Gość dodam jeszcze
Nie z lenistwa ale z nadmiaru dobrej checi. Z tym swiatlem zrobiles bardzo dobrze, nigdy na pelnym sloncy. Przesadz, zmien ziemie, poobcinaj zgnite korzenie i bedzie dobrze , to wbrew pozorom bardzo wytrzymale rosliny. I wiecej nie podlewj do oslonek, jesli chcesz by woda parowala to na wieksza podstawke nasyp kremazytu, nalej do tego wody, poloz mniejsza podstawke i na nia kwiatek. Korzenie falkow nie moga miec ciaglego kontaktu z woda.

Gość też kocham storczyki
mi też zdarzyło się utopić storczyka,kiedy je zestawiłam z okna ,teraz stoją na oknie od południa,podlewam je bardzo rzadko,kupiłam w ogrodniczym bardzo fajną ziemię do storczyków,nie była tania ale warto,korzenie potrzebują dużo światła i powietrza,oczywiście przy każdym podlewaniu je zasilam,

Gość Potrzebuję pomocy
Nie miały stałego kontaktu ale nalewałem do podstawek tak żeby ciagle parowała widocznie im to nie odpowiada. Jak tak was męcze to pytanie o taką roślinkę: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/95daa8484b66161e.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0c507a9eaa9e6628.html Bo jeden ma już ten najdłuższy palik bambusowy a 2 gi ciut mniejszy. I co z nimi zrobić jak dojdą do samej góry ? Ją się dość trudno modeluje. A nie mam pomysłu niby to dopiero za rok zrobi się problem no ale

mój też rośnie jak wariat,ja nie dałam palików tylko puszczam go po ścianie

Gość inzynier serwisowy//zablok
No to nic może jakoś uda mi się go zakrzywić u góry i puścić z powrotem na dół ale wątpię.

Gość dodam jeszcze
Monstera, tez puscila bym ja po scianie.

Gość dodam jeszcze
A ten trzeci gatunek storczyka to jaki? Tak z ciekawosci pytam

Gość Potrzebuję pomocy
A bo ja wiem :) Mam cały biały, żółty i taki podobny do Dendrobium phalopsis fioletowy w kreski.

Gość dodam jeszcze
zdjecia!!!

Dendrobium nobile też mam biały,ale fioletowo biały jest piękny

Gość dodam jeszcze
To jest falek * ja tak nazywam) Faleopsis, chyba tak powinno sie pisac, ten sam gatunek ktory pzrelales. Ej no nie stydz sie i te nie kwitnace tez sfotografuj. Ciekawska jestem strasznie wiem

Gość dodam jeszcze
No bez pzresady oczywiscie, ze po lisciach poznam gatunek. To co pokazales to sa liscie Phalaenopsis, popularnie w skrocie falek. Czyli masz dwa gatunki. Phal i dendrobium. Lisc na zdj nr jeden jest poparzony pzrez slonce. Moglbys go obciac do zdrowej tkanki aby jakies chorobsko mu sie nie pzryplatalo.

Gość Potrzebuję pomocy
A o gatunki ci chodziło to tak chyba tak. Tak no to jedynie jeszcze taki bluszcz czy jak tam zwał kwitnie. Takie drobne listki woskowe świecące się z kwiatami w formie pomarańczowego malutkiego dzbanka. Chyba to nawet trujące jest. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4791eb566d625edb.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4145ff1201c022a8.html No a koło wielkanocy zakwitnie takie cuś : http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c1b3c33a69f1929f.html Jak cie już tak bardzo interesi co mam To jeszcze takie te sercowate pnące się. Takie popularne co ma plamy na liściach żółto białe. Ale kiedyś oba wylądowały do góry nogami i sie nie mogą ocucić. A miały oba po te 2m. No i 3 bluszcze. Jak na jeden duży pokój wyjdzie z 10 15 kwiatków więc aż nadto.

Gość dodam jeszcze
Ten bluszcz jak to nazywasz to nagrabia, pierwsze slysza zeby byla trujaca ale przeciez nie wiem wszystkiego, uwazaj z przelaniem. Ladnie Ci kwitnie, moja jakos nie chce az tak az tak bardzo to mnie nie interesi ;-)

Gość Potrzebuję pomocy
Tamto drugie super kwitnie a to ....... Jest bo jest. I zawsze kwitnie koło wielkanocy. Takimi biało niebieskimi kwiatkami na każdej końcówce.

Gość dodam jeszcze
Kaktus wielkanocny. Oba maja swoj urok Nagrabia juz troche wiekowa, niedlugo przydalo by sie odmlodzic i poprzycinac galazki.

a udało wam się kiedyś rozmnożyć storczyka?