Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MalaWiedzma

Silna chęć posiadania dzidziusia?

Polecane posty

Gość MalaWiedzma

Powiedzcie czy jest możliwe,żeby zatrzymała się miesięczka z silnej checi posiadania dziecka,ale takiej podświadomej?? proszę o odpowiedzi:)

Gość niuu
no to się nazywa ciąża urojona wówczas

Gość wheidfhw
:O do ginekologa marsz

Gość panna marianna
Ja tak mialam.

Gość MalaWiedzma
wiem jak to się nazywa:) Po prostu się zastanawiałam czy faktycznie takie podświadome chcenie wystarcza czy tak się zdarza jak kobiety bardzo chcą dziecko i się starają o nie;) Miała któraś z was ciążę urojoną?

Gość MalaWiedzma
panna marianna ale chciałaś bardzo dziecka i się starałaś czy tak o to się stało?

Gość panna marianna
Ja mialam cos takiego, nie wiem czy to byla ciaza urojona, ale w kazdym razie dopadla mnie chec posiadania dziecka. Zaczelam czytac o wszytkich cudownych ziolach i innych specyfikach, brac to, doszukiwac sie objawow pare godzin po stosunki i akurat zanikl mi okres na 2 miesiace. Lekarz na USG nic nie zobaczyl, dal lek na wywolanie, ale mi sie wydawalo, ze jestem w ciazy, nawet zaobserwowalam powiekszenie brzucha:)) No ale w koncu przyszedl okres, ja zaliczylam depreche, ale dostalam nauczke i przestalam tak obsesyjnie myslec. Dwa lata pozniej zaszlam naprawde i teraz mam coreczke.

Gość niuu
Siła podświadomości jest ogromna.

Gość niuu
"Ciąża urojona może występować zarówno u kobiet pragnących dziecka jak i panicznie bojących się zajścia w ciąże, w wyniku tych obaw czy oczekiwań, kobieta ulega silnym przekonaniom, urojeniom o występowaniu ciąży, stan ten nie wiąże się jednak z żadnymi zmianami fizjologicznymi, takie są charakterystyczne dla ciąży rzekomej. Termin ten mniej znany najczęściej również uznawany jest za ciąże urojoną. Należy jednak zdać sobie sprawę, że ciąża rzekoma to zaburzenie psychiczne, kobieta żyje w tak silnym przekonaniu o istnieniu ciąży, iż podświadomie wpływa na występowanie w swoim organizmie objawów somatycznych charakterystycznych dla ciąży. Stąd mogą pojawić się: poranne nudności, zatrzymanie miesiączkowania, zmiany w narządach rodnych, piersiach, powiększanie obwodu brzucha itp. Ciąża staje się najważniejszym celem życiowym przesłaniającym wszystkie pozostałe elementy codzienności. Kobieta podlegająca temu zaburzeniu nie jest w stanie zrozumieć i uznać błędności tego stwierdzenia. Żadna argumentacja, wizyta u specjalisty nie zmieni wiary kobiety. Niestety we wszystkich przypadkach terapia słowna nie jest skuteczna, jedyną możliwością pomocy jest rozpoczęcie leczenia farmakologicznego pod kontrolą psychiatry. Do najczęstszych przyczyn występowania ciąży urojonej i rzekomej zalicza się : bezpłodność, często silne pragnienie posiadania potomstwa wzmacniane przez nacisk otoczenia może powodować trwałe lub czasowe zaburzenia psychiczne począwszy od wahań nastrojów, przez nerwice aż po głębokie zaburzenia osobowości. Kobieta dotknięta problemem ciąży urojonej lub rzekomej wymaga opieki, wsparcia i leczenia, proces ten może być długotrwały dlatego należy zachować ogromną wrażliwość i cierpliwość oraz korzystać z porad i wskazówek udzielanych przez lekarza. Nawet bowiem po pozytywnym zakończeniu leczenia istnieje ryzyko nawrotu zaburzenia."