Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pancia 21

nie stać mnie na ortodontę

Polecane posty

Gość gość
A ja mam pytanie - czemu aparaty stałe nie są chociaż częściowo refundowane? Krzywy zgryz to nie jest tylko kwestia estetyki, ale przede wszystkim zdrowia! Przy dużych wadach powinny być na to jakieś dopłaty! :o

Gość gość
nie widze problemu zeby studenka dorobila sobie taka kwote, naprawde. utrzymanie zwykle ma z domu i ewentualnie stypendium a od dawania korepetycji jeszcze nikt nie umarl

Gość gość
ja zaraz sciagam u mnie to koszta byly ludzie ok 6 tys euro(nie mieszkamw pl)ale jak cudnieeeeeeeeeeee

Gość gość
Ja też niedługo ściągam, termin mam na styczeń :D półtora roku a zeby nie do poznania! Ale ile się wcześniej wycierpiałam przez te krzywusy, to moje... :o

Gość gość
Ja kiedyś jak miałam z 15 lat to zrobilam zdejmowane, niewiele kosztowały, na dolne i górne zęby. Mam już ponad 30 lat i wciąż je czasem zakładam na noc. Zęby mam proste ale jak kilka miesięcy nie zakładam aparatów to się zaraz krzywia. Natomiast teraz już podobno nie robią zdejmowanych tylko stałe za kosmiczne pieniądze, bo bardziej im sie to opłaca, więcej kasy z tego mają ortodonci bo lepsze to te stałe nie są, po zdjęciu stałego aparatu zęby sie znowu wykrzywiaja, na forach czytalam jak ludzie wydali 10 tys na aparat, po zdjeciu po roku zęby znowu wykrzywione wiec kasa w błoto. Dlatego zdejmowany jest lepszy bo masz go caly czas i zakładasz gdy chcesz. A te ceny z kosmosu, pazernosc nie zna granic. Niestety tak to jest że jak ktos zwietrzy kasę to podnosi cene do horrendalnych rozmiarów. Robcie sobie zdejmowane, tansze i lepsze. Stale są obrzydliwe, jedzenie wchodzi w druty blee ja bym nie chciala stałego.

Gość gość
Ale zdejmowane są tylko przy małych wadach, to ortodonta decyduje jaki aparat założyć, pacjent nie ma tu wiele do gadania :(

Gość gość
no to jestes pierwsza osoba ktora twierdzi ze zdejmowany aparat jej pomogl a tych co takowe nosili znam calkiem sporo

Gość gość
Te wyjmowane to leczą tylko lekkie wychylenia zębów. Przy dużych wadach nie sprawdzają się!

Gość gość
1 slysze ze po zdjeciu wada wrocila??to retencja i tyle czasem do konca zyca.... zadne bloto idziesz jescze raz z reklamacj ai tyle

Gość gość
Ale jak to się pokrzywiły? A aparat retencyjny, taki na noc, nosiłaś? No nawet mnie nie straszcie że zęby mi się powykrzywiają znowu.. :C

Gość gość
Ja też miałam krzywe zęby, ile się przez to w młodości nacierpiałam... :o Rodzice! Nie zaniedbujcie krzywych zębów swoich dzieci, interesujcie się tym, póki jest to refundowane i coś można zdziałać!

Gość gość
ortodoncja jest refundowana bodajze do 12 rz dziecka i tylko aparaty ruchome. ktore zwykle g.. daja

Gość gość
up: i to jest właśnie ten problem... moze kiedy ktoś ma drobną wadę kosmetyczną, to faktycznie niech funduje to sobie z własnej kieszeni. Ale jak ktoś ma krzywy zgryz, żuchwę, problemy z mówieniem, jedzeniem to jest to bez wątpienia problem ZDROWOTNY bardzo rzutujący na życie. Wtedy to powinno być refundowane w każdym wieku!

Gość gość
upup

Gość gość
Autorko, znam ten ból... zęby mam każdy w inną stronę, a kasy brak i nie wiem czy kiedykolwiek będzie mnie stać na aparat...

Gość gość
A ja ponawiam pytanie - CZEMU TO NIE JEST KUFFA REFUNDOWANE? Na jakieś głupoty rząd wywala miliony, a na leczenie dzieci i młodzieży nie ma? :o

