Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lkjhgfrfr

Czy przy nieregularnym cyklu jest sens stosować metody naturalne?

Polecane posty

Gość lkjhgfrfr

Byłam u lekarza i ten zamiast tabletek poleca np. komputery cyklu. Jednak ja mam problem z nieregularnym cyklem. W jednym miesiącu mój cykl wynosi 35 dni, w drugim 28 dni, w trzecim 30 dni a w kolejnym 39 dni. Czy taki komputer cyklu ma sens przy takich cyklach?

Gość nie wiem z której strony
sensu nie ma i czas zmienić lekarza, bo obecny pewnie stosuje zasadę "sumienia" :)

Gość GOlGiA
nie. to bez sensu

Gość czarnowlosa
Ja mam cykle 28-35 dni i używam cyclotestu. Więc wydaje mi się, że to w niczym nie przeszkadza

Gość przedewszystkim w takich
cyklach metody naturalne się sprawdzają- jak poznasz swój organizm to zobaczysz, ze nigdy @ Cię nie zaskoczy i Twoje cykle zaczną być przewidywalne. Tylko fakt- trzeba trochę czasu poświęcić. Z komputerem nie miałam doczynienia- ale polecam termometr i obserwację śluzu.

Gość kasinka...
dla poznania wlasnego organizmu to pewnie i byloby dobrze, ale nie zaufalabym tym metodom jako antykoncepcyjnym. Co najmniej "dolozylabym"do nich prezerwatywe. Co najmniej...

Gość ochjaaaaaaaaaaaaaa
no ja bym takiej antykoncepcji nie zaufała :/ Aż dziwne, że przy takich różnicach długości cyklów lekarz w XXI wieku poleca to jako metodę anty O.o Skąd ten lekarz? Z przychodni Caritasu?

Oczywiście! :) Jak napisala przedmowczyni o g. 15.40 metoda objawowo-termiczna jest przydatna także przy nieregularnych cyklach! Jej istotą jest bowiem samoobserwacja temperatury i śluzu szyjkowego ktora pozwala na określenie dni płodnych. "Komputer" to elektroniczny gadżet ułatwiający interpretację wyników. Pozyteczny ale dość drogi. I doprawdy nie rozumiem dlaczego niektore forumowiczki chcą zniechęcic Autorkę do NPR :o Ja gorąco polecam! :) Sporo informacji o metodzie można zanleźć na portalu: http://28dni.pl/

Gość kartonowe pudelka na jajka
Komputer cyklu bardzo polecam :) Ja nie mam idealnych cykli,ale uzywam go prawie 3 lata i sprawdza sie. Wczesniej byl NPR przez 4 lata,ale Lady Comp jest dla bardziej leniwych, bo sam wszystko zapamietuje, z tym ze trzeba troszke wylozyc z portfela,ale dlugofalowo sie oplaca :)

Uściślimy: Naturalne Planowanie Rodziny (NPR) bazuje na metodzie objawowo-termicznej. Lady Comp i inne podobnie działajace urzadzenia to eletroniczne wspomaganie tej metody. W klasycznym wydaniu trzeba samemu analizować wykresy i objawy. W wersji "komputerowej" robi to urządzenie i podaje użytkowniczce gotowy wynik w postaci określenia dni płodnych.

Gość Rzeczowe podejście do sprawy
Polecam metody naturalne do obserwacji swojego ciała i cyklu. Przydaje się to każdej kobiecie niezależnie na jaką antyoncepcję się ostatecznie zdecyduje. Nie tzreba tu zadnych programów komputerowych wystarczy trochę wiedzy, dokładna obserwacja i kilka cykli z pomiarami temperatury. Po kilku miesiącach praktyk dochodzi sie do takiej perfekcji że wie sie dokładnie kiedy jest owulacja nawet przy najbardziej nieregularnych cyklach. Na pewno jednak nie polecam metod naturalnych jako skutecznych metod antykoncepcyjnych!!!! W Bostonie przeprowadzono badania na wszystkich dostępnych środkach i metodach antykoncepcyjnych. U par które idealnie i do perfekcji przestrzegały naturalnych metod planowania rodziny zachodziło w ciąże 6 kobiet na 100. U par które stosowały te metody ale mie były powiedzmy tak skrupulatne w ciążę zaszły 24 kobiety na 100. Na pewno są to dobre metody dla par dla których jedno dziecko w tą czy w tamtą nie czyni różnicy. Jeżeli ktoś natomiast nie chce mieć dzieci to zdecydowanie odradzam.

Gość Nie polecam stosowania
Chyba że chcesz byc w ciąży!

Ja tez mam nieregularne cykle (28-39) i tez stosuje NPR ( mierze temperature i obserwuje cykl) sprawdza sie juz od roku a odzyskalam plodnosc po 2 porodzie. Jesli poznasz NPR naprawde dokladnie to na tabletki i inne gowno ktore rozwala organizm nawet nie spojrzysz. Lekarz widac, ze chce dla Ciebie dobrze a nie ze tylko kase chce wyciagnac. Powiedz skad jestes i jak sie nazwya ten lekarz bo chetnie bym sie do niego przeszla.