Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość anda922

masaż zatkanych kanalików...????

Polecane posty

Gość anda922

Witam moze ktos mi pomoze jak robic masaz zatkanych kanalikow lzowych??

Gość zaczynasz od dolu spod
oka w kierunku nosa i idziesz ku gorze w kierunku ujscia kanalika tak by ropa i wydzielina sie wydostala na zewnatrz, ugniatasz delikatnie ale zdecydowanie miejsce w okolicy noska bo tam zwykle jest przytkany kanalik, pamietaj nie trzyj tylko masuj w google jak wrzucisz to znajdziesz schematy masazu, bo tez sa rozne szkoly tych masazy jedni wskazuja na masaze z gory od powieki, inni od dolu, to tez zalezy co jest dziecku czy to noworodek, czy zainfekowane oczko starszaka

Gość wypóboj na sobie
masujesz od kącika oka, tak po łuku jakby po kości oczodołu, ewentualnie wzdłuż noska, palec sam się odpowiednio ułoży. Ile ma twoje dziecko?

Gość wypóboj na sobie
mamy sprzeczne informacje, mnie tak poinsuowała okulistka, miałam do tego maść

Gość anda922
2 miesiace i 11 dni

Gość anda922
bylam w klinice w katowicach i tez mi kazala od koncika w dol. dlatego pytam bo kazdy co innego mowi wiec sama juz nie wiem jak masowac

Gość zaczynasz od dolu spod
mnie na poczatku tez w kcach mowiono zeby od kacika w dol, spowodowalo to tylko infekcje bakteryjna bo ta ropka wchodzila do wewnatrz i nie miala gdzie ujsc :/ pozniej bylam w mekmedzie na ligocie i babka mi pokazywala jak to robic i wlasnie zaczynala od oczodolu po wewn str noska ku ujsciu kanalika w kaciku oczka, ladnie wszystko sie oproznialo i niby mialo tez odetkanac, brzmialo logicznie, zwlaszcza ze stan zapalny minal i oczko wygladalo na zdrowe tylko niestety ciagle po nocy zbierala sie ropka, niestety nie udalo sie masazem odetkac kanalika, mielismy na ceglanej umowiony zabieg ale 2 tyg przed zabiegiem lecielismy na wakacje samolotem, ot dziecko po wyladowaniu samolotu wyzdrowialo, kanalik sie odetkal bez zabiegu :) moj maluch mial zatkany od urodzenia przez prawie 7mcy :/

mojej córce ropiało jedno oko, masowałam z góry na dół. Masowanie nic nie dało, jak mała miała 5mc byliśmy na zabiegu, żałowałam, że tak długo czakałam. Po pierwsze większy stres dla dziecka, po drugie poprawa była natychmiastowa, a męczyliśmy się tak długo.

Gość anda922
to dzis wyprobuje tej 2 metody zobaczymy czy to cos poskutkuje

Gość anda922
mam jeszcze jeden problem... karmie piersia juz okolo 3 miesiecy i nie mam juz prawie pokarmu.. (oddciagam laktatorem do butelki) pilam przerozne herbatki na pobudzenie laktacji i nic oddciagam jak najczesciej i tez zadnej poprawy nie ma;(. Probowalam dac dziecku modyfikowane mleko NaN wypil tylko 2 male lyki bo mu nie smakowalo wiec nakarmilam wlasnym mlekiem(w nocy) i po kilku godzinach slysze ze dziecko mi zaczyna sie dlawic, zwymiotowal..! czy ktos mial podobny problem zeby przezucic dziecko na mleko modifikowane? jakie mleko powinnam wybrac zeby nie zwracal mi maluszek?

Spróbuj podać inne. Mojej najlepiej pasowało zwykłe bebiko. Podaj jej rano wtedy łatwiej obserwować dziecko.