Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość może przyszła mama:)

w oczekiwaniu na ... ?

Polecane posty

tak stać mnie :) a nie że pójde prywatnie i za samą wizyte zapłace ze 150 zł a gdzie jakies dodatkowe badania za które osobno biorą kase :]

Gość to ja sie wypowiem
może przyszła mama:) no ja bys miala problemy z zajsciem itd to bys musiala chodzic nie mialbys wyjscii i placilabys te 120-150 zl za wizyte bo na taka pomoc od lekarzy na NFZ nie masz co liczyc:O ja gdybym dalej chodzila do nich to w zyciu bym sie nie doczekala dziecka ot co!!! a takie cykle jak ty masz to nie ma co bagatelizowac

jak nie będzie innego wyjscia to pójde prywatnie.

moj lekarz pracuje w szpitalu na NFZ, a oprocz tego ma swoj prywatny gabinet. skierowanie na badania hormonalne daje do szpitala (w ktorym pracuje) i sa bezplatne. jedynie, jak ja robilam badanie kortyzolem/na kortyzol (nie wiem dokladnie o co chodzi), to placilam ponad 20zl. wizyta u lekarza kosztuje mnie 80zl, z czego dokladnie zbada, a usg jak robi to dodatkowo 40zl. pytalam o lekarza w wiekszym miejscie, to rowniez biora 120zl/150zl, a zdarza sie tak, ze jak ktos ma tytul profesora to za wizyte bierze rowniez 150zl. tylko dolicz sobie jeszcze koszty przejazdu i stracony czas. (do miasta oddalonego o ponad 50km jechalam co prawda ponad godz, ale czekaj w kolejce ewentualnie masz na godz wyznaczona wizyte).

poza tym nie mowie, ze wszyscy lekarze sa zli na NFZ, ale sama znajoma polozna powiedziala, ze ci z NFZ nie tlumacza, a byle odwalaja robote zeby szybko przyjac pacjentki i szybko do domu. aneckaaa to nie wiem do jakiego ty lekarza chodzisz, ale praktycznie wszedzie czeka sie na lekarza i nie jestes przyjeta od reki:/ no sorki bardzo, ale troche bajeczka;) chyba, ze mieszkasz na wsi...bez urazy. moje miasto liczy kolo 70 tys mieszkancow, a na wizyte do ginekologa przez NFZ czeka sie srednio 3 miesiace, a jak inny lekarz (jakis dobry o ktorym wspominalam wyzej), to nawet 6 mies. z problemem ginekologicznym tyle czasu musimy czekac? bez przesady. u mnie NIKT nie przyjmuje zaraz po zarejestrowaniu chyba, ze masz prywatna opieke medyczna z pracy i tak sobie mozesz isc i od razu cie badaja. realia sa inne niestety.

moze przyszla mama ja nikogo nie chce dolowac, ale faktycznie jak nie masz kasy na lekarza, to jak dziecko w takiej sytuacji? zdrowie to podstawa. najpierw powinnas przebadac sie, a tak to odwlekasz w czasie, to co priorytetowe. ja tez tak buntowalam sie, jak ty, ze po co mi lekarz prywatny i ile kasy trzeba na niego wydac. a teraz chodze i mam konkretna opieke i badania przede wszystkim rowniez. nie obchodzi mnie czekanie w kolejce, bo najpozniej prywatnie lekarz przyjmuje po 2 tyg., a jak ktos ma nagly wypadek to zaraz na drugi dzien mozesz isc (lub tego samego dnia zaleznie od pory oczywiscie). zastanow sie dobrze nad tym wszystkim.

