Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kokokokokokkkkkk

Problem z pupa

Polecane posty

Gość kokokokokokkkkkk

Pupcia moego 16 miesiecznego synka jest ciągle obszczypana i co jakis czas wyskakuja na niej chrostki białe.Przewijam małego bardzo czesto,ok 7 pampersow na dzien,staram sie jak najczesciej wietrzyc pupke,zawsze smaruje kremem na odparzenia.Probowalam juz wszystkiego,odlozylam nawilzone chusteczki,probowalam sama woda i gazikiem,ale bylo tak samo.odparzona dupka u dziecka pojawila sie w wieku ok 5 miesiaca zycia i do dzisijeszego dnia sie utrzymuje taki stan.Czasami jest kilka dni,tygodni super i zno ten problem.Nie chce smarowac dziecka antybiotykiem,bo to nic nie pomoze,bo po jakms czasie znow to wyskoczy.Z poczatku uzywalam jakiejs masci od lekarza,ale problem powracal.moze to byc przyczyna ze dziecko ma wrazliwa pupke?Probowalam juz zmieniac takze inne pampersy,ale tez nic nie dało.

Gość niuu
Zacznij odpieluchowywanie. Są dzieci, które mają uczulenie na pieluszki.

Gość niuu
Albo spróbuj tetry

Morze wykap go w krochmalu wiem może to zabrzmi śmiesznie ale mój syn ma uczulenie często i taka starsza pani doktor poradziła mi że na uczulenia kapie sie w krochmalu napewno nie zaszkodzi u mnie trochę złagodziło napewno sie tak nie drapał

Gość kokokokokokkkkkk
probuje oduczac,sadzam po kilak razy dziennie na nocniku,ale zazwyczaj konczy sie tak ze małemu uda se na caly dzien tylko raz zrobic siusiu do nocnika.Kapalam w krochmalu jak byl malutki,nic nie pomagało.Probowalam takze pudrowac,to si jeszcze pogorszylo.Wytestowalam wszystkie kremy i nic.

sprawdź diete. Moja jest "wrażliwa" na witaminę c i kwaśne rzeczy np cytrusy, jablka. Jak zje takie owoce albo podam jej cebion to od razu jest tak jak opisujesz w 1 poście i trzeba z tymi odparzeniami walczyć przez kilka dni wszelkimi metodami. Moze twoje dziecko też tak reaguje na jakiś pokarm który je uczula?

Gość degdegdeg
A probowalas posypywac maka ziemniaczana? Moja siostra i bratowa tak robily swoim dzieciom i dosyc szybko te krostki znikaly

Gość niuu
Znam takie dziecko, któremu nie pasowały żadne jednorazówki -tylko tetra i szybkie odpieluchowanie.

teraz sa ciepłe dni niech chodzi w samych majteczkach nawet jak zesika to przepłuczesz i za chwilę bedą suche a zobaczysz czy sie poprawia

A jesli chodzi o kremy to u kazdego co innego dziala ale u nas np się super sprawdza krem z mustelli do odparzonej pupy. Do tego podmywanie gęstym krochmalem i wacikami i wietrzenie no i goimy takie odparzenia w kilka dni. Ale podstawa to dieta bez witaminy c.

Gość stara matka
krochmal zatyka pory . jest goraco - syn chyba juz sam chodzi - przygotuj ok 20 par majtek i pusc go po domu/ogrodku/ łące czy gdzie tam z nim chodzisz w samych majtach. w domu mozesz wyłozyc folią( albo lepiej specjalnym podkładem/przescieradlem ) pod kocyk/recznik, na ktorym siedzi kiedy sie bawi klockami czy czyms tam. to samo z krzesełkiem gdzie siedzi, czy miejscem gdzie spi. i niech leje na zdrowie!!!! pampersy zostaw tylko do spania i na konieczne wyjscia, wizyty itd. a sikanie - nawet 1 w ciagu dnia - nagradzaj brawami , usmiechem, przytuleniem itd - na pewno załapie;) jesli nie zdejmiesz mu pampersow to bedzie sikał tylko wtedy kiedy ma je na sobie. naprawde - metoda "mokrych gaci" sie sprawdza. tylko te sterty prania;) ale przy takiej pogodzie to nawet recznie mozna je wyprac, wysuszyc na dworze , wyprasowac i ...znowu moczyc;)

tak tylko przy każdym takim nasikaniu i tak musisz go podmyć... gdzieś czytałam, że takie odparzenia to mogą być reakcje alergiczne.. Moja Lila tak reaguje na te pampersy w pomarańczowych paczkach, na drugi dzień już są zmiany na tyłku... tak samo jest jak zaczynam używać innych pieluch... znalazłam złoty środek... raz pampares raz dada + nocnik spróbuj Alantan plus i dużo witerz

moje dzieci mialy ten sam problem.... jedynie co im pomoglo to masc clotrimazolum (bez recepty do kupienia w aptece koszt ok 3-4 zl) polecil mi ja pediatra i pomoglo. Teraz siostry synek tez to mial.. biale krostki i az czerwone przyrodzenie.... zadna masc na pieluszkowe odpazenie skory nie pomogla.. przywiozlam jej ta masz i po tygodniu wszystko sie wygoilo... wina tych krostek sa bakterie zawarte w moczu dziecka, a gdy skora jest zbyt wrazliwa to wystepuja takie wykwity

Gość izusia.87
w takie upały to mój biega bez pampersa nie cały czas ale zdejmuje mu zeby pupa oddychała.Weż sciągni tego pampersa niech pobiega bez zrobi siusiu czy kupke trudno powycierasz mój ma nocnik więc mu podsyłam:)