Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czerwonaQukardka

Mamy Uk- Aptamill Ha i alergolog

Polecane posty

Gość czerwonaQukardka

Witam mam pytanie do mam w Uk mianowicie jaka jest cena Atpamill Ha lub innego mleka Ha i jak wygląda opieka od strony alergologa, tzn moje dziecko ma skazę białkowa i w Pl kazali mi się wycofać z mleka Nutramigen na mleko Ha , stosować emoilenty do pielęgnacji skóry syna- liczna wysypka na ciele i czerwone policzki z wysypką mówiąc ze to przejdzie, jak to wygląda ze strony medycznej w Uk wylot się zbliża a ja nic nie wiem , mieszkałam tam rok ale ze względu na problemy w ciąży wróciłam do polski lecz w Anglii było mi lepiej niż tu

Gość czerwonaQukardka
Up

Z alergologami to jest ciezko..Mleko dla alergikow wypisuje zwykly lekarz pierwszego kontaktu,jest na recepte za darmo :)

Emolienty itd takze wypisuje lekarz,musisz powiedziec poprostu co stosujesz,to takze za darmo ,a jak Ci sie koncza to tylko w okienku w recepcji wypisujesz kartke i odbierasz reepte po 48 h ,nie musisz ciagle biegac do lekarza :)

Gość czerwonaQukardka
super, czyli normalnie powiem ze ma AZS i co stosuje i o skazie białkowej, czy te wystarczy czy nie potrzebuje z Pl zaświadczenia?? i czy dostane to mleko ha czy nutramigen ??

Wystarczy ,ze powiesz jak juz zarejestrujesz dziecko i siebie w poradni,bedziesz miala spotkanie z pielegniarka i juz tam powiedz i umowia Cie do GP i wszystkie nazwy napisz na kartce nawet po Polsku bo tutaj wszystko jest na AZS ,wiem ze Aptamil Pepti jest na recepte i nutramigen napewno ale czy HA nie wiem ,my bylismy na nutramigenie z corka,wszystkie oilatumy i inne dobre kremy na wysypki tez dostawalismy bez problemu,takze sie nie obawiaj,jak chcesz wez zaswiadczenie ,ale musialabys sie bawic w tlumaczenie,wydaje mi sie ze wsytarczy,ze powiesz i nie bedzie problemu :)

Gość czerwonaQukardka
aha, ja stosuje narazie Emolium żadnych kremów nie mam , super że ktoś wie, a czy przed pójściem do przychodni muszę mieć NIN? czy wystarczy że mąż pracuje i podam jego numer?? bo nie wiem czy z Pl brać zapasy, i czy mąż może jak w polsce dopisać mnie i syna do swojego ubezpieczenia na czas aż ja nie wyrobie swojego?

Mozesz wyrobic European Union Card ,taka karte jak jestes ubezpieczona w Pl mozna wyrobic przez internet i wtedy masz opieke medyczna za darmo na terenie calej UNI,wie moze warto sprobowac,co do Ciebie to nie wiem czy mozesz bez NIN-u sie zarejestrowac do lekarza,ale taki numer idzie szybko wyrobic no chyba ze bedziesz miala te karte,napewno dziecko moze sie leczyc jesli tata pracuje w Uk,ja bralam Oilatum do kapieli co do Emolium nie wiem,ale maja podobne preparaty wiec napewno cos Ci znajda..

Gość czerwonaQukardka
a gdzie mam sie o ten numer starać??

ta karta European Union Card z tego co mi wiadomo obowiazuje tylko w naglych wypadkach...a NIN szybko wydaja i nie musisz pracowac zeby ten nr sobie wyrobic...musisz zadzwonic do revenue i umowic sie na rozmowe w job center

Gość czerwonaQukardka
o NiN w job cente plus wiem ale ten NHS mnie zastanawia no ale mam już swój punkt zaczepienia dzięki!! acha czy o NHS moge aplikować przez neta lub tylko jeden rodzic bo załatwił by to mąż a ja jeszcze 4 tyg jestem w Pl a tak by było załatwione

majoweczka no to spoko jesli faktycznie tak jest..bo ja jak bylam w pl z ta karta i chcialam isc do lekarza pierwszego kontaktu to mnie odeslali z kwitkiem,bo ze niby to tylko w razie wypadku obowiazuje

numer NHS przyznaja jak sie rejestrujesz do danej przychodni a czy maz sam moze zarejestrowac Ciebie i dziecko z tym to pewnosci nie mam ,ale to jest kwestia jednego dnia nawet i to nie i mozesz zalatwic :) zaraz sprawdze na stronie czy da sie on line

Gość czerwonaQukardka
oki czyli mały może iść bo mąz pracuje i płaci składki ja staram sie o swój numer, a z nhs to jak papiery w podarni to wtedy dostaje tak?

z tego co wyczytalam musisz isc do przychodni i tam sie poprostu zarejestrowac do lekarza...wtedy nadadza Ci NHS numer

Gość czerwonaQukardka
a czy w Pl wydadzą mi kartę szczepień??? czy wystarczy karta z książeczki zdrowia?