Gość Aneckaaa
i tu Cie zadziwie bo... mieszkam w Krakowie. akurat w tej przychodni nie mozesz sie umowic na dany dzien i godzine tylko musisz,sie zarejestrowac i tego samego dnia Cie przyjmuja. i nie jest to nawet przychodnia przyszpitalna tylko taka normalna. owszem niekiedy jak jest sporo kobiet w ciazy to sie czeka w kolejce ze 2h ale do niego warto. i takich przychodni z systemem przyjmowania do ginekologa DZIS znam na razie dwie w krakowie. a Krakow to raczej duze miasto a jednak sie da:)

Gość Aneckaaa
co do prywatnych lekarzy ale nie ginekologow... odwiedzilam ich wielu i biora kase czesto za totalnie NIC. nie ma reguly.

po okresie jak przyjdzie ide do lekarza, dzis zauwazyłam kolejny raz w tym msc śluz płodny co ja mam dostac za tydzien okres to juz dawno powinnam byc po owulacji..

A mnie kochane test pokazał dziś dwie kreseczki, więc zostanę mamą!!! :D Boję się tylko by wszystko było w porządku... Ale cały czas nie mogę dojść do siebie i jestem bardzo szczęśliwa!!!

Gość Aneckaaa
Martunia88 gratuluje ! :))) my mamy tak samo, podobnie okres podobne cykle, tez mam 2 kreski juz, ale i tak mam obawy ze okres dostane. masz jakies objawy? ja ide dzis do ginekologa, mialam robic bete ale stwierdzilam, ze pewnie dostane termin na usg bo usg w oddzielnym pokoju robi i wtedy na wizyte zrobie bete.

Aneckaaa, wciąż w to nie wierzę, bo czuję się tak jakbym za moment miała dostać okres - podbrzusze pobolewa i takie co miesięczne wrażenie, że chyba już muszę iść z podpaską do toalety ;) Dziś już odrzuciło mnie od kanapki z serem i szynką, po prostu zaczęło mi się cofać - ale to może być też efekt podenerwowania. Powtórzę jeszcze test, a potem zarejestruję się do lekarza. Nie chcę się spieszyć bo to zapewne wczesna ciąża - dziś mam termin miesiączki i wiem dokładnie kiedy mogło dojść do zapłodnienia. A jak u Ciebie z objawami?

ja mysle ze u mnie do zaplodnienia doszlo 2 lub 3 sierpnia, ale juz od tygodnia bola mnie piersi i sa duze... moze tez przez,hormony na tarczyce bo przy tak wczesnej ciazy nie ma jeszcze takich objawow. Brzuch mnie boli i kluje od zeszlej srody. testow zrobilam juz chyba z 8 i z dnua na dzien coraz bardziej widoczny :) ale ja mam cykle na tyle nieregularne ze nie wiem czy okres powinnam dostac wczoraj czy za 3 dni. w kazdym razie w przeciagu tego tyg to juz na pewno powinnam dostac albo i nie :)

jak nam sie uda a na pewno sie uda to licze ze bedziemy utrzymywac kontakt i dzielic sie swoimi spostrzezeniami:) jesli 88 to Twoj rocznik to jestem starsza od Ciebie jedynie 2 lata.

Oczywiście, że możemy utrzymywać kontakt. Dla mnie mój obecny stan jest czymś niezwykłym i bardzo chętnie potowarzyszę komuś w podobnym stanie. U mnie do zapłodnienia też doszło zaraz na początku sierpnia :)

ja,wlasnie czekam w kolejce do ginekologa... zobaczymy co powie :) odezwe sie pozniej. Martunia mowilas juz komus o dobrym znaku ? :)

Gość taka tam Panna
a jak tam z Waszymi śluzami, jak wyglądają w tak wczesnej ciązy ?

ja wlasnie nie mam tyle sluzu co dziewczyny pisaly ze sie z nich leje, a sluz jak juz to mam taki bialy troche lepki w dodatku bierze mnie przeziebienie :(

