Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przypadkowa ktos

Żal mi tych co nie pamiętają świadomie "komuny"

Polecane posty

Gość przypadkowa ktos

Mam parę przemyśleń po wczorajszym wyrzucaniu śmieci do kontenera. Pamiętam jak piętnowana Jacka Kuronia za odchył socjalistyczny, niby fajny facet, ideowiec ale idea spaczona. Ni chce zagłębiać się w nazwiskologię. Wracając do śmietnika, stał się źródłem dochodu bardzo wielu Polaków, zbyt wielu. Realny socjalizm, komunizm ( mniejsza o słowa, kto pamięta to wie co to za cudo było) jak zwie się dziwny twór w którym dorastałem i zmężniałem, był czasem w którym prawie wszyscy kradli się wszystko w państwowych zakładach, wtedy mnóstwo dziś nieliczni kradną w imieniu prawa własności niewyobrażalne wówczas fortuny. Wtedy kościół nawoływał do zrzucenia jarzma komuny, w imię ..... no właśnie w imię czego ? Czy jest lepiej ? Tak, można mówić wszystko, pisać różne bzdury ( czego dowodem jest ten tekst ), można szczekać na władzę grzebiąc w ,szukając puszek, jedzenia. Tradycyjnym kijem na wspominających "komunę" były długi gierkowskie. Śmiech przez łzy normalnie, dzisiaj co mamy ? Ś wiat się wali, świat oparty na mega liberalizmie, na władzy bezwzględnego pieniądza, giną finansowo państwa, a nas podnieca wolność słowa. Czy to nie śmieszne ? Korporacyjny świat redukuje pojedynczego człowieka do poziomu taniej maszyny, uczelnie opuszczają debile nie potrafiący się wysłowić, nie mający pojęcia o historii, głów ich nie zaprząta myśli głębsza niż podniecanie się nowym telefonem . Dług lat 70 tych to pikuś, tyle, ze Gierek, Kania, Jaruzelski polecieli na śmietnik, bankierzy z Wall dostali zastrzyk publicznych a sami sobie premie większe niż przed kryzysem, który wywołali. Tak wszyscy w łapki klaskali , jaki to Reagan genialny, uwaolnił sferę bankowości spod jakiejkolwiek kontroli, wszak to wolny rynek wszystko wyreguluje. Qrwa, i wyregulował, trzęsiemy teraz duópskami na myśl o zwolnieniu z pracy, znikąd światełka, otworzyć mały sklep ? zbańczysz za moment, produkować coś ? ,,, ale co jak wszystko zrobione małymi żółtymi łapkami z firmowymi metkami kosztuje niewiele i sie najzwyczajniej nie opłaca. .................. Wiem jak kończą sie takie wpisy... wyqierdalaj, weź się do roboty, nie becz, stary grzybie itp :p Żal mi tych , którzy nigdy nie będą wiedzieli co krytykują i mieszają z błotem idee nad którymi nie mieli intelektualnej siły się pochylić

Gość ramota
Trochę nieskładny ten Twój tekst, ale zgadzam się. Kiedyś mało można było kupić, a wszyscy wszystko mieli, a teraz wszystko można kupić, a prawie nikogo na nic nie stać. Paranoja

idea socjalizmu sama w sobie moze była cool tylko komunizm ją zniszczył :classic_cool:

Gość ramota
Trochę nieskładny ten Twój tekst, ale zgadzam się. Kiedyś mało można było kupić, a wszyscy wszystko mieli, a teraz wszystko można kupić, a prawie nikogo na nic nie stać. Paranoja

pierdolę socjalizm i komunę tak samo jak demokrację , liberalizm czy kapitalizm- i żal mi tych , którzy sa na tyle ograniczeni , że nie widzą , ze systemy polityczne i gospodarcze sa marionetkami dla władzy prawdziwej w cieniu, która jest na samym szczycie piramidy i wykorzystuje rządy i systemy dla masy bezideowych idiotów ...

pierd*** socjalizm i komunę tak samo jak demokrację , liberalizm czy kapitalizm- i żal mi tych , którzy sa na tyle ograniczeni , że nie widzą , ze systemy polityczne i gospodarcze sa marionetkami dla władzy prawdziwej w cieniu, która jest na samym szczycie piramidy i wykorzystuje rządy i systemy dla masy bezideowych idiotów ...

