Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rarerka

ja nauczyć dziecko mówić R?

Polecane posty

Gość rarerka

Synek ma ponad trzy lata i nie mam pomysłu jak mu pomóc w wymowie "r". jest tlaktol, lowel, lakieta. Może macie jakieś pomysły?

Gość ty ucz dzieko mowic
'R' ale szybko

ma jeszcze trochę czasu zeby się nauczyc jeżli cie tomartwi to wpisz sobie w google ćwiczenia do wywołania głoski r, a jak masz obawy to idx do logopedy

Gość Sel...
ja synkowi i zreszta cala rodzina, duzo mowilismy wyrtazow na R, kilka razy np. rowrek, biedronka i takie tam i mowilismy zeby powtarzal i tak no ponad dwa miesiace nam zajelo i jak tylko zle cos mowil szybko go ktos poproawial zeby nie zapamietywal bledu :)

Gość poczekaj
z czasem samo przyjdzie w wtedy wszystkie "L" będą zamieniane na "R" :D Tego nie nauczysz bo musi aparat mowy się rozwinąć, jedynie możesz wykonywać ćwiczenia by ćwiczyć mięśnie.

Gość logo-pogo
po co go męczyć? na "R" ma jeszcze czas. pojawia się średnio w 5. roku życia. nie męcz go kobito. a jak już to proponuję zabawy buzią i językiem - nic więcej.

Gość Sel...
nie do logopedy...po co? niech troche popracuja nad tym...dziecko sie nauczy sie bedzie sie konsekwentym...

Co to za wiek 3 lata że już musi umieć? Na wystawę z Nim pójdziesz? Następna nawiedzona która musi mieć dziecko naj... zapisz Go już na języki ,jazdę konną,modelarstwo itp,itd.. Żal mi dzieci takich matek:( A nie cieszy Cię że jeszcze mówi tatol,nie traktor? Masz dziecko jeszcze tak pachnące dzieciństwem,a to tak mija......

W wieku 3 lat to nie problem. Jak pojdzie do przedszkola i zacznie uczyc sie czytac, powinno sie samo naprostowac. Ja bardzo seplenilsm jak bylam malym szkrabem i mialam tez problem z r, ale rodzice duzo pospiecali czasu, zebym czytala na glos i w ten sposob cwiczyla. Cwiczylam potem rowniez sama, bardziej dla interpretacji tekstow jako nastolatka i dzis dykcja perfekcyjna, moglabym w radiu wiadomosci czytac. Bez stresu zatem :-)

Gość Sel...
Dokladnie dziecko ma czas, ale tez nie odpuszczajmy...w przedszkolu podlapie od innych bledy to tez ciezko...wiec po malu mozna z nim siadac i cwiczyc z zabawkami

Gość logopedka
na razie nie masz co dziecko męczyć gdyż głoska ma czas na wykształcenie się. Pojawia się ona w mowie dziecka stosunkowo późno do mniej więcej 5 rż. Obserwuj dziecko bo najgorzej jest gdy dziecko zamienia r na j. Wtedy praca jest trudniejsza. Póki co spokojnie daj mu czas:)

Gość poczekać
Po pierwsze, Twoje dziecko ma dopiero 3latka, może do 5ciu lat spokojnie nie mówić R. Po drugie mówi zamiast tego L, czyli prawidłowo sam się przygotowuje do wymowy R, a nie używa zamiast R - J.... co kwalifikuje od razu do logopedy. Czekaj cierpliwie... przyjdzie.

Gość rarerka
Dziękuję wszystkim za cenne komentarze!