Wróciłam :) powiedziałam, ze dwie kreski są a mój doktorek już mówił o założeniu karty ciąży i w ogóle mówił do mnie tak ze w niej jestem... achhh dziwne uczucie a ja w ciąż boj ę się, że dostanę okres bo brzuch boli i boli... no i właśnie... jak boli to niezbyt dobrze kazał brać magnez z wit b oprócz kwasu foliowego (myślałam, że wystarczy 1 raz dziennie:/ okazało się ze 3razy po 3 tabletki) i witamin dla kobiet w ciąży. Kupiłam Prenatal Complex. Badania na różyczkę, hiv, toxoplazmozę i jakieś tam inne robiłam 2 miesiące temu wszystko jest ok. Termin pierwszego USG 6 września- nie mogę się już doczekać! :))))

tak sobie myślę że chyba żle coś zrozumiałam z tym kwasem foliowym może chodziło o 1 tabletka 3 razy dziennie plus prenatal... tak by się chyba zgadzało :)

i co tam dziewczęta u Was?

Ja u lekarza jeszcze nie byłam. Wybiorę się w przyszłym tygodniu, bo podejrzewam, że teraz mógłby jeszcze nic nie zobaczyć. A Ty Aniu kiedy miałaś ostatnią miesiączkę? Jeśli chodzi o śluz, ja mam go tak normalnie, jak zwykle.

ja wlasnie nie mam tyle sluzu co dziewczyny pisaly ze sie z nich leje, a sluz jak juz to mam taki bialy troche lepki w dodatku bierze mnie przeziebienie :(

nie wiem czemu jakas stara wiadomosc mi dodalo wpierw zamiast nowej. okres to dobre pytanie bo akurat tego cyklu nie zaznaczylam w kalendarzu ale wiem ze 15stego napewno mialam okres wiec przypuszczam, ze okres dostalam 13stego. bierz kwas foliowy :) ja za to dostalam ochrzan... lekarz mi mowil ze najlepiej przyjsc po 5tygodniu ciazy wiec Ty za tydzien juz powinnas byc w tygodniu wiec pewnie zrobi Ci usg. ja mam usg tak pozno bo moj doktorek idzie na urlop :( mam dziwne przeczucia co do mej fasolki albo za bardzo bzikuje...

Aneckaaa, co u Ciebie? Ja jeszcze nie byłam u lekarza, wybiorę się pod koniec tego tygodnia, najdalej w przyszły poniedziałek. Od dnia wykonania testu łykam grzecznie kwas foliowy i dbam o siebie. Bolą mnie cycuchy, dość często odczuwam głód no i mam humorki (mój mąż poczuł już przedsmak... :/). może przyszła mama, jak tam u Ciebie?

u mnie okresu brak ale w sumie dopiero dzis miałam go dostac, rano robiłam test i negatywny więc pewnie na dniach dostane okres, u gina jestem juz zarejstrowana, pojde na badania hormonalne normalnie na kase chorych a z wynikami pojde prywatnie do babki i konkretnie bedę wszystko wiedziała ;p a co tam u Was?

Gość dołączam się :)
ja też się staram o dziecko anecka w którym dniu cyklu zauważyłaś tą mleczną wydzieline? masz ją cały czas? Ja tez mam lepką wydzieline konsystencji jak sluz płodny tylko białą dodatkowo od tygodnia skurcze w podbrzuszu a od 2 dni bol jajnika jak nie lewego to dzisiaj prawego bardzo obolałe i sterczące sutki nigdy nie miałam tak a przed okresem nawet mnie cycuchy nie bolały testy robie codziennie od 3 dni ale negatywne jestem w sumie w 23dc mysle czy to już czy jeszcze :)

dołączam się :) nie spiesz się tak z testowaniem. Mi w 31 dc wyszła druga, bardzo blada kreska, w kolejnym dniu tak samo a dopiero w 37 dc ta druga kreska była naprawdę wyraźna. Z tą ciążą to jest tak, że pojawia się wtedy, gdy zupełnie się tego nie spodziewasz. Ja w tym miesiącu w ogóle nie dostrzegałam żadnych objawów, czułam się po prostu jak na @. A potem nagle coś mnie tknęło, takie wewnętrzne uczucie i zrobiłam test. :) Powodzenia!