Gość przypadkowa ktos
to pierdol ile chcesz, chcesz się licytować kto jest bardziej wyluzowany i ma wszystko w doopie ? ja np mam ciebie głęboko w odbycie napisałem ( fakt, nieskładnie - kto ma mózg zrozumie) o konkretnym przypadku, minęło 23 lata bez "komuny" a gdzie jesteśmy ? mamy fury, komóry, konsulowie przywożą nas w trybie awaryjnym z Afryki, jemy gówna zakonserwowane na 100 lat, urawniłowka większa niż za tej ohydnej komuny, większość nie potrafi zrozumieć tekstu, o ortografii nie ma co gadać, prostactwo, prymitywizm, w życiu , w telewizji, wyścig szczurów skurwiały. Ale można mówić co się chce .... ja piertolę, wszystko, każde spodlenie człowieka, wyzysk tłumaczymy - "dzisiaj można wszystko powiedzieć i mamy wolne wybory, nikt nie wsadza do pierdla." A cóż to za wartość skoro inne poszły na łeb na szyję. Tylko skończony idiota twierdzi że wtedy było dobrze, goowno było dobrze, ale były idee które, przynajmniej teoretycznie nie pozwalały wynosić na ołtarze skóórysyństwa, pogardy dla drugiego człowieka, wyzysku. Wmówiono nam, że wolny rynek jest remedium na wszystko. I co mamy ? Rządy korupcji, obłędnych różnic społecznych, smietniki zapełnione walczącymi o każdą puchę po syfiastej coli. Przedsiebiorczy stanowią motor postępu ? - to ja mam w doopie taki postęp w którym pomoc drugiemu człowiekowi jest odbierana jako słabość, kto ma forsę jest wielkim autorytetem - a może jest zwykłym łajdakiem płacącym głodowe pensje pracownikom traktowanym jak bydło ale luzik, koło historii toczy się 🖐️

Gość fakt faktem wole juz
kapitalizm niz komune 🖐️ zawsze mozesz wziasc drugi etat

taką amcie demokrację jaką sobie stworzyliście. tylko pamiętajcie, żeby w następnych wyblorach też głosować na PO - by żyło się lepiej! :D

Gość terz słyszałem i czytałem
trzeba sie znać na polityce i potem gadać ze to to jest to samo bo to nie jest to samo pis jest za polska ONR narodowcy a platforma sprzedaje i rozdaje wszystkim i słucha sie uni pis tak nie słuchał sie uni jak to robi platforma chyba pamientacie jak sie wysmiewano z kaczynskiego ze ze wszystkimi sie kłyci ale taka jest prawda ze z słabymi nikt się nie liczy macie doświadczenia jak ktos wygra w totka to nagle ma dożo przyjaciół i kolegów i tak dział to w polityce

Gość Otrzeźwiacz
A ja pamietam o PRL'u, nigdy go nie zapomnę. Dla otrzeżwienia przypomnę tylko kilka faktów: 1. PRL był odgrodzony od "bratnich" narodów kilkusetmetrowym pasem zaoranej ziemi i tabunem uzbrojonych po żeby żołnierzy. Za przekroczenie tej "granicy" (nawet przypadkowe) groziła kula w plecy. 2. W PRL'u paszport mógł dostać tylko ktoś, kto przeszedł wiele stopni weryfikacji i uznany został przez władzę za godnego tak wiekiego zaszczytu. 3. W PRL'u lokalny PZPR'owski kacyk był "bogiem", mógł decydować o losie każdego obywatela (no chyba, że ten obywatel stał wyżej niż kacyk, lub miał wyżej umocowanego krewnego/znajomego/przyjaciela). 4. W PRL'u utrzymywano wielką armię i wmawiano ludziom, że to konieczne (ciekawe, zważywszy na fakt, że wszędzie dookoła były "bratnie narody"). 5. W latach 80 w PRL'u wszystko było na kartki (jak za okupacji niemieckiej) chociaż PRL był podobno szóstą czy siódmą potęgą gospodarczą świata. 6. W PRL'u miliony ludzi majstrowało coś w metalu i jak by tego co wymajstrowali nie składać zawsze wychodziło uzbrojenie dla najbardziej miłującego pokój państwa na świecie (dla Sowietów). 7. W PRL'u miliony ludzi zarabiało kilka, kilkanaście dolarów miesięcznie, chociaż gdyby chcieli zarobione za granicą (jeżeli się komuś udało wyrwać za granicę) dolary sprzedać oficjalnie dostaliby marne grosze. Sprzedawali na czarnym rynku i z mety stawali się we własnym (ponoć) kraju przestępcami. 7. W PRL'u ... I tak dalej i tym podobnie. Pamiętam i nie zapomnę.

