Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Jabardzo

Jak karmić piersią niemowlę?

Polecane posty

Gość Jabardzo

Mam pytanie do doświadczonych mam. Karmię piersią 3-miesięcznego synka, ale na jedno karmienie on opróżnia tylko jedną pierś. Od początku tak je, jedno karmienie jedna pierś, następne karmienie druga pierś i tak na zmianę. Ostatnio moja mama powiedziała mi, że synek powinien próżniać dwie piersi podczas jednego karmienia. Ale u mnie syn nie chce pić z drugiej, wypluwa sutek. Czy mogę dalej tak karmić, czy powinnam próbować, żeby z drugiej też pił. Czy on będzie się najadał jedną? Dodam, że na razie przybiera nawet za bardzo dobrze, już podwoił wagę urodzeniową.

Gość b.e.a.t.a
Sa rozne poglady na ten temat, ale skoro karmisz juz 3 miesiace, synek zdrowy i przybiera na wadze, znaczy ze wszystko robisz tak jak trzeba.

Gość uppppppppuuuuu
widocznie masz wystarczająco duzo pokarmu w jednej piersi, oczywiscie proponuj druga piers ale jesli wypluwa tzn ze się najada, dobre przybieranie na wadze tez o tym swiadczą. Ile czasu je intensywnie z tej jednej piersi? Dziękuj Bogu ze masz wystarczająco suzo pokarmu.

Gość Jabardzo
No właśnie mam chyba fontannę, bo synek je około 10 minut i koniec, pokazuje, ze już jest najedzony. Troche mnie martwi tak krótki czas jedzenia. Je co 3 godziny, na żądanie. Kupiłam nawet wagę taką lepszą żeby się z synkiem ważyź, ale różnie pokazuje, zależy jak się stanie na tej wadze.

Gość zonaKraka
Mi położna mówiła że dziecko może dostać drugą pierś tylko po opróżnieniu pierwszej- jeśli jest jeszcze głodne. Więc jak najada się z jednej, a zwłaszcza jak zostaje w niej jeszcze mleko, to drugiej już nie dawaj chyba że masz mało pokarmu i chcesz "rozbujać" laktację. Ale skoro tak pięknie przybiera na wadze to znaczy że karmisz prawidłowo :) Ja akurat miałam dużo więcej mleka w prawej piersi, więc jak dawałam prawą to dosłownie raz się zdarzyło że wyciągnął wszystko i chciał jeszcze, za to jak dawałam lewą po 10 min. nic już nie leciało i wtedy dostawał prawą.

Gość uppppppppuuuuu
no to faktycznie krotko, zawsze slyszalam ze ma byc 20 min, no to widocznie masz jakis bogaty kaloryczny pokarm,wedlug mnie nie ma czym się martwic, ale mozesz zapytac lekarza o ten krotki czas,a pozatym przeciez nie zmusisz niemowlaka do ssania kolejnej piersi:)

Gość Jabardzo
Uppppppppuuuuu w sumie tak :) co ja mogę, ile zechce tyle zje.

Gość zonaKraka
Oj tam, tylko się ciesz że je tak krótko i jest najedzony :) Mój nawet jak mu ładnie mleko leciało to się przeważnie przysysał na pół godziny, ile ja książek wtedy przeczytałam ;) Dziecko zdrowo rośnie, masz pokarm więc nie ma co szukać problemów, a z mamą pewnie nieraz jeszcze będziecie miały sprzeczne poglądy... Ja od mojej nieraz słucham co powinnam z dzieckiem robić, mówię jej wtedy: "popatrz, zdrowy jest, super rozwinięty, szczęśliwy, mądry, kochany... więc chyba zajmuję się nim dobrze".

Gość A może.......
Mój synek też bardzo krótko je. Czytałam że powinien 10-15 min a nigdy nie trwa to dłużej niż 7 min, a przybiera mi na wadze aż za bardzo więc jest OK. Czasami najada sie z jednej piersi czasem potrzebuje jeszcze pociumkać z drugiej, czasem opróżnia obie - wszystko zależy jaki ma apetyt i ile mleka ja mam w piersiach. Rób jak Ci intuicja dyktuje, mój ma już 8 miesięcy i też się tak stresowałam jak Ty jak miał 3 ale potem wyluzowałam. Pamiętaj tylko żeby dawać piersi na zmianę.

Gość Jabardzo
Dziękuję pięknie za odpowiedzi.

Gość moj tez tak pil
i niestety mial pol kg niedowagi...

Gość opcja -szukaj- nie boli
Bzdury jakieś. A zresztą, gdybyś chciała jej posłuchać, to co, na siłę dziecku tego cycka wepchniesz i siłą przy nim przytrzymasz? Każde dziecko ma inaczej, więc jeśli twoje po opróżnieniu jednej piersi na drugą nie ma ochoty, przy tym przybywa na wadze jak trzeba, nie płacze, zasypia i ogólnie nie domaga się więcej, to znaczy, że twoja mama chrzani pierdoły i szuka dziury w całym, gdy tymczasem dziecku nic więcej do szczęścia nie trzeba. Moje dziecko na jeden posiłek jadło jedną pierś. Więcej nie potrzebowało. Drugiej nie dawałam (no chyba, że chciała), bo i tak miałam cyce jak donice, pękające od mleka i nie trzeba mi było nakręcać dodatkowo jego produkcji. Taki system przydał się później, jak mała miała z pół roku, a ja już nie miałam mleka aż tyle: jedna pierś wyssana z rana, druga do spania w południe, a na porządne wieczorne żarcie ;) ta pierwsza, w której od rana zbierał się pokarm.

Gość although
przez takie myslenie za rok bedzie tak ze bedziesz uwazac ze dziecko powinno zjesc dwie kromki a zjadlo tylko jedna, albo powinno wypic 250ml a wypilo tylko 150ml o tragedia co to bedzie, twoje dziecko nie pasuje do obowiazujacych norm i schematow :o

Gość uhmmm@#%
dzieci to podłe bestie i wbrew poglądowi rozedrganych młodych mam (nakręconych przez babcie zazwyczaj), nie dają się tak łatwo zagłodzić ;)

Gość mamamileny
Karmisz idealnie! najlepiej karmić jedną piersią, wtedy odstęp czasowy wynosi 6 godzin dla każdej z piersi. W tym czasie mleko robi się bardziej pozywne dla dziecka (zawiera więcej tłuszczu). Przy karmieniu z dwóch piersi na raz, przerwa jest duzo krótsza i jest więcej cukru w mleku a mniej pożywnego i sycącego tłuszczu. Ja karmie córe juz 1,5 roku, kazde karmienie trwa ok 10 min, więc nie stresuj się ze krótko Ci trwa;) Powodzenia!