Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jellow

jak pomoc corce?

Polecane posty

Gość jellow

czesc, mam maly problem - chodzi o to ze moja corka -lat 9 , nie potrafi odpyskowac innym dzieciom, z jednej strony sie ciesze bo jest kulturalna , madra dziewczynka z drugiej strony szkoda mi jej i troche mnie wkurza jej nieporadnosc, przklad dzisiaj byla u kolezaki a tam byl tez straszy kuzyn, ktory caly czas jej dogadywal, przezywal, przyszla do domu smutna jak zapytalam co sie dzieje to sie rozplakala i opowiedziala historie, i pytam a co ty na to? ona ze wstala i wyszla, chcialabym zeby corka umiala sie przeciwstawic, byla silna, nie wiem jak to zmienic, jest jedynaczka, w klasie jest bardzo lubiana, czasami zdarza sie jak to w szkole ze ktos cos glupiego powie, czy rzuci sniegiem , ona odrazu sie przejmuje, tyle razy jej tlumaczylam zeby sie nie przejmowala, zeby wyznaczyla granice, zeby sobie nie pozwolila, zeby nawet postraszyla tata jak juz, ale ona nigdy nic nie odpowie a potem mi ze smutkiem opowiada

Gość jobek9
moim zdaniem powinnaś ją nie uczyć chamstwa tylko ją nauczyć siły żeby po prostu olała dziada i się nie przejmowała walka o swoje to nie wyzwiska i straszenie tylko godność i honor tak zapomniane w tych czasach cechy powinnaś być dumna ze swojego dziecka

Gość odpowiedzi na pyt
Mój syn jest taki sam. W podstawówce dzieci mu dokuczaly a on stał biernie. Mówiłam, tłumaczyłem ale nie działało. W końcu zaakceptowalam. Tak naprawdę Jedne dzieci są przebojowe i odważne a znowu inne wycofane, wrażliwe. Na pewno Twojej córce będzie ciężej w życiu gdy nie będzie umiała postawic się ale myślę że najważniejsze abyś okazywała jej dużo miłości i wsparcia. Zawsze będzie miała świadomość, że może z kimś podzielić się swoimi troskami. Nie pozwol aby uciekła w swój świat.

Gość Z moją córką,bylo podobnie.
Teraz moja córka jest już osobą dorosłą i sobie świetnie daje radę.W wieku szkolnym była bardzo wrażliwa,nieśmiała,o wszystko co ktoś Jej powiedział,nawet w żartach płakała.Zaczęłam o tym rozmawiac z dzieckiem. Po prostu nauczyłam, jak należy odpowiedzieć takim; równie złośliwie i opryskliwie czyli arogancko -mówiąc kolokwialnie trzeba im "odszczeknąć" Dziś ma swoją córkę ,a ta to już jest przebojowa że szok! Wnuczka jest pyskata,nie pozwoli sobie wejść na głowę,skończyła studia,pracuje na kierowniczym stanowisku, jest bardzo lubiana! Ludzie od zarania są i będą podli,gdy widzą kogoś słabszego,nieśmiałego wyrzywają się na tej osobie.Nie pozwól żeby Twoje dziecko doświadczylo tego!