Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

grochowa14

W którym tygodniu można poczuć ruchy dziecka ?

Polecane posty

Roznie to bywa,jedne czuja w 16 tyg,inne w 20stym,wielorodki podobno wczesniej od pierworodek,ja sie martwilam ze nic nie czuje a byl 18tydz i sie stalo,najpierw myslalam ze jelita mi tak pracuja a to jednak byl maluch ale dopiero po 23tyg te ruchy mialam takie intensywne,a teraz 30tydz i rozrabia na calego:)czasem az w nocy obudzi :)

ja czułam gdzieś od 17 tygodnia, ale troszkę i nieregularnie. Tak na serio po 20 tygodniu.

ja cos zaczelam czuc kolo19 tyg ale to takie tylko delikatne, w 22tyg juz bylo widac jak brzuch mi sie"rusza"

Gość mamuśkamamuśkamamuśka
ja czułam w 14tc, doktor wcale nie dziwił się, tak samo położne na izbie przyjęć, jedna taka starszawa dodała, że jestem szczupła to i mogłam czuć. To była druga ciąża, w pierwszej w 19tc

ja zaczęłam czuć świadomie że to dziecko ok. 17 tyg. ale wcześniej też coś czułam ale nie byłam pewna czy to to.

Gość ja w 20 tyg bylam
na 100%pewna ze czuje ruchy, wczesniej moze to byly ruchy ale nie dalabym za to reki uciac, dodam ze 1sza ciaza.

Gość srfgdgtrfg
Ok 18 tc mój partner wstał wcześniej niż ja i przywitał się z Maleńką i dostał kopniaka. Jak mi to mówił to nie wierzyłam bo nic wcześniej nie czułam, ale to była prawda. Raz dziennie mniej więcej mogłam czuć bardzo delikatne ruchy, ale za to na zewnątrz było je czuć tylko odrobinę i nie zawsze. Ok 20-21 tc były już bardzo widoczne, a teraz w 32 tc i od jakiegoś miesąca może więcej jak Mała ma mniej miejsca widać dosłownie jak wystawia 'nóżkę' albo się przekręca. Lubimy ją wtedy delikatnie zaczepiać i po chwili uderza mocniej. Taki cudowny mały brzdąc. Nie wyobrażam sobie tego jak to będzie po porodzie i jak mam przestać czuć moje małe wielkie szczęście.

Gość Olga1107
Ja poczułam ok 21 tygodnia. Ale takie na 100% to w 22 jak maluch rano dostał czkawki:) czasem cieżko to odróżnić od ruchów jelitowych szczegolnie na początku kiedy ruchy nie są zbyt mocne.

Gość NiuniMama
Ja poczułam ruchy dziecka w 20 tyg. Czyli tak przeciętnie :)

ja tak jakos w 18 tak mysle tez na poczatku nie domyslalam sie ze to moja malutka ale po tyg sie zorientowalam ze lekkie pokanie w bok brzusia to moje maleństwo :)

ja też czekałam i sie doczekałam. A te ruchy w 14 tyg to bujda nawet u szczupłych dziewczyn. Ja swoje poczułam ok 19 tyg. Najbardziej obkopuje po jedzeniu i jak sie kłade spać:)

Gość zapomnialam nicka
ja poczulam ok 17tc, takie naprawde delikatne kopniaczki, po 20tc juz bylo czuc bardzo dobrze

Gość to takie uczucie,jakby motyl
trzepotał skrzydełkami tak baaardzo delikatnie. fajne uczucie;) a pamietacie dziewczynki jak dzieci tak Wam sie w brzuchu rozpychały pod koniec ciązy,że aż brzuch podskakiwał? U mnie na skórze było widac jak wypychał łokieć czy nogę. było widac takie pagórki:P nieraz syn tak sie rozpychał,ze az mnie to łaskotało;)

jestem w 20 tc i teraz dopiero potrafię stwierdzić, że to faktycznie maluch się porusza

Gość lkjhgfdsazz
ja w 16 tyg poczulam delikatne musniecia a ok. 20 juz calkiem, calkiem "kopniaki" byly :)

u mnie pierwsze "świadome" kopniaki pojawiły się 19tc :) wcześniej, od ok. 16tc były tylko motylki w brzuchu :)

Gość umnie to prawie tak samo
w pierwszej ok 24tc ale urodziłam prawie 2 tyg po terminie w 2 ciąży 21tc. poród w terminie

Gość umnie to prawie tak samo
dodam ze szczupła osóbka , ale to chyba ma wpływ też położenie dziecka ja obu dwóch miałam odwrócone grzbietem do brzucha, w pierwszej ciąży przytyłam 18kg czułam kopniaki etc w 2 ciązy przytyłam 9 kg nie czułam kąpniaków tak mocno ale czułam ogromnie jak dziecko się przekręca ..trochę bolało...dodam ze 2 ciązy miałam brzuch przy porodzie 91cm a dziecko 3,700

w pierwszej ciazy w 16tc, a w drugiej 13- lekarz nie chcial mi uwierzyc,ale jestem pewna,ze to byly ruchy,nie da sie tego z niczym pomylic :)

Jestem w I ciąży, obecnie 28 tydzień, a ruchy poczułam w 17 bardzo delikatne. Natomiast konkrety przyszły po 22 tygodniu :)

Gość ja poczułam
ok 18 tc :)

Gość Sonis
Obecnie jestem w 14tygodniu drugiej mojej ciąży i juz czuje sporadyczne ruchy dziecka. Przy pierwszej ciąży czułam od 20tygodnia. Obecnie po urodzeniu pierwszego dziecka jestem kobieta o krągłościach, więc nie ma znaczenia czy jesteś szczupła czy też przy sobie.