Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kieliszki roztrzaskane

czy roztrzaskane kieliszki MUSI sprzątać pan i pani młoda razem?

Polecane posty

ja nie chciałam sprzątać i kazałam mężowi to potem co niektórzy byli oburzeni, że tak go potraktowałam, no JAK? co takiego zrobiłam.

Gość lambada lalala
Roztrzaskane kieliszki sprzata obsluga weselna a nie mlodzi.sie nie dziwie zebyli obuzenie

u nas jest taki chory zwyczaj, że para młoda pije toast za siebie razem z gośćmi a potem rzuca te kieliszki za siebie, one się oczywiście rozstrzaskują a para młoda musi je razem posprzątać a ja stwierdziłam, że tego nie będę robić i kazałam mężowi i on sam to zrobił a ja po prostu stałam obok. no i oburzenie, że nie robiłam tego razem z nim!!!

Gość lambada lalala
Chory zwyczaj,przeciez mozna sie skaleczyc a obsluga na zmiotke z szufelka i tyle,trzeba bylo w ogole tego nie robic.a czemu ma sluzyc te zbieranie szkla?tlucze sie na szczescie a zbieranie?

no coś ty!!! przecież obsługa daje parze młodej zmiotke i szufelkę, no przecieśż nie głoymi rękami!!! to chodzi o to, że niby pokazuje kto będzie rządził w domu czy coś takiego, jeden ma sprzątać zmiotką a drugi pomaga, czyli tą szufelkę podkłada, nie wiem który rządzi potem, chyba ten co pomaga. Ja nie robiłam nic i mąż zamiatał i zgarniał na szufelkę to szkło.

Gość KASIA @@@
U nas sprztala obsluga.

u nas na śląski taki jest zwyczaj ale ja uważam, że nie powinnam tego robić, no w sukience ślubnej mam się do podłogi schylać i sprzątać, idiotyzm, jeszcze się pobrudzę albo coś, ale tak się przyjęło i nikogo nie obchodzi, że panna młoda może nie chcieć.

Gość lambada lalalala
dziwne zwyczaje

Gość trzaskanie kieliszków raz dwa
U nas też jest taki zwyczaj że sprząta się kieliszki ale my zastanowiliśmy się nad tym wcześniej i doszliśmy do wniosku że w końcu płacimy za salę i obsługę to nie będziemy biegać ze szczotką i szufelką. Nawet nie wiem co ma ten zwyczaj oznaczać. Dla nas było to zbędne dlatego ustaliliśmy że obsługa za nas sprzątnie. Nikt nie był oburzony. U was może było oburzenie bo ty nie sprzątałaś tylko twój mąż. Źle na ciebie patrzyli bo wyręczyłaś się mężem. Wyglądało to tak jakbyś miała całe życie nim pomiatać i mówić co masz robić. Ja bym to tak odebrała i pewnie jego rodzina też tak pomyślała. Skoro nie chcieliście sprzątać powinniście razem odmówić i poprosić obsługę o posprzątanie. A ty sprzątać nie chciałaś to się wyręczyłaś mężem :( Brzydko to wyszło albo oboje sprzątacie albo obsługa tak jak było w naszym przypadku

Gość uladana
Boże, ale z was księżniczki... Gdzie się rodzą takie baby? Już współczuję mężom. Nie będę sprzątać bo się trzeba schylić, pobrudzę sobie sukienkę. Żal po prostu. Przecież to jest tylko symboliczne sprzątanie i nikt nie każe wyzamiatać co do szkiełka, bo tym się już obsługa zajmuje...

księżniczką nie jestem ale sprzątać na swoim weselu też nie zamierzam i co dziwi cię, że chciałam mieć sukienkę czystą, że nie chciałam, żeby była czarna od razu na wstępie?

