Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nostalfggia

Tarczyca, badanie krwi - proszę o interpretację

Polecane posty

Gość nostalfggia

Pół roku temu zrobiłam kompletne badania krwi, m.in na tarczycę. Wyniki były nastepujące: TSH - 2,12 FT3 - 3,64 FT4 - 1,27 Niby wszystko w normie, ale potem wyczytałam, że w moim wieku (30 lat) TSH powinien wynosić mniej niż 1, natomiast wyższa wartość wskazuje na początek niedoczynności (której być może mam objawy). Umówiłam się więc do endokrynologa za kilka dni i dziś zrobiłam ponownie badania krwi, żeby były jak najbardziej aktualne. Wyniki: TSH - 1,00 FT4 - 1,24 FT3 nie miałam robione, pani laborantka uznała że to niekonieczne przy diagnozie o ew. niedoczynności. Jak to możliwe że TSH tak mi spadło? Czy w tej sytuacji jest sens iść do endo? Czy mimo tego wyniku i tak mogę mieć niedoczynność?

Gość jobek9
tsh ci skacze czyli coś jest nie tak ja miałam 2 coś i leki mi dała ale zaczęłam się dusić po lekach miałam 0,0coś i kazała mi odstawiać teraz ma 4 coś w ogóle mi babsztyl rozregulował ale lepiej się czuje bez tabletek powinnaś sobie zrobić usg bo nawet jak się ma dobre wyniki to guzki mogą być a nawet rak może się pojawić

Gość nostalfggia
Dziękuję za odpowiedź. Czy sądzicie że taki spadek mógł być spowodowany odchudzaniem (jestem na dość ostrej diecie od 2 tyg + ruch fizyczny)? Czy to jednak nie ma związku?

Gość TSH u mlodej kobiety
powinno wynosic gora 1,a to ze skacze dziwne,zbadaj za dwa tyg jeszcze raz,dieta mogla spowodowac taki stan

Gość julietta demuuse
może przed dietą jadłaś dużo produktów zawierających jod, albo bylaś nad morzem? choc nie wiem kurcze czy to możliwe zeby w krótkim czasie az tak spadło.. robiłas oba badania w tym samym laboratorium?

Gość nostalfggia
Tak, w tym samym laboratorium. Nie jadłam raczej niczego co ma jod. Np. ryb nie (jestem wege).

Gość julietta demuuse
ja też mam rozbujałą tarczyce, ale to przez leki - brałam duze dawki - miałam z nadczynności niedoczynność, zmniejszyli mi je - miałam znowu straszną nadczynność.. nie wiem jak to możliwe ze bez tabletek sama Ci sie tak buja..

Gość nostalfggia
Czy jeśli mam jakiś problem z tarczycą, to USG to wykaże?

Gość TSH u mlodej kobiety
Tak USG TARCZYCY WYKAZE

Gość nostalfggia
Dziękuję za odpowiedzi :)