Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Przejmujaca sie kobietka

Duphaston moge go przerwac bez porady lekarza?

Polecane posty

Witam, w. Lutym poronilam około 7/8 tygodnia ciazy (ciaza obumarla bez objawowa) a zaszlam w ciazy w grudniu . Miałam lyrzeczkowanie, a tera w lipcu zaszlam w ciazy ponownie , biorę od tygodnia lek na podtrzymanie duphaston i sie zastanawiam czy to ma sens brac bez żadnych badań tak po prostu profilaktyczne. Mam dużo w sobie leku i strachu , bardzo bym chciała donosić do konca ciazy, za 2tygodnie idę do gine na kolejne usg oboje sie czy ten lek możemy zaszkodzić a dużo sie naczytalam, niechce sie faszerowac chemii a z drugiej strony nie wiem czy to koniecznie..powiedzcie Ci mieliście z tym doświadczenie , i czy warto brac duphaston , ja chciałabym go przerwac brac a boje sie ze prErwaniem nagłym bez porady lekarza moze mieć jakieś skutki uboczne. Podzielcie sie doświadczeniem, Pozdrawiam

Duphaston jak i luteine dopochwowo bierze sie przy w ciazy szczegolnie po poronieniu. Bierz ten lek jak ci lekarz przepisal.

Mój narzeczony z kolei mnie prosi abym tez odstawila bo mówi ze chemia w ciazy najwyżej moze żaszkodIc..a ty tez jestes po poronieniu i brałas duphaston?

Gość kwiatek392573
Nie odstawiaj sama duphastonu. W ciazy "po przejsciach" takiej jak Twoja to bardzo wazne. a jak odstawisz to moze dojsc do poronienia. Wiem cos o tym, bo juz dlugo staram sie o dziecko i mam "doswiadczenie" w lekach w poczatkowym etapie ciazy.

Gość kwiatek392573
Wiecej szkody zrobisz dziecku jak odstawisz, bo mozesz poronic. Duphaston to syntetyczny progesteron, ktory jest normalnie naturalnie syntetyzowany przez organizm kobiety. A tabletkami tylko pomagasz. Tak wiec duphaston nie jest taki szkodliwy jak mysli Twoj partner.

Naczytalam sie rożnych efektów niepożądanych po tym leku i o spodziectwie , ze moze dojść do poronienie zatrzymanego biorąc ten lek, wczoraj pierwszy dzien go nie brałam ale czuje sie winna za to , mój partner mówi aby go nie brac bo ciaze nie jest zagrożona jak narazie , byłam u lekarza na usg i serduszko już było, więc jak naprawdę by była taka potrzeba brania tego leku po przeprowadzonych badań to rozumiem ze koniecznie.. A dlaczego myślisz ze przerwanie tego leku moze doprowadzić do poronienie jak dosłownie 6 dni go brałam ?chyba powinnam zadzwonić do lekarza i sie poradzić po prostu..

Gość Meggitr
czy ty jesteś niepoważna autorko???? Chłopak ci powiedział byś odstawiła bo to chemia? Puknijcie się oboje w głowę. Co za niedojrzalość. Skoro lekarz ci przepisał to chyba wiedział co robi! Jeśli zależy ci na dziecku to bierz ten duphaston, to jest lek na podtrzymanie ciązy. KAŻDY farmaceutyk może mieć skutki uboczne, nawet witamina C. Zrobisz jak uważasz, ale to niepoważne co piszesz.

Gość Przejmujący sie kobietka
Ok dziękuje za bezpośrednia radę ale rozmawiając z koleżanka która dopiero za trZecim razem urodziła dziecko bo była po dwóch poronieniach gine kazał je Robić badanie na hormony gdzie winiklo ze za niski był progesteron i dopiero przepisał , nie daje sie leków tak po prostu, tym bardziej Ze jesli jest jakaś wada u zarodka to lek na podtrzymanie i tak nie pomoże bo co z tego jak ma sie urodzić chore dziecko..nie wiem dziewczyny czy tak czy siak ciąża to skomplikowana sprawa,jak gra w loterii, kobiety nie raz nic nie biorą a maja zdrowe dzieci a jak juz biorą to koniecznie , może ja sie martwię na zapas, lekarz dziś mi powiedział abym brała a mogłam 2dni poczekać iść i zrobic te badanie a potem jak by była konieczność bo za niski progesteron to dopiero stosować..zrobiłam może głupotę a może nie ze biorę tego duphastonu od 6dni... Bardzo bym chciała dzidziulka Za tym razem...

Gość gość
Ja po duphastonie przytyłam 12 kilo w ciągu 2 mesięcy. Biorę, bo nie mam jajeczkowania i duphaston też nie pomógł. Czy coś mi się stanie jeśli odstawię?