Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama oli i kasi

co znacie skutecznego na zatwardzenie u niemowlaka

Polecane posty

Gość olenkafasolenka
Chyba więkoszośc dzieci cierpi w tym okresie na zapracia, ponieważ wprowadzone zostają różnorodne pokarmy, musi troszkę czasu upłynąć zanim jelita u dziecka przyzwyczają się do nowych posiłków. Jesli nasza pomoc nie poskutkuje, to zapytaj swojego pediatrę, bo nie wolno lekceważyc zaparc.

Gość ewelina7821
duzo jablek i innych surowych owocow i soczkow

Gość mama oli i kasi
jalk do tej pory daje synkowi tlko wode

Gość Ant......
Może spróbuj Duphalac? Mój syn miał zaparcia od drugiego miesiąca życia. Nic nie pomagało - nawet czopki glicerynowe. Szarpaliśmy się ponad dwa miesiące. W końcu poradzono mi ten syrop. Podawałam go dziecku około trzech tygodni. Wszystko się uregulowało. Od tamtej pory nie ma problemu z wypróżnianiem.

Gość mama oli i kasi
ale podałas tylko wtedy jak dziecko mialo zaparcia i już więcej nie??uregulował się tak wszystko samo???

Gość ja dawałam codziennie łyżeczkę
na twoim miejscu nie robiłabym wielu rzeczy na raz powoli spróbuj dać te otreby i dużo wody do picia w ciągu dnia i poczekaj a sytuacja na pewno się unormuje nie ma co dawać czopków itp przecież wiadomo że naturalne produkty są najlepsze i że wiele zależy od sposbu odżywiania a kleiki ryżowe odstaw bo ryż działa zatwardzająco :O

Gość mama oli i kasi
masz racje.... spróbuje najpiew naturalnych metod, a jak sie unormuje to myslisz żeby dodawać do mleka te kaszki ryżowe, bo kupilam w promocji kilka i nie wiem, wyrzucić?

Gość kafeshop
naprawdę nie wiedziałaś, że mleko 2 podaje się stopniowo zaczynając od 1 łyżeczki dodawanej do początkowego później codziennie zwiększając o 1 łyżeczkę na korzyść dwójki. Jakich wy macie pediatrów przecież to elementarny brak wiedzy. Najlepiej zacznij mieszać mu z powrotem dwójkę z jedynką, to jest ważna rzecz, jeśli ty nie znasz podstaw jak podaje się mleko to bardzo wiele rzeczy może ci umknąć "mamusiu". Zafundowałaś szok dla organizmu takiego malucha to bardzo ważny etap.Czy przypadkiem na opakowaniu mleka nie ma takiej informacji????

Gość kamcia1507
Nie powinno się wprowadzać od razu mleka 2, tylko stopniowo przechodzić poprzez miesznie mleka 1 z 2. To mogło spowodować zaparcia

Gość a ja wprowadziłam
mleko 2 jednego dni, tak mi pediatra powiedziała. Więc nie mieszajcie w głowie autorce. Musi być inna przyczyna

Gość solakowaa
kafeskop-- ciekawe jaka ty jestes mamusią, napewno jesteś beznadziejna w tym co robisz, a do tego głupi, gruba i brzydka:):):)

Przecież nawet na opakowaniu od mleka 2 jest napisane żeby stopniowo mieszać. Po co Ty dodajesz do mleka te kaszki ryżowe? Mleko to mleko a kaszkę to możesz podać tak jako oddzielny posiłek... albo najlepiej w ogóle z tego zrezygnuj bo to szajs jest kupa cukru i nic więcej.... To dziecko jest za małe na jogurty, kefiry i inne tego typu rzeczy... więc to odpada... nowości podawaj stopniowo... 7 mcy to maleństwo więc nie musi jeszcze pałaszować ton zupek, kaszek czy innych ciasteczek... jedna zupka + deserek w zupełności mu wystarczy na dzień a poza tym to mleko i picie... Lekarz mi mówił, że zaparcia zwykle występują wtedy kiedy dziecko nie jest przygotowane na dany rodzaj pokarmu czy np na grudki w jedzeniu( bo niby dziecko koło roku musi już gryźć ;] - ciekawe czym jak mu zęby do gniecenia pokarmu wychodzą ok14mca) Proponuje Ci abyś odstawiła te kaszki, kup opakowanie jedynki i zacznij mieszać i wprowadzać 2 tak jak trzeba... ew bebilon ma takie mleko Comfort ono jest na zaparcia i na niektóre dzieci działa.... do mleka z rana możesz dodawać siemienia lnianego mielonego, ale zacznij od 1/4 łyżeczki żeby sprawdzić czy dziecko nie jest uczulone....jeśli nic się nie będzie działo podaj 1/2 łyżeczki... z owoców to podawaj może przez kilka dni tylko same suszone śliwki z Gerbera, jak już kupa pójdzie to możesz zamieniać je z musem z gruszek, jabłek tylko żadnych marchewek, jagód i innych owoców leśnych.... jeśli dajesz zupki ze słoiczków to zrezygnuj z grochu, fasoli, marchewki, kalafiora oraz dyni... Przepajaj wodą, sokami ( gruszka, śliwka, jabłko, winogrono, maliny), dodatkowo w aptece jest taka herbatka Mio Bio mały brzuszek, ona jest rumiankowo-koperkowa i pomaga na trawienie ( jeśli nie będzie to poproś farmaceuty niech ci zamówi z hurtowni) na razie wyeliminuj dla dziecka z diety chrupki i ciastka masuj też brzuszek, rób okłady na brzuszek z ciepłej wody, weź nóżki dziecka w ręce i kręć taki rowerek