Gość gość
Wiecie co, tak czytam temat i jestem przerazona z jednej strony ignorancja w temacie, zarowno wasza jak i niestety waszych ortodontow (ta pierwsza wynika z tej drugiej) i histerycznym podejsciem do sprawy 'bo im tylko o kase chodzi'. No chwila, przeciez mozna sie zorientowac, czy lekarz jest komptentny czy traktuje pacjenta jednie jako zrodlo szybkiego zarobku. Nie ma obowiazku podjac leczenia u lekarza ktory nam nie odpowiada, mozna isc do innego. Ortodonci jak widac niedouczeni kompletnie. Nosilam aparat w wieku bardzo doroslym (sporo po 30tce), gdyz zeby mi sie wykrzywily w wieku doroslym. Aparat nosilam 10 miesiecy i teraz mam usmiech jak z Hollywood, wiec kompletna bzdura jest stwierdzenie, ze 'doroslemu nie wyprostuje sie zebow tak dobrze' lub 'jest za pozno'. Zeby mozna przesuwac ortodontycznie cale zycie, a same zeby rowniez sie przemieszczaja cale zycie (niezaleznie od tego czy nosilismy aparat czy nie), dlatego aby utrzymac efekty leczenia nalezy nosic aparat retencyjny. O wszystkim dokladnie poinformowal mnie moj ortodonta. Nota bene jego pacjenci to zarowno dzieci, nastolatki jak i osoby po 60tce. Prawidlowy zgryz jest istotny dla zdrowia w kazdym wieku. Wiec blaga, doinformujcie sie najpierw przed wyglaszaniem lekko rozhisteryzowanych opinii. Aparat nosilam najzwyklejszy, druciany, bo takie sa najskuteczniejsze, i najprecyzyjniej przesuwaja zeby. W przeciwienstwie do tzw Clear Aligner, w przypadku ktorego nie mozna przewidziec efektow leczenia. Owszem, tanio nie bylo, ale nic nie ma za darmo a zdrowie jest najwazniejsze. A tak przy okazji, jesli ktos zarabia 1000 zl to nie stac go na dzieci i nie powinien ich miec, bo jest to brak odpowiedzialnosci. NIe ceny sa z kosmosu, tylko polskie zarobki niskie.

Gość gość
A tak przy okazji, jesli ktos zarabia 1000 zl to nie stac go na dzieci i nie powinien ich miec, bo jest to brak odpowiedzialnosci. xxxxx dobrze wiedziec, a ile trzeba zarabiac by odpowiedzialnie plodzic dzieci? i czy jak zarabiam 3000 to moge splodzic jedno dziecko czy wiecej zeby bylo odpowiedzialnie?

Gość gość
A to jest akurat racja, trzeba być szalonym, by w takiej biedzie świadomie się na dziecko decydować i to jeszcze w tych czasach!

Gość gość
"Wiec blaga, doinformujcie sie najpierw przed wyglaszaniem lekko rozhisteryzowanych opinii." ciekawe, czy Ty byś nie histeryzowała, gdybyś była przez krzywe zęby wyzywana, nabawiła się fobii społecznej i wstydziła przez nie buzię przy ludziach otwierać, a nie miała pieniędzy na aparat?

Gość gość
Nie tylko ortodonta ale i dentysta jest whooy drogi, mało kogo stać na zdrowe zęby w tym kraju :o

Gość gość
upup

Gość gość
vnvnvnvn

Gość gość
Nie nie histeryzowalanym, bo to nie jest produktywne. I dokladnie o to chodzi osovom, ktore cie wyzywaja. Wiec nie daj im tej satysfakcji i zamiast plakac o fobii spolecznej i stawiac sie w pozycji ofiary (co wbrew pozorom jest opcja latwiejsza) powiedz sobie ze mozesz ze osiagniedz cel, lap sie kazdej pracy i zaoszczedz na ten aparat. I zmien srodowisko, bo takie zachowania (wyzywanie ludzi z powodu wygladu) nie sa normalne.

Gość gość
Do 1:19 To twoj wybor oczywiscie. Ja przy zarobkach 3000 nie uwazalabym, ze jestem w stanie zapewnic dziecku godne zycie, dobre odzywianie, opieke dentysty, logopedy, okulisty i jakiekolwiek inne potrzeby. Rezultaty bezmylnego plodzenia do ktorego pcha instynkt sa takie jak wisac chocby na tym watku. Ludzie placza, ze ich nie stac na aparat (czyli zaspokoic podstawowa potrzebe zadbania o zdrowie). Cierpi ni etylko ich zdrowie, ale psychika. Smutne. Ale urodz sobie przy zarobkach 3000, jasne. Zaspokoisz potrzebe rozmnozenia sie, a ucierpi dziecko, nie ty. Aparat ortodontyczny to tylko jeden z przykladow. Mozna je mnozyc.

Gość gość
do Gość dziś Ale ja już mam proste zęby bo kupiłam sobie aparat, a to o czym mówię miało miejsce w czasach szkolnych! I co z tego skoro rysę na psychice mam do tej pory, nie mówiąc o problemach zdrowotnych które mi krzywy zgryz przysporzył ;/ Takie coś powinno być refundowane i kropka!

Gość gość
Popieram, krzywe zęby dla młodej dziewczyny to jest koszmar...