Gość tak tak pis byl taki zajebisty
ze gdyby kaczka dalej rzadzil to by zrobil z polski druga bialorus pajacu zmien forum 🖐️

Gość kamil79jgora
Komuna upadła, bo wykończyły ją radosne wojenki ZSRR np. w Afganistanie

Gość przypadkowa ktos
ameryki otrzeźwiaczu nie dokrywasz czytaj tekst ze zrozumieniem inaczej każdą dyskusję kończyć by można tekstem w stylu " a u was biją murzynów" , delenda Carthago czy balcerowicz musi odejść niczego nie zrozumiałeś/łaś z tego co napisałem godziny nadliczbowe ? a może lepiej byłoby mieć stawkę taką by nie sprzedawać życia rodzinnego za tyranie po godzinach ?

Gość Otrzeźwiacz
Czytam i (tak mi się wydaje) rozumiem. Nigdzie nie napisałem, że teraz jest cacy, ale wtedy było na prawdę źle. I beznadziejnie, pamiętam jak większość dyskusji kończyła się smutnym stwierdzeniem faktu, że komuna w Polsce będzie trwała i trwała, dopóki Wielki Brat Sowiet będzie czuwał nad jednością "Bloku Krajów Ludowodemokratycznych". Serio: wtedy sytuacja wyglądała na beznadziejną. "Przypadkowa ktoś" pisze: "Tylko skończony idiota twierdzi że wtedy było dobrze, goowno było dobrze, ale były idee które, przynajmniej teoretycznie nie pozwalały wynosić na ołtarze skóórysyństwa, pogardy dla drugiego człowieka, wyzysku. " I dla tych idei ludzi mordowano, zamykano do więzień a u Wielkiego Brata Sowieta (który jawnie ogłaszał światu, że prędzej czy później i tak wszyscy - cały właśnie świat - trafią pod jego skrzydełka) do obozów koncentracyjnych. A na ołtarze wnoszono właśnie s......ów, ludzi, którzy dla władzy potrafili się wyrzec wszystkiego - własnych narodów, sąsiadów, współbraci. Ludzi którzy mieli na sumieniu wiele istnień ludzkich, a byli bezkarni, do czasu, gdy sami wpadali w tryby tej machiny. Wtedy płakali, wylewali łzy rzewne, że oni tak dobrze chcieli, tylko im nie wyszło. W zasadzie nie mam nic przeciwko temu, że jeden komuch ukręca łeb drugiemu komuchowi, nawet mnie to cieszy, zawsze to jednego komucha mniej na świecie i przez to świat staje się piękniejszy. Ale gdy ma na to obserwować z zachwytem kilkaset milionów ludzi i cieszyć się, że to już koniec, były błędy i wypaczenia ale teraz będzie pięknie - coś się we mnie burzy.

przypadkowa ktos "Tylko skończony idiota twierdzi że wtedy było dobrze, goowno było dobrze, ale były idee " qrwa 'idee"? - dzięki tym "ideom i ich twórcom" mamy dziś to , co mamy, bo prawdziwe idee z wcześniejszych czasów starożytności (które zawsze stara sie zwalczać system) zastąpiono socjalistycznym ścierwem , którego to wyznawcy zafundowali nam jego drugą stronę - kapitalizm i teraz ścierwa się wymieszały , kładąc w środek tzw.demokrację stawiając wszystko na głowie , tak jak wcześniej marks, darwin, nietzsche i reszta tej hołoty... póki dzieciaku nie zrozumiesz , ze socjalizm, komunizm to mentalne i ideowe uwstecznienie tworzące kolejne - kapitalizm - mające w środku demokrację - to możesz pograć sobie w ping-ponga przed red tube , a nie brać się za pierdolenie o systemach...:classic_cool:

Gość jelonekkk..
'systemy idologiczne w XIX w. tworzyli niemcy i chazarożydzi . ponieważ niemcom nie udało się to co zamierzali w myśl swojej ideologii dominacji rasy aryjskiej nad światem ...na arenie pozostali ci drudzy ze swoimi świetlistymi ideologiami komunizmu i liberalizmu komunizm upadł , gdyż nie potrafił produkować dóbr dla mas , więc zastąpił go także chazarożydowski liberalizm opierajacy się jeszcze na doktrynie opanowania gospodarczego świata poprzez tę dziwną nację . bieruta zastąpił balcerowicz ( czyli sami swoi ) tak czy siak w polsce gojki są rządzone i były rządzone przez niegojków o polskich nazwiskach od zakończenia II wojny św. ...a o polskich nazwiskach - aby się czasami nie wydało i żeby się gojki wskutek tego , czasami nie zaczęły buntować

