Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hkhkhkhkhk

jest tu jakis prawnik?

Polecane posty

Gość hkhkhkhkhk

mam problem

Gość hkhkhkhkhk
jak znależć forum prawne?

Gość hkhkhkhkhk
ale tu mogą byc prawicy prawnicy a ja szukam bogatego męża i na tym polega mój problem :P

Gość hkhkhkhkhk
podszyw. ja szukam porady prawnej, poleccie mi kogos

Gość no to pisz o co biega
zamiast dupę zawracać

Mam genialny pomysł, może łaskawie napiszesz tutaj o co chodzi a ponad to wykorzystasz google do znalezienia forum prawnego i podobnych problemów? Jesteś w stanie to zrobić?

Gość Prawnik89
Witam. Ja jestem prawnikiem. W czym tkwi problem ?

JA MAM PYTANIE DO PRAWNIKA 89 czy zeby krus przyznał rente,trzeba sie pozbyć ziemi??

Gość Prawnik89
Nie znam niestety odpowiedzi na tak złożone pytanie bo dopiero zdałem maturę.

Gość zepsuty do szpiku
ja szukam? chyba ci się popierdoliło!!!

Gość do mila
Nie nie trzeba sie pozbywac ziemi.

mam propozycje nie do odrzucenia...zadzwon do krusu. Pomoglabym, bo wiem ale nie lubie leni. Google dzialaja.

czy na pewno??? moge gdzies o tym przeczytać??szwagierka przepisała na siebie ziemię,6ha,bo podobnojej wuj inaczej by nie dostawał renty..jak to w końcu?

szukałam w googlach,nic nie znalazłam,a do krusu nie bede dzwonić,bo to sprawa mojego męza i szwagierki,tylko cos mi sie wydaje ze ona chce poprostu ta ziemie przejac

Gość gfgfgf
no właśnie to sprawa twojego męza i szwagierki nie twoja :o

Gość hkhkhkhkhk
naprawde potrzebuje pomocy

Gość Emmett Fitz-Hume
Chodzi o rentę czy emeryturę KRUS? Co to znaczy "przepisał"? Sprzedał, darował, wydzierżawił? Precyzyjnie się wyrażaj pytając...

Gość niuu
"Zasady przyznawania prawa i wypłaty rolniczych świadczeń emerytalno-rentowych regulują przepisy obowiązującej od 1 stycznia 1991 r. ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz. U. z 2008 r. Nr 50, poz. 291 z późn. zm.). Zgodnie z tą ustawą, uzyskanie prawa do rolniczego świadczenia emerytalno-rentowego wiąże się wyłącznie ze spełnieniem warunku podlegania ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu przez wymagany okres oraz wieku (w przypadku emerytury rolniczej) lub całkowitej niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym (w przypadku renty rolniczej z tytułu niezdolności do pracy). Uzyskanie prawa do rolniczego świadczenia emerytalno-rentowego nie zależy więc od zaprzestania prowadzenia działalności rolniczej, z wyjątkiem emerytury rolniczej w wieku do 5 lat niższym od emerytalnego. Natomiast, jeżeli emeryt lub rencista jest właścicielem lub ma w swoim posiadaniu gospodarstwo rolne, wypłata emerytury lub renty rolniczej ulega częściowemu zawieszeniu." Całość: http://www.krus.gov.pl/zadania-krus/swiadczenia/zasady-przyznawania-prawa-do-rolniczych-emerytur-i-rent-oraz-wyplaty-tych-swiadczen-w-pelnej-wysokosci/

Gość niuu
Autorze tematu pisz o co chodzi a może ktoś doradzi.

Gość jaq
no to napisz o co chodzi. Ja się trochę orientuje.

Gość Emmett Fitz-Hume
niuu, dodać trzeba tylko, że "częściowe zawieszenie" skutkuje wypłatą świadczenia w wysokości ok. 200 zł/miesięcznie :D

Gość znowy 10 osob pisze
zapamiętaj jedno rentę czy to rolniczą czy nie przyznaję się na skutek niezdolności do pracy czyli możesz mieć pracę lub ziemię ale musisz być niezdolna. liczy się też niezdolność umysłowa więc masz szansę :P emerytura należy się w określonym wieku przy spełnieniu określonych warunków. tobie najprawdopodobniej chodzi o ten przypadek i to się emerytura nazywa. teraz już możesz poszukać w google :D poza tym szybciej ci pracownik krusu odpowie niż przypadkowy prawnik na to pytanie.

Gość hkhkhkhkhk
Przejde do sedna. 25marca 2010r zmarł mój ojciec. 2 września 2010r. złożyłam wniosek do Sądu o stwierdzenie nabycia spadku po zmarłym ojcu. 19 pażdziernika odbyła sie sprawa w Sądzie. 30 marca 2011r. postanowienie zostało uprawomocnione przez Sąd. Z postanowienia wynika, że spadek po zmarłym ojcu przysługuje mnie i moim dwóm braciom. Każdy z nas ma po 1/3 części spadku. 20 listopada 2010r. do Urzędu Skarbowego złożyłem wniosek o stwierdzenie nadpłaty w podatku dochodowym od osób fizycznych za rok 2009 po zmarłym ojcu. Bracia zrzekli sie nadpłaty, wiec całość otrzymałem ja. 17 maja 2012r. dostałem wezwanie z Urzedu Skarbowego. Wzywali mnie do wyjaśnienia przyczyn niezłożenia zeznania podatkowego tyt. nabycia spadku. Problem w tym, że moj ojciec odziedziczył 1/2 część spadku po swoich rodzicach a teraz ta jego część przysługuje nam, trzem braciom. Druga połowa spadku po dziadkach przysługuje wujowi(bratu mojego ojca.) Teraz powinna się odbyć sprawa o podział spadku po dziadkach miedzy mną, moimi braćmi i wujem. Jednak ta sprawa jeszcze się nie odbyła, ponieważ wuja nie złożył wniosku do Sądu o podział spadku. Tłumaczyłem Pani z Urzędu Skarbowego, ze nie mogę złożyć zeznania podatkowego, ponieważ nie wiem co odziedziczyłem po ojcu, co mi przyznaja. Sprawa się jeszcze nie odbyła. Pani z Urzedu kazała mi napisać oświadczenie, że wniosek o stwierdzenie nabycia spadku złożyłem do Sądu tylko po to żeby odzyskac pieniądze z podatku dochodowego za 2009r. i że ojciec innego spadku nie pozostawił. Nie zgodziłem się, ponieważ to nie prawda. Pani zanotowała sobie, że sprawa jest w trakcie wyjasniania. Dała mi czas do końca lipca. Niedługo dostane kolejne pismo z Urzędu. Nie wiem co odpowiedziec. Sprawa o podzial spadku się jescze nie odbyła.