Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Honda ;)

Studia

Polecane posty

Gość Honda ;)

Co myślicie o studiowaniu socjologii i ekonomii? Jak z pracą , zarobkami? Dodam, że oprócz studiowaniu dwóch kierunków, zapisuję się na różne szkolenia ekonomiczne, chodzę do kółka socjologicznego i umiem dwa języki. W przyszłym roku zamierzam iść na jakiś staż. Dzięki z góry :D

Gość beatry09indestico
Uważam, że to dość dobre połączenie. Warto studiować nauki o zarządzaniu m.in zarządzanie, zarządzanie zasobami ludzkimi, ekonomia, finanse i rachunkowość do tego najlepiej połączyć studia związane z: PR, HR, reklama, socjologia, psychologia społeczna - te kierunki w połączeniu mogą dać fajną pracę. Nauka języków obcych minimum; angielski - to podstawa. Wszelkie inne szkolenia - w ekonomii, zarządzaniu mają bardzo duże znaczenie - tak samo na FiR - uprawnienia doradcy podatkowego, samodzielny księgowy, biegły rewident itp. pozdrawiam,

Gość bez przyszłości;;;;;
Trochę zazdroszczę wam takiego ukierunkowania na zarobek, ja studiuje coś bez przyszłości, czekając aż się dostane na coś , co też może się okazać,że nie będzie pracy.

Gość zdrastwuj
A co studiujesz bez przyszłośći? Ja tez takie skonczyłam. Zresztą nie zawsze jest powiedziane ze to bez przyszłości...

Wiedzę o teatrze, ale to jest moja pasja, więc wybrałam taki kierunek. A ty co studiowałaś?

Gość beatry09indestico
Z wszystkimi kierunkami można coś zrobić. Warto pomyśleć o jakiś kursach, szkoleniach - i być wszechstronnym czyt. elastycznym na dzisiejszym Rynku pracy, który jest bardzo wymagający. Jaki skończyłaś kierunek?

Gość beatry09indestico
bez przyszłości;;;;; Wiedza o teatrze - to widać, że kierunek bardziej pod ''siebie'', swoje hobby, zainteresowania, pasję... Na pewno sam kierunek bardzo ciekawy, wszechstronny, choć z samą pracą może być ciężko - tym bardziej, że to nie jest kierunek konkretny - tzn. nie nadaje w sumie żadnego zawodu, ale wiedza po tym kierunku na pewno jest spora i może przydać się w wielu miejscach pracy. Myślę, że potencjalne miejsca pracy to na pewno wszelkiego typu: domy kultury, media, prasa, oświata, animacja kulturowa, instytucje kulturalne. Zawsze możesz zrobić dodatkowe kursy - może przygotowanie pedagogiczne - wtedy możesz nauczać przedmiotu, myślę, że spokojnie mogłabyś uczyć wiedzy o kulturze, tym bardziej, że kierunek zbliżony (taki przedmiot jest np. realizowany w Liceum). Może warto pomyśleć o pracy w dziennikarstwie, w gazecie dotyczącej szeroko pojętej kultury?

Beatry zgadzam się. Pisząc jednak o kierunku bez przyszłości miałam na myśli taki na który nie ma,aż takiego zapotrzebowania na rynku pracy.

Gość beatry09indestico
No to prawda, niestety nie ma zapotrzebowania na specjalistów od teatru, choć kierunek na pewno ciekawy. Zawsze możesz swoje hobby połączyć z innym kierunkiem. Czy to studia licencjackie, skończone?

Nie, ale mam zamiar w przyszłym roku zacząć drugi kierunek. Staram się poza tym rozwijać na kursach. Trochę działać na polu kulturalnym, więc nie jest tak zle. :) Jednak , tak sobie myślę,że tego typu studia wymagają włożenia większej energii w projekty poboczne. Nie tylko nauka, ale też wolontariaty i tego typu sprawy.

Gość beatry09indestico
Powiem Ci, że w studiach typowo humanistycznych to wymóg konieczny robić projekty ''poboczne''. Wszelkiego rodzaju wolontariaty, działanie w stowarzyszeniach, różnych instytucjach. Głównie jeżeli chodzi o kierunki: pedagogika (zależy od specjalności), socjologia, kulturoznastwo, wiedza o kulturze/ teatrze itp. Są to kierunki, które w sumie nie nadają konkretnych uprawnień (poza pedagogiką, nadają uprawnienia: pedagoga, nauczyciela - po zrobieniu przygotowania pedagogicznego, i inne w zależności od danej specjalności) Jednak np. socjolog to nie jest zawód - nie ma chyba go w wykazie zawodów, tak samo w podobnych kierunkach. Koniecznie musisz działać na polu kulturalnym, wolontariaty, działalność społeczna. Jaki drugi kierunek?

Gość weeds
Jeśli socjologia to studia humanistyczne... ludzie poczytajcie sobie, a nie powielacie farmazony.. tyle w temacie!

Gość beatry09indestico
weeds - humanistyczno-społeczne

Gość weeds
Każdy kto mysli, ze to studia humanistyczne, szybko zmienia kierunek. Tyle w temacie. Beatry nie ośmieszaj sie!

Nie mam jeszcze konkretnego pomysłu. Wolę już nie wybierać co mnie interesuje :)

Gość Honda ;)
Dziękuję Wam wszystkim za odpowiedzi ;) Mam nadzieję, że znajdę jakąś pracę w tym zawodzie. Myślę jeszcze o studiach podyplomowych. Są one drogie, ale przygotowują do zawodu niemalże w 90 %. Myślałam o podyplomowych z socjologii o Human Resources, a z ekonomii o bankowości lub nieruchomościach. Jeżeli chodzi o studia związane z teatrem, to moja koleżanka je skończyła i teraz pracuje w szkole, do której chodziła. Uczy dzieciaki sztuki (muzyki i plastyki) i uczy klasy 1-3 :D

Gość Grackolwead
Hej, dobre połączenie, sam studiuję ekonomię na Vistuli i często rozmawiam z kolegami z socjologii, mamy dużo wspólnych tematów :)

Gość Honda ;)
Jeszcze raz dzięki :) Beatry09indestico - ty też studiujesz socjologię? Grackolwead - od października zaczynam ekonomię, ale mam już zrobione szkolenie z zakresu ekonomicznego (dostałam certyfikat). Więc mam pytanko do Ciebie - wiem , że ekonomia jest ciekawa, ale czy myślisz, że da się ją połączyć ze studiowaniem innego kierunku? Czy jest trudna ? Wiem , że jak zajęcia się na siebie nachodzą to zawsze mogę przepisać się do innej grupy, a akurat grup na ekonomii jest dużo, więc na pewno jakiś termin zawsze mi podpasuje. ;D

Gość Nadieżda
Jak interesuje Cię HR, to tylko najhumanistyczniejszy kierunek- psychologia (tak, to najbardziej humanistyczny kierunek, mimo że są na nim dużo bioli). Sama psychologię skończyłam i pracuję w HR i z tego co wiem prawie wszyscy w tej branży są po psychologii... A socjologia to typowo społeczny kierunek, tak jest tam matma, ale to nie jest wyznacznik "humanistyczności" kierunku

socjologia to strata czasu... wystarczy ze sobie odpowiesz na pytanie gdzie chcesz po tym pracowac.. ekonomia to dobry kierunek aczkolwiek dużo sób każdego roku go kończy