Gość przypadkowa ktos
coś mi się wydaje że trafiłem na forumiarzy co produkują sie np w onecie co to z każdego tematu np o metodzie ostrzenia ostrzy skrawających zrobią i tak ujadanie na tuska i tuskopodobnych to męka rozmawiać z ludzmi nie rozumiejącymi o co chodzi postaram się jaśniej ( a potem spiertalam) nie chcę pisać o ofiarach komuny, bo nie jestem zwolennikiem systemu który nazywamy komunizmem ( choć oczywiście można powiedzieć, że innego komunizmu nie ma, nie ma komunizmu bez mordów , to też prawda ) nawet przez myśl mi nie przeszedł zsrr, dziwne, zupełnie inaczej odbieram to co było, może mniej podręcznikowo chodzi mi raczej o nieadekwatność zachwytu nad wolnością , którą ponoć mamy do sytuacji w której żyjemy gdyby spojrzeć na czasy ówczesne i dzisiejsze ale mieć poza tym ogląd szerszy , historyczny tp nie jestem pewien gdzie jest "lepiej" rozumiem, że lepiej jest tam , gdzie większości jest lepiej, nie potrafię sobie w mojej mózgownicy wytworzyć sytuacji w ktróej lepszym ze światów jest ten w którym żyje się lepiej zdecydowanej mniejszości, i nie sądzę, że jestem przesiąknięty stalinizmem :) to chyba fundamentalne, ludzkie myślenie nie tylko o własnej doopie Własna doopa właśnie dzisiaj święci triumfy, jest to taka sama dyktatura jak komunistyczna, nie różni się niczym poza ofiarami śmiertelnymi ( mówimy o czasach współczesnych bo w ubiegłych wiekach miliony zapłaciły życiem za chęć zysku , ale to przecież nic nie warci murzyni, indianie, chłopi, jednym słowem śmieci ) dzisiaj nie zabija się bo się to nie opłaca, o przepraszam, trochę ofiar za ropę jednak padło, daleko i brudasy, kogo to obchodzi przy budowie kanału białomorskiego zmarło mnóstwo ludzi ale przy budowie kanału panamskiego coś tam też odeszło w zapomnienie różnica - tam pod batem i buciorem tu pod presją zarobienia na życie efekt taki sam zawsze zadziwiała mnie buta i wszechwiedza piszacych jak tych dwóch wyżej jako osoba bliska 50-tki , nie zdziadziała jednak, mam jakieś tam pojęcie o życiu w "tamtych czasach", załapałem się jeszcze na późnego gomółkę, nie było to eldorado, o nie wasze czarno-białe widzenie świata jest przejawem infantylizmu, braku głębszej refleksji historycznej, życzeniowego podejścia do rzeczywistości ?

Gość jelonekkk..
w latach 80tych Regan nakręcił spiralę zbrojeń do takiego stopnia , że system komunistyczny nie był w stanie jednocześnie zapewnić 'godziwy byt ' w demoludzie , a jednocześnie się zbroić w takim stopniu , aby w jakimś stopniu sprostać wyzwaniom tego wyścigu przewaga technologiczna ameryki była zbyt duża , a system komunistyczny broniony i propagowany wcześniej przez chazarów nie miał już większego sensu woleli sprzedać państwowe zakłady , jako niewartościową masę upadłościową , przejmujac ją za bezcen , jednocześnie stajac się oligarchami w leksusach i mercedesach , a nie jak dawniej sekretarzami w ' czarnych wołgach " na tym polegała pieriestrojka , głasnost i okrągły stół - chazaria odpuściła komunizm czy też socjalizm , stajac się kapitalistami i oligarchami , pociskajac gojkom banały o 'trudnym , kosztownym i bolesnym okresie przemian ' jednocześnie zadłużając gojków i wysyłając ich na 'kuroniówki' teraz otwarto unię i wysyła się tych bezrobotnych jako siłę roboczą na miejsce mniej wydajnych , a bardziej kosztownych turków i arabów .

