Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość martusia1253

Urlop macieżyński! POMOCY!

Polecane posty

Gość martusia1253

Witam mam pytanie. Mam 22lata. Od 1 sierpnia zaczęłam pracę na 3/4 etaty...wcześniej pracowałam tylko na umowe zlecenie u innego pracodawcy. Dowiedziałam się że jestem w ciąży. Podejrzewam, że popracuję do 7 miesiąca, ponieważ to praca w zgranym gronie jako telemarketerka. Jak to będzie wyglądało jeżeli odejdę z powodu ciąży? Będzie mi się coś należało? Jestem ciemna w tych sprawach. Proszę o odpowiedź... :(

Gość a do kiedy masz umowę?
/

Gość martusia1253
ten miesiąć (sieprień) to okres próbny....później na rok.

Gość martusia1253
proszę o odpowiedź...to dla mnie ważne.

Gość Najpierw pracodawca skieruje
Cię na kurs języka polskiego,ze szczególnym uwzględnieniem ortografii.

Gość bananowyświat
nie mów w pracy o ciąży!! do czasu 3 miesiąca przynajmniej bo wtedy nie mają już prawa cie zwolnić zresztą poczekaj aż dostaniesz umowę jakąś na czas określony czy coś żeby dostać kase na urlopie macierzyńskim po porodzie musisz mieć przepracowane wcześniej min 6 miesięcy, czyli byc zatrudniona ale na umowe na czas okreslony bo te na zlecenie się nie liczą l4 to co innego wtedy na ciążowym zwolnieniu dostajesz 100% wypłaty

Gość bananowyświat
aha jeżeli chodzi o te przepracowane 6 miesięcy chodzi o ciągłość zatrudnienia

Gość martusia1253
Czyli do 6 miesiąca musze pracować żeby dostać pięniądze tak?

Gość zonaKraka
Nie musisz pracować pół roku- musisz być zatrudniona i to się liczy do urlopu wychowawczego. Czemu masz odchodzić z powodu ciąży? Idziesz na zwolnienie chorobowe jeśli nie dasz rady pracować- jeśli dasz radę, to zostań i pracuj jak praca Ci się podoba i chciałabyś wrócić. Pracodawca nie może Cię zwolnić w ciąży (chyba że dyscyplinarnie) ani w czasie urlopu macierzyńskiego. Kiedy wygasa umowa na okres próbny? Ile wtedy będzie tygodni ciąży?

Gość nie tak jest
zona kraka - przede wszystkim jeśli umowę ma na miesiac, dwa, pół roku to pracodawca ma obowiązek przedłużyć umowę do dnia porodu ani dnia dłużej, żaden macierzyński się wtedy nie należy

Gość rubinowaa...
nic nie mow o ciazy najpierw niech ci dadza umowe chociaz na rok wtedy powiedz jak juz bedziesz w 3 miesiacu

Gość bananowyświat
nie mieszajcie kobietki, napisałam ma być ciągłość zatrudnienia przez 6 miesięcy, wtedy dostanie macierzyński, jeżeli będzie umowa do dnia porodu ona dostanie kase bezpośrednio z zus i tam musi załatwiać bo pracodawcy wtedy to już nie dotyczy, w czasie zatrudnienia może być na l4 jak chce i tak dostanie 100% wypłaty i nie mylcie tego już z macierzyńskim bo najpierw trzeba urodzić ;) a wysokość macierzyńskiego liczą z średniej wypłat z ostatniego roku

Gość zonaKraka
Jeśli dziewczynie skończy się umowa i nie będą jej chcieli dalej zatrudniać, to jeśli będzie po 12 tc muszą jej przedłużyć do dnia porodu, jeśli przed tym terminem- nic jej nie chroni. Jeśli tą umowę przedłużą ze względu na ciążę, nie należy się urlop wychowawczy ani macierzyński, ale należy się zasiłek macierzyński z ZUS wypłacany tak długo jak długo trwałby urlop. PIeniądze te same, i nieprawda że liczy się średnią zarobków z roku- liczy się średnią z okresu zatrudnienia. Jeśli dostanie zwykłą umowę na rok, bez względu na okres trwania ciąży, to autorka jest "bezpieczna". Skończyłaby się w czasie trwania urlopu macierzyńskiego, więc do jego końca musiałaby być przedłużona. Okres zatrudnienia liczy się do urlopu wychowawczego- po pół roku zatrudnienia (wlicza się również okres chorobowego) należy się urlop wychowawczy, wcześniej- nie. Ubezpieczenie należy się też kobiecie z ustawy, do 6 tyg. po porodzie i tu nie ma znaczenia czy jest zatrudniona czy nie. WIęc właściwie jedyny problem jest jeżeli umowa na okres próbny kończy się zanim autorka skończy 12 tc a firma nie będzie chciała przedłużyć umowy.

Gość martusia1253
zonaKraka: umowa zaczęła się 1sierpnia tego roku. najpierw jest próbna ale tylko na miesiąc, później dostanę umowę na rok...teraz jestem w pierwszym miesiącu ciąży.

Gość zonaKraka
Więc w pracy na razie nic nie mów, jeśli umowa próbna się skończy będziesz przed 12 tc i prawo pracy jeszcze Cię nie chroni. No i raczej nie przedłużą umowy z kimś kto może od razu iść na L4 (chociaż kto wie? bywa i tak). Jeśli będziesz miała już przedłużoną umowę, nie mogą jej zerwać i będziesz chroniona do końca urlopu macierzyńskiego (koniec umowy wypadałby w czasie trwania urlopu, więc do końca urlopu ją przedłużą).