Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Doti:)

Karmienie nocne...

Polecane posty

hej mozecie mi doradzic? co ile powinno karmic sie dziecko w nocy? czy jesli spi sobie to trzeba je wybudzac na sile?

Jak śpi to się tylko ciesz ;) Ale pamiętaj, że jeśli karmisz mlekiem modyfikowanym to dziecko powinno mieć jedną 6-godzinną przerwę (najlepiej w nocy) żeby jelita odpoczęły i ruszyły pełną parą na następne karmienie - a poza tym nie ma problemów potem z brzuchem malucha.

Ja słyszałam jeszcze w szpitalu że noworodka trzeba koniecznie wybudzać i przerwa w karmieniu nie może wynosić więcej niż 3 godz. bo dziecko przyjmuje niewiele pokarmu, może mu spaść cukier, konsekwencją jest m.in. śpiączka... Nastraszyły mnie i pilnowałam, zwłaszcza na początku jak mały był i tak senny bo miał żółtaczkę. Po 4 tyg. pozwoliłam mu jeść jak chce. Później jeśli dziecko prawidłowo przybiera na wadze, nie ma potrzeby wybudzać. U nas ostatnie karmienia nocne były w 7. albo 8. miesiącu.

mnie kazali karmić na żądanie i mała faktycznie wybudzała się sama średnio co 3 h i wołała jeść. Choć zdarzała się noc że np było 5 h przerwy . Teraz w nocy budzi się raz ale sama sobie taki plan ustaliła.