Gość przypadkowa ktos
po oczyszczeniu ze spiskowej teorii jestem skłonny ( z drwiącym uśmieszkiem ) zaakceptować powyższe jako megahasłowe potraktowanie tematu 🖐️ buhahahahaha

Gość jelonekkk..
jak historia uczy - spiski , czy też potajemne sojusze zawsze były 'osią' 'tego co się dzieje przy przejmowaniu władzy ...zwykły przykład ze starożytności - dwa tryuwiraty choćby , kt,óre rzurowały póżniej na całokształt tego co się działo w dawnym 'cywilizowanym świecie należy przeanaliuzować wypowiedzi znaczących w skali globalnej polityków odopwiedzialnych za to co się działao i dzieje ..a wtedy można sobie jednak ułożyć , że to co mówią to jest , albo może być prawda . standartowe środki przekazu sterowane przez tych , którzy naprawdę rządzą wypierają myślenie , zastępujac je samoobroną , że tak nie może być należy słuchać przewodników świata na przestrzeni wielu ostatnich lat , a z tego przekazu można wywnoioskować jednoznacznie o co chodzi tak że jak zwykle pusty śmiech buahahahah ...to nic nie da niestety można śmiać się nawet do sera :D:D:D parę ciekawych wypowiedzi ludzi ważnych może rzucę http://wezwaniedoprawdy.pl.tl/Cytaty.htm

Gość przypadkowa ktos
tak chyba jest, ze parę, paręnaście tysięcy ludzi może rządzić miliardami, w pewnych granicach jest to możliwe, i dla nieślepych ma to miejsce to raczej fakt

Gość jelonekkk..
'umowy śmieciowe ' dla gojków , nieopodatkowane na rzecz własnego państwa korporacje chazarskie handlowe , bankowe i cholera wie jakie majace siedziby na kajmanach , w portugalii zwalniane z podatków latami , jednocześnie powodujace niszczenie rodzimej przedsiębiorczości kto to zatwierdzał i wprowadzał ? wystarczy sprawdzić narodowość , czy też pochodzenie reformatorów , przekrztałczacy , syndyków , ministrów od kasy , przemysłu przekształceń i 'reform' ...od oświaty , kultury , administracji także zwykłe państwo antypolskie w państwie pseudopolskim

Gość przypadkowa ktos
ale, ale, żydzi ? no coś w tym jest, nie chcę być antysemitą ale cholera coś w tym jest wstyd się przyznać, wystarczy jednak przestudiowac nazwiska, pochodzenie wpływowych tego świata , aj piesdole, ale tqk faktycznie jest holocaust zamyka usta wszelkiej krytyce, to tez fakt

Gość jelonekkk..
to nie są nawet żydzi , czyli rozumiani potocznie jako hebrajczycy . liczny naród chazarów przeszedł na judaizm w VIII w. i właściwie są ci współcześnie 'żydzi ' nieco wymieszani z hebrajczykami . na dodatek litwaccy i przeważnie lewaccy chazarowie ( litwacy ) zostali sprowadzani na ziemie polskie po powstaniu styczniowym . ponad 400 tys. chazarokomuny sprezentował nam stalin przesiedlając ich z państw bałtyckich , białorusi i terenów dawnej kresowej polski do rządzenia polska po wojnie. tacy 'żydzi' typu michnik , urban itd....

Gość przypadkowa ktos
jesteś yebnięty bujaj się 🖐️

Gość dodam do tego co mowi
otrzezwiacz - teraz mamy WYBOR. Mozemy zmienic w ostatecznoci panstwo, wyjechac- wtedy takich mozliwosci nie bylo. "trujace gowno" do jedzenia bylo i wtedy a takze innego rodzaju trutki - tyulko o nich nie wolno bylo pisac . pamietam swoje potwornę wysypki po plazowaniu w Sobieszewie - zaden lekarz nie wiedzial o co chodzi, bo przeciez nikt nie mowil , na ile zatrute sa plaze. Zatrucia od materialow budownlanych w nowych mieszkaniach . Zatrucia chemikaliami. Zanjomości ortografii, czytania ksiązek NIKT nie broni. Telewizji nie ma przymusu ogladać. Nie musisz pracowac u bydlaka - wyzyskiwacza - mozesz zmienic prace, miasto, ba - kraj - pamietasz jak nie mozna bylo miec pracy bez meldunku a meldunek w duzym miescie byl nieosigalny? lipne sluby? ja pamietam. Powtarzam - teraz jest WYBOR. Madry z niego korzysta, bo idealnego swiata jak dotad nikt nie wymyslił.

Gość przypadkowa ktos
myślę, ze nie masz racji identyczna sytuacja miała miejsce gdy w XIX wieku murzyni uzyskali wolność w stanach widzisz analogię ? NIE ? NAPRAWDĘ - NIE WIDZISZ ANALOGII ? niby dlaczego ? można się przemieszczać, zmienić miejsce zamieszkania w poszukiwaniu pracy, nikt tego nie broni - prawda ? może warto sięgnąć trochę do lektury ?

Gość a dlaczego pani przypadkowa
jest chłopem ??? ktoś znowu od palikmiota ?