I z tym się zgadzam w 100% że nie po to płaci się za salę żeby sprzątać choćby kieliszki. Sprzątam to sobie w domu a skoro już płacę za salę to nie będę w tym wyjątkowym dniu biegać ze szczotką i szufelką. Tylko że my zgłosiliśmy to na samym początku i ani ja ani mąż nie musieliśmy sprzątać za to autorko trochę nieładnie się zachowałaś że kazałaś mężowi sprzątać. Dlaczego od razu nie uzgodniliście takich rzeczy przed weselem ? Tu wynikło nieporozumienie i zdziwienie gości że stałaś jak księżniczka a mąż sprzątał. U nas było tak że potrzaskaliśmy kieliszki obsługa zaczęła sprzątać a goście już w tym czasie zaczęli składać życzenia i nawet mało kto zwrócił uwagę na to kto sprząta

Gość fifii24
a ty mialas w oborze to wesele, ze balas sie pobrudzic ? sala powinna byc czysta przynajmniej na wstepie, skoro nie byla to nie wiem co wy za sale wybraliscie :P

My mieliśmy wesele w eleganckiej restauracji i dlatego też nie chcieliśmy sprzątać bo skoro płaciliśmy tyle pieniędzy to chyba nie po to żeby biegać ze szczotką. Jeśli chodzi o autorkę to zapewne chodziło jej o sam fakt że suknia jest długa i mogłaby niechcąco zebrac nią szkło. Poza tym nie jest łatwo schylać się w sukni ślubnej. Miałam jedną z cięższych sukni wyszywaną kryształami swarowskiego i do lekkich nie należała. Potem już przyzwyczaiłam się do jej gabarytów ale na początku nie wiedziałam jak się z nią obchodzić. potem już szalałam bo się przyzwyczaiłam do niej :) Fakt faktem sprzątanie na weselu uważam za totalną głupotę. Przecież w domu też nie sprzątam przy gościach. No chyba że coś się potłucze to owszem od razu sprzątnę ale to mój dom i nie mam sprzątaczki a skoro płacę za salę to z jakiej racji mam sprzątać. Wc też państwo młodzi mają sprzątać ? :)

Gość pm2011
Wiele zależy od regionu i restauracji. U nas było tak, że po rozbiciu kieliszków pan młody dostał zmiotkę i szufelkę i pani menadżer ze śmiechem powiedziała, że pan młody sprząta a pani młoda się przygląda i nadzoruje ;) To miało być tylko takie symboliczne sprzątanie, ale mąż oczywiście zebrał się na poważnie do roboty i chciał wysprzątać cały taras (toast był na tarasie przed wejściem do lokalu). Obsługa szybko mu wytłumaczyła, że ma tylko do zdjęć zamieść co większe kawałki, a resztę dokładnie oni zamiotą. Absolutnie nikt się nie oburzał na ten zwyczaj, cała rodzina śmiała się z tej sytuacji.

Gość **x**
ja też ze Śląska :) u nas sytuacja wyglądała tak jak u pm2011. Mamy ten zwyczaj, ale właśnie o to chodzi, że to Pan Młody sam sprząta rozbite kieliszki ku uciesze obserwujących gości, a Pani Mloda co chwilę pokazuje mu palcem gdzie jeszcze pominął jakiś kawałeczek p)

Gość ano właśnieeee
"Boże, ale z was księżniczki... Gdzie się rodzą takie baby? Już współczuję mężom. Nie będę sprzątać bo się trzeba schylić, pobrudzę sobie sukienkę. Żal po prostu. Przecież to jest tylko symboliczne sprzątanie i nikt nie każe wyzamiatać co do szkiełka, bo tym się już obsługa zajmuje..." - nic dodać, nic ująć! ;)

Gość bidul z młodego
no to już go wzięła sucz pod pantofel

Gość sroczka aneczka
Byłam na stu weselach i jeszcze nie zdarzyło się żeby młodzi brali się za sprzątanie kieliszków, zawsze robi to obsługa. Może w innych regionach jest taka moda, ale w Wielkopolsce, Dolnym Śląsku ani na Opolszczyźnie nie ma takiej mody.

Gość bidul z młodego
jaka moda? jebła pantoflem i tyle, miał chłop wyjście? jeszcze by łomot dostał.