Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Niko123

Pytanie do Pan ktore rodzily badz wkrotce rodza.

Polecane posty

Czy wg was tak ujete punkty planu porodu sa zrozumiale? Co wy jeszcze dodalyscie jesli pisalyscie taki plan? Imię i nazwisko: Termin porodu: Lekarz/położna prowadzący/a ciążę: dr n. med. Wiesław Kurzątkowski 1. Zależy mi na pełnej i bieżącej informacji o postępie porodu. 2. Zależy mi, by ograniczyć liczbę badań dopochwowych i aby w miarę możliwości odbywały się one w dogodnej dla mnie pozycji. 3. Nie wyrażam zgody na podanie dolarganu oraz innych środków zmieniających świadomość. 4. Jeśli nie będzie wyraźnych względów medycznych chciałabym uniknąć wywoływania porodu (w tym przebijania pęcherza płodowego). 5. Zależy mi, by pępowina została przecięta dopiero wtedy, gdy przestanie tętnić. 6. Zależy mi, by mieć możliwość jak najszybszego pierwszego kontaktu z dzieckiem, jeśli stan zdrowia dziecka będzie na to pozwalał. 7. Proszę zważyć i zmierzyć moje dziecko po zakończeniu pierwszego kontaktu skóra do skóry. 8. Chciałabym od razu po porodzie dowiedzieć się, ile waży i mierzy moje dziecko. 9. Chciałabym trzymać dziecko na rękach w trakcie ewentualnych innych zabiegów. 10. Proszę o przeprowadzenie pełnego badania lekarskiego w późniejszym czasie, po zakończeniu pierwszego kontaktu, jeśli nie będzie przeciwwskazań medycznych. 11. Proszę o pobranie dziecku wymazu i wykonanie badania crp z uwagi na bakterie w moim posiewie oraz podanie odpowiedniego antybiotyku, jak również sprawdzenie poziomu glukozy we krwi dziecka i ewentualne jej podanie. 12. W momencie, gdy odzyskam siły, chciałabym, aby dziecko było ze mną w pokoju. 13. Chciałabym zostać dokładnie poinstruowana, jak mam przewijać i kąpać dziecko. 14. Nie chcę, aby moje dziecko było w jakikolwiek sposób dokarmiane albo pojone butelką, chyba że będą do tego medycznie wskazania. 15. Proszę zawsze informować mnie o konieczności pojenia lub dokarmienia dziecka. 16. Nie chcę, aby dziecku dawano smoczek. 17. Chciałabym, aby kąpiel dziecka i inne czynności pielęgnacyjne oraz ew. badania i zabiegi odbywały się w obecności mojej lub ojca dziecka. 18. Nie wyrażam zgody na szczepienie dziecka w pierwszej dobie.

Gość ulrt
Przede wszystkim brakuje tu punktu na temat braku zgody na nacinanie krocza i pytania o podawane leki.

Gość ulrt
a tak w ogóle to trzeba ten plan porodu podzielić na częsci dotyczące porodu, po porodzie, dziecka itd bo jest strasznei nieczytelny.

Gość ulrt
W takim razie połowę punktów możesz wyrzucić.

Gość baby są złe
Na pewno : 2. 3, bo będziesz miała pewnie usg przed cesarką i tyle z badań, a znieczulenie do porodu muszą Ci jakieś podać i o tym jakie zdecyduje głównie anestezjolog. 4 będziesz mieć cesarkę więc po co mieliby to robić 5 nie wiem jak to się odbywa przy cesarce ale chyba nie jest to możliwe 7i 8 trochę się wykluczają 9 jak chcesz trzymać jak będziesz leżeć? 12 to już zależy od szpitala w którym rodzisz, ale w większości dzieci leżą z mamami 18 informację taką lepiej wpisać do karty którą będzie wypełniać pielęgniarka przy przyjmowaniu Cię na oddział.

Gość ulrt
A tak w ogóle to plan porodu jest do porodu a ty będziesz miała operację i nic do gadania.

Gość nie pisałam takiego planu
ale nazwisko dr znajome ;-) jesteś z B-stoku? gdzie zamierzasz rodzić? kto wykona cc?

Gość grad jak u nas w Polsce
3. do wywalenia-o rodzaju podanych anestetyków decyduje lekarz,a nie Ty, po cc dostaniesz na popie morfinę i masz gucio do gadania. 9. niewykonalne-będziesz leżeć,więc sorry nie możesz dziecka trzymać. Co do dokarmiania-na pierwszą noc po cc w większości szpitali zabierają dziecko na noworodki i MUSZĄ je w nocy nakarmić. Resztę należy podzielić na punkty dotyczące matki i punkty dotyczące dziecka.

5. możliwe jedynie przy sn. 7 i 8 jeden wyrzucić bo chodzi o to samo-zresztą to standardowa procedura,że się mierzy i waży dziecko możesz wpisać że chcesz aby Ci podali parametry. 12. o ile nie ma przeciwwskazań to na drugi dzień rano przywożą dziecko-jak już jesteś na "normalnej" sali.

A dodałabym: - proszę o poinstruowanie nt podanego anestetyku i podanie postępowania po jego zastosowaniu (czyli czy musisz leżeć 12h bez podnoszenia głowy) proszę o jak najszybsze usunięcie cewnika z kręgosłupa po zabiegu-mi wyjęli w drugiej dobie PO PIONIZOWANIU i do dziś odczuwam ból pleców.

ja rodziłam w tej klinice drugą córeczkę i planów nie pisałam, polecam Ci to miejsce, na prawdę.

