Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość taztaglowa

Z cyklu "czy powinnam iść do lekarza".

Polecane posty

Gość taztaglowa

Wczoraj zasłabłam/zemdlałam w tramwaju i w trakcie upadku wyrżnęłam nosem/czołem. Po wywleczeniu z pojazdu dałam radę zadzwonić do rodziny (pomogła mi pewna pani - BARDZO DZIĘKUJĘ JEJ!) więc nie trzeba było wzywać karetki. Od razu pojechaliśmy do lekarki rodzinnej a ta zleciła wykonanie EKG które dziś zrobiłam. Jednak... od upadku boli mnie mocno głowa(wiadomo siniak i mocno obita ale czy tylko?) i teraz wieczorem dopadły mnie wymioty. Nie wiem czy jechać na ratunkowy aby prześwietlili mi mózgoczaszkę. Myślicie, że po takim czasie (ponad 24h) mogą dopiero wystąpić objawy wstrząśnienia mózgu?

Gość ghttju
Ty sie nie zastanawiaj tylko jedź!

Gość taztaglowa
ale czy po taki czasie dopiero wychodzą objawy? temperatury nie mam, dobrze spałam. Ale cały dzień jestem też "śnięta" z tym, że ja jestem niskociśnieniowcem a dziś z tym ciśnieniem to tak średnio było. Więc nie wiem... Aha... od około dwóch tygodni mam problemy z mdłościami (nie jestem w ciązy na 100%). Zapomniałam o tym wspomnieć na początku a to w sumie ważne, stąd pytanie jaki jest czas wystąpienia objawów wstrząśnienia mózgu.

Gość ghttju
Ja się kiedyś uderzyłam tyłem głowy w ścianę, niby lekko i guza nie nabiłam ale po kilku godzinach w pracy zaczęła mnie boleć głowa. A ty piszesz, że zemdlałas i mocno uderzyłaś.

Gość ghttju
Poniższe objawy wskazują na wstrząśnienie mózgu, ale nie muszą być obecne wszystkie: Krótkotrwała utrata przytomności (sekundy lub minuty) Utrata pamięci na kilka minut obejmująca okres przed i po urazie w głowę Dezorientacja Ból głowy Nudności i wymioty

Gość ghttju
Osoba, która została uderzona w głowę, nigdy nie powinna zostać pozostawiona sama, ponieważ oznaki poważnych komplikacji w niektórych przypadkach pokazują się kilka godzin albo nawet dni po wypadku. Ponieważ pacjent w tym momencie może nie być zdolny zareagować, jeśli jest na przykład nieprzytomny, natomiast koniecznie trzeba wezwać pomoc jeśli występuje którykolwiek z poniższych objawów: Utrata przytomności po urazie w głowę trwająca dłużej niż kilka minut. Osoba jest śpiąca i trudno się z nią porozumieć. Osoba jest wciąż zdezorientowana. Osoba po odzyskaniu przytomności, znowu staje się śpiąca lub traci przytomność. Ciągłe gwałtowne nudności i wymioty Nasilające się bóle głowy Różnica w wielkości źrenic. Ataki.

Gość taztaglowa
Znaczy ja najpierw zemdlałam/zasłabłam i w trakcie upadku się uderzyłam. I na dodatek w przód głowy a nie tył stąd się zastanawiam czy wstrząs w takim wypadku był możliwy. Z tych objawów to mam tylko ból głowy i wymioty (które już przeszły).