Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość HennaKhadi

Pytania do dziewczyn które farbują włosy henną.

Polecane posty

Gość HennaKhadi

Nie dawno postanowiłam, pożegnać się z farbami chemicznymi, a zaprzyjaźniłam się z henną. Mój wybór padł na hennę khadi, ponieważ zachęciły mnie do niej recenzje w internecie. Zraża mnie, troszkę, czas trzymania henny na głowie, noo ale w końcu coś za coś. Wczesniej włosy farbowałam na średni brąz, miałam już spory odrost i henne wybrałam, orzechowy brąz. Mój problem polega na tym, że odrost prawie wcale mi nie chwyta, zarudził się trochę, ale do orzechowego brazu mu daleko :/ pofarbowałam więc, drugi raz i to samo, czy któraś z was miała podobny problem ? Nie chiałabym rezygnować z henny :( A może polecicie mi henne innej firmy która jest warta zakupu ?

Gość HennaKhadi
Nikt nie farbuje włosów henną ? :/

Gość jagulinka12345
ja od kilku lat stosuje hennę, ale tylko naturalną, która nadaje włosom rudy odcień. Ta, o której piszesz ma domieszki innych składników, co powoduje, że nadaje konkretny kolor. Wyjeżdzam regularnie do indii i tam nauczyłam się dbać o włosy. Kupuję tam hennę na straganach, pakowaną w przezroczyste foliowe woreczki. Mieszam z wodą, odrobiną cytryny odstawiam na noc a na drugi dzień nakładam i czekam tak długo az zrobi się skorupa i sama zacznie się wykruszać. CZasami nawet 4-5 h. Efekt jest powalający, włosy są pięknie odżywione, grube błyszczące. Zdarza się, że ludzie na ulicy pytają jak uzyskałam taki niezwykły kolor brązowo-miedziany. Henna to cudo, które niewiele kobiet zna i docenia, a część nabiera się na reklamy, które sprzedają chemiczne farby pod etykietą henny. Twoja propozycja wydaje się być ok, naturalną hennę równoważy tam indigo, czyli niebieski barwnik, co daje kolor brązowy. Dodatkowy składnik amla cudownie pielęgnuje włosy (polecam olejek amla) a neem jest rośliną, którą też stosuje się w indyjskich kosmetykach m.in do oczyszczania twarzy. Nie zaszkodzi sporóbować.

Gość jagulinka12345
oj przepraszam nie doczytałam,że masz problem z odrostami. Dzieje się tak,dlatego, że henna nie jest farbą tym samym nie ma właściwości utleniających. Zawsze odrosty będą widoczne, chyba, że poczekasz aż kolor się zrówna i wtedy położysz. Henna stopniowo zmywa się z włosów, tym samym zawsze przy kolejnym nakładaniu odrosty są mało widoczne i kolor wychodzi jednolity