Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość do jasnej cholery ;)

Co ugotować na obiad dla teściowej, weganki ?

Polecane posty

Moja teśiowa jest weganką. Przychodzi do nas na obiadki jeden raz w miesiacu, a ja sie dwoje i troje, bo nie wiem co mam jej ugotować. Grzebałam po róznych portalach w poszukiwaniu przpisów, ale wymyśliłam że najlpiej bedzie jak zapytam ludzi, wege co gotuja na specjalne okazje. Czy sa tutaj weganie ? 🖐️

Gość Koleżanka cukrzycy
Nie ma tutaj takich :)

A w watku o zwierzątkach tylu ich było :/

Gość suche kłaczki
Sciemniali, wszyscy zjadaja biedne zwierzatka, niestety.

Gość Kaśka 23latka
Możesz zrobić zupe- krem (bez znaczenia, szpinak, brokuł) a na drugie danie łosoś + hummus, coś w tym stylu :)

Gość weganka kafeteriankia
Mam 2 proste przepisy na spagetti: 1 rozmrażamy paczkę szpinaku, dodajemy 1-2 ząbki czosnku, trochę soli, sporo bazylii (świeża lub suszona) i w zależności od gustów: trochę gęstej śmietany lub, i to POLECAM: jedno opakowanie serka topionego (takiego prostokątnego). No, ale niektórzy nie uznają nawet serów, więc jakby co śmietana. Podgrzewamy to na taką papkę i podajemy z ugotowanym makaronem. Dodatki dowolne. 2 PYSZNE i BANALNIE ŁATWE : garść wyłuskanych orzechów włoskich, trochę sera żółtego (wiem, niektórzy nie uznają, może spróbować wtedy tofu? nie wiem), i znów dużo bazylii świeżej lub suszonej, ząbek czosnku, sól do smaku, 1-2 łyżki dowolnego oleju lub oliwy (ja daję różnie, winogronowy, lniany, etc). Mielimy przez maszynkę albo rozdrabniamy w mikserze lub młynku. Taką paste wrzucamy do garnka z gorącym makaronem i mieszamy, aż ser trochę się rozpuści od gorąca. Plus czerwone winko i mamy łatwy, pożywny i niebanalny obiad. Poza tym pastę można jakiś czas przechowywać w lodówce, i potem po prostu dodawac do ugotowanego makaronu. Nawet moja mama tradycjonalistka się przekonała :-) Naprawdę warto spróbować !!! Odpowiedz

Ona jest weganka i ryb nie jada :/ aleee zupa krem jest dobrym pomysłem.

Ani śmietany, ani serów i dlatego mam taki problem :/

Gość a jada jajka czy tez nie?
pytam bo ostatnio jadlam jedno pyszne danie i az sie zdziwilam. bez miesne oczywiscie i najesc sie mozna.

Nie jada żadnych produktów zwierzęcych :/ Mam problem jak cholera. Grzebię cały czas w przpisach i nic nie mogę znależć :(

Gość chyba w snach
Spageti z baklazanem wg kuronia. Jest swietne. Ja daje troche wiecej pomidorow i baklazanow.

no to masz problem faktycznie, bo jajko mozna i mlekiem czasem zastapic, ale w jej przypadku to nie wchodzi w gre. A moze zapytaj meza badz tescia co lubi najbardziej przyrzadzac i wtedy poszukaj przepisu na to danie.

o wlasnie kolezanka mi kiedys opowiadala o tym jak jadla pysznego pieczonego baklazana. Moze wlasnie poszukaj cos w tym kierunku. A do tego zawsze mozna juz dodac cos np. gotowana fasolke albo wyz i surowke z warzyw.

Ja wiem co ona lubio, bo to nie pierwszy obiadek, ale juz to przerabialimsy. Najchetniej bym sie wyprowadziła gdzies dalekooooooo :/ Jeszcze zeby ona była taka jakas rózna babka, a ta zawsze patrzy na mnie z góry :( Może to spagetti przyrzadze, patrzyłam juz na przepis, ale musze znależć makaron bez jaj, bo nie zje.

A moze sama zrobie ten makaron. DZięi dziewczyny. Bede jeszcze szperac i tutaj zagldac.

Gość DEFINICJA WEGANIZMU
Ziemniaczki z piekarnika, cukinia w panierce, sałatka :P

Gość Bez jaj to np
lubella

a jaka cukinia jest w panierce bez jajka? Pytam z ciekawosci, bo ja jadlam w panierce, ale z jajkiem i byla bardzo dobra.

Gość A w czym problem?
Teściowa jest wegetarianką czy weganką? Jeśli weganką, nie zje też mleka, jaj, miodu, serów i innych odzwierzęcych produktów. Hm, polecam więc zrobić coś w stylu risotto. Dziki, ciemny ryż ugotuj, na patelni uduś pokrojone warzywa, np. marchewkę, fasolkę szparagową, groszek, paprykę, cukinię, dodaj do nich ten ryż, zrób sos, np. lekko pikantny, paprykowy lub jaki tylko zechcesz, potem jeszcze pod przykryciem gotuj na patelni. o tego surówka z białej kapusty i po problemie.

Gość DEFINICJA WEGANIZMU
Do obtaczania możesz użyć samej mąki, płatków lub otrąb. Albo panierować w tym wszystkim razem. Można też maczać w cieście naleśnikowym (z mąki i wody + np. ulubione przyprawy) i smażyć. Jeżeli chodzi Ci o wegański zamiennik klasycznej panierki "jajko + bułka tarta", to możesz zrobić tak. Zmielić płatki owsiane, zalać je taką ilością wody, żeby uzyskać kleik (mniej więcej konsystencji rozbełtanego jajka), maczać w tym kotlety, potem do bułki albo do tego co powyżej i na patelnię.

moze wlasnie risotto z grzybkami i warzywami? Tez kiedys jadlam i bylo pyszne. Sos byl na bazie warzyw. Ale teraz to nie wiem czy nie ciezko o grzyby. Nie znam sie w sumie na grzybach wiec nie wiem kiedy na nie jest sezon:P

Jest weganką. Białej mąki też nie ruszy. Będę kombinować coś z waszych rad, może każdą z kolejna :)

dziekuje:) wlasnie chodzilo mi o taki weganski zamiennik bo chetnie bym wyprobowala cos nowego niz standartowa panierke:P

Gość do autorki........,
ja pierdole, to co ona je???????????

Gość iiiiiiiiiiiiiijiiiii
zrób jej schaboszczaka :D

Żeby na zawał zeszła :/

Kiedyś do nas wpadła niezapowiedziana, a na stole kurczak :) wyszła bo powiedziała ,że nie może na to patrzyć :/

Gość to jej zupke z proszku zrob
a na drugie ziemniaki gotowane i kalafior

Gość wegan :////
Ale koszmar. Jeszcze rozumiem, że nie jedzą mięsa, ale mleko?? Przecież krowę trzeba wydoić inaczej będzie cierpiała. Współczuje teściowej.

Gość to jej zupke z proszku zrob
a tak serio to dlaczego nie zapytasz jej co lubi i co przygotować na obiad jak ma przyjechać?