Troche sie boje ze zacznie sie porod sn przed cc :) a mam jakies bakterie kalowe i e coli w posiewie :( lecze je teraz antybiotykiem. a mialas porod sn czy cc? jesli cc to jak to przebiegalo?

Był tu taki temat i ktoś tam super to opisał. U mnie było tak: wieczorem przyszedł neurolog i zrobił badania, po czym ustalił że będę miała zzo. Po nim przyszedł anestezjolog i opowiedział jak co będzie wyglądało. Dostałam zastrzyk na krzepliwość i pielęgniarka powiedziała,że jutro mam być na czczo i o 6 mam się zgłosić na lub po lewatywę-wolałam po i zrobiłam sobie sama. O 8 przyszła moja lekarka i spytała o nastrój :) o 8.30 dostałam ładną zieloną koszulę i poszłam z pielęgniarką na salę operacyjną. Tam trochę żartów z anestezjologiem, potem sprawdzenie danych,podłączenie aparatury i znieczulenie miejsca podania zzo,wkucie. Próba czy znieczulenie działa. Potem przyszła moja lekarka z drugą asystującą a pod drzwiami stała już pielęgniarka z noworodków. Nacięcie brzucha-robili to za parawanem,więc nic nie widziałam, szarpnięcie, krzyk dziecka,pokazali mi go. Zawołali pielęgniarkę do dziecka, wytarła,zważyła,zmierzyła, dali 10pkt,opatuliła i dała mi go na chwilę. Potem na noworodki-był z nim tata.

Gość moja starsza córka
ja rodziłam sno lepiej, miałam poród wywoływany w 37tc. Z tego co wiem to nawet lepiej jak się zacznie akcja porodowa i dopiero się wykona cc, ale w sprawie bakterii lekarz na pewno poradzi. Skoro się leczysz to powinno wszystko się unormować, a przy porodzie dodatkowo dostaniesz antybiotyk w zastrzyku. Dziewczyna przy mnie rodziła i doktor zadecydował o cc, normalnie przewieźli ją na salę operacyjną, anestezjolog poszedł ją znieczulić i po pół godzinki przyszedł z informacją "Pani jeszcze na porodówce a koleżanka już ma synka :-)" Później leżałam z tą dziewczyną - sale są 2-os. Źle się czuła w nocy, wymiotowała. Nie mogła wstawać, siedziała przy niej położna. Przy mnie też siedziała - tak jest w klinice. Dzieci są w nocy w pokoiku obok, ale jak chcesz to możesz mieć koło siebie cały czas. Przywożą na żądanie, jak chcesz karmić to do karmienia przywożą i standardowo rano już przywożą na cały dzień, ale jak chcesz odpocząć, czy dziecko płacze, to dzwonisz i od razu jest położna. Dziewczyna po cc wyszła wcześniej niż ja... w klinice niezależnie czy sn czy cc wychodzi się po 2 dobach.

Gość moja starsza córka
wskoczył mi inny pseudonim ... rodziłam w klinice A.

Wyjęli mi łożysko, zszyli mnie i zawieźli na salę pooperacyjną, od momentu pierwszego cięcia do końca trwało 35 minut. na pop przywieźli mi synka i był ze mną do 22,a potem na noworodki go zabrali.

A dlaczego Ci wywoływali? Ja zapytałam czy można wywołać w 38 tc odpowiedzieli ze nie - wolalabym naturalnie, ale boje sie ze nie dojade bo mam 150 km...

miałam skoki ciśnienia - ciśnienie indukowane ciążą, ryzyko powikłań. Zresztą ciąża była od początku zagrożona i poród zaczynał się już wcześniej kilka razy, więc indukcja była mało ingerencyjna tak na prawdę. Poszłam ze skurczami na ktg jednego dnia i na rano miałam się już stawić na wywołanie. Jednak do indukcji musi być wskazanie, bo może się nie udać wywołać a po tym już nie wypuszczą z klinki... zostaje cc... masz 150 km... daleko

Wiem, ze daleko, chyba jak zacznie sie przed cc to nie bede jechac bo sie boje ze nie zdaze... musze wytrzymac 12 dni - jestem w polowie 37 tc :)

w klinice cc to standard, jednak ja cieszę się, że urodziłam sn. Pierwszą córkę też rodziłam sn, ten sam skład lekarski, ale szpital państwowy, bo klinika się budowała... drugą w klinice - bez porównania warunki, opieka... na prawdę polecam wszystkim poród w tej klinice, wszystko jest na wysokim poziomie. Na pewno będziesz zadowolona. Przy sn też nie dają się męczyć ;-) jest w porę znieczulenie, cały czas są położne, lekarze, na bieżąco wszystko mówią ...

spokojnie, pierwszy poród zwykle trwa. Po prostu musiałabyś jechać od razu jak coś się zacznie dziać, nie czekać do ostatniej chwili... Ale skoro umówiliście cc na 39 tc to na pewno lekarz nie widział zagrożenia wcześniejszym porodem, niby nigdy nic nie wiadomo, ale K ma dobre oko ;-) a gdzie będzie mąż czy ktoś bliski? macie tu rodzinę, czy hotel?

Nie mamy rodziny, a K jest teraz na urlopie :P Bylam u Lipskiego. Po tej wizycie trafilam do szpitala uniwersyteckiego ze skurczami, mam juz rozwarcie i skrocona szyjke a K wraca z urlopu 20 i w sumie... nie wiem co robic. :P Nie mam tez wskazan do cc.

nie masz wskazań, ale wyznaczył Ci termin, tak?

Tak, tylko sie zastanawiam czy on wie, ze nie mam wskazan, a moze znalazl jakies wskazanie a ja nie wiem jakie... Na razie nie idzie sie do niego dodzwonic i tak czekam na 20 :P