Gość mama oli i kasi
byłam właśnie u pediatry i powiedziała mi, że nie popełniłam błędu, =że tak już się nie robi. powiedziałą aby wyeliminować kaszki ryżowe.

Gość mama oli i kasi
ojjj, nie napisałam, że nie miesza się 1 i 2.Kiedys sie stosowała, ale teraz nie Tak mi powiedziala pediatra.

Gość tez mamaa
Kaszki ryżowe zatwardzaja, tak samo jak marchewka jeśli jestescie już glutenowi - to podawaj kaszki 7 zboz , platki owisane, kasze manne - zmieszane z owocami no i kasza jaglana śliwiki suszone gerbera z leków dobry jest syrop laktuloza, bez recepty ale wcześniej porozmawiaj o tym z lekarzem

Przede wszystkim-gotowana marchew i gotowany ryż, działają na dorosłego człowieka zapierająco. Także dziecku, które ma z tym problem w ogóle nie dała bym kaszki ryżowej. U nas na prawdę pomagał świeżo zrobiony sok z jabłka i marchwi. Świeża marchew działa rozluźniająco. Najlepiej każdego dnia podawać dziecku inny sok. I na pewno nie kupny, ponieważ jest dosładzany cukrem. Cukier zniweluje całą dobroć soku. Wszystkie wyciskaj sama, ze świeżych owoców. Dla takiego maluszka wystarczy odrobinka. Podstawą zdrowego brzuszka jest zdrowa dieta. Jednak, gdy mimo wszystko coś się dzieje , z aptecznych rzeczy zamiast czopka jest laktuloza. Już dla niemowląt. Nie trzeba się jej bać, gdyż jest to jedyny środek , który w przeciwieństwie do czopka, nie rozleniwia jelit, nie podrażnia ich i może być stosowany długotrwale. Jest środkiem leczniczym. Oczywiście u takiego malca proponuję maleńką dawkę, dla sprawdzenia efektu. I koniecznie wizytę u pediatry. Czasem coś zaczyna się niewinnie i mimo wszystko warto by były takie problemy w karcie maluszka odnotowane.

Gość mamusia lenusia
Ja również wprowadziłam mleko 2 od razu bez żadnego mieszania. JA NA ZAPARCIA POLECAM LACTULOSUM!!! Nam pomógł.

Gość mama oli i kasi
tez mamaa-jestesmy juz glutenowi, ale jak dam kaszke manna to przesadzę z ilością glutenu,bo na opakowaniu podają spore proporcje,chyba,ze dodac do mleka troszke??o to Ci chodzilo??

Gość JOLANAT @@
Mój synek od 2 miesiąca zaczął mieć zaparcia i ma do tej pory a skończył juz 5 lat.Byłam z nim tydzień w klinice na gastrologii.Mial zrobione różne badania,które niczego złego nie wykazały.Poprostu taki organizm.Syn nie robi kupki nawet przez 4 dni.Zmieniałam diete itd,ale nic nie pomaga.

Ja też wprowadziłam 2 odrazu jednego dnia i jakoś nic małej nie było. A co do kaszek ryżowych to zgadzam się że zatwardzają, tak samo jak banany niestety. Ja dosypywałam kleiku ryżowego do mleka na noc, ale zamieniłam go na kukurydziany, dzięki temu nie miała zaparć i dopiero wtedy mała zaczęła przesypiać całe noce.

Gość mama oli i kasi
jest juz pierwszy postęp... moj synek zrobil normalna kupke....(dodalam kukurydzianego kleiku) ale sie cieszyłam...po tylu dniach zatwardzenia prawie skakalam do góry:):)eeehhhh

Gość mama oli i kasi
olka kontrolka---dziękuje za cenne rady!!!! brzuszek własnie masowalismy..