Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

mysia321

moj synek nie gaworzy :(

Polecane posty

Gość no pewnie
W 2 - 3 miesiącu życia dziecko głuży, czyli wydaje specyficzne dźwięki o przypadkowym miejscu artykulacji, które nie mieszczą się w systemie fonologicznym języka. Brzmią jak gli, tli, kli, gla, bli, ebw itp. Głużenie u dzieci jest oznaką dobrego samopoczucia, początkowo ma charakter samorzutny a następnie pojawia się już jako reakcja na widok bliskiej osoby. Około 6 miesiąca życia dziecko zaczyna gaworzyć, czyli powtarzać dźwięki zasłyszane z otoczenia. Jest to duży krok na drodze rozwoju mowy. Wielką radość sprawia dziecku parskanie, prychanie, powtarzanie szeregu sylab: ma - ma..., ba - ba..., ta - ta..., la - la... Sylaby te nie mają jeszcze dla dziecka konkretnego znaczenia. Gaworzenie dostarcza dziecku nowych wrażeń słuchowych, dzięki którym przekonuje się, że odpowiednie ułożenie narządów mowy powoduje wydawanie odpowiednich dźwięków.

Gość mama chłopca 4 m
a głużył?

no nie bardzo słyszlam tylko kilka razy !! kilka razy "rozgadal sie" ale starsznie zadko starsznie

Gość mama chłopca 4 m
ciężko mi poradzić bo mój gada całe dnie a zaczął głużyć przepisowo w 6 tygodniu życia. Myślę, ze to moze być cecha osobnicza bo śmieje się i chichra od rana do wieczora a nawet przez sen. Dużo do niego mówię i przytulam. Czekam z utęsknieniem na pierwsze " ma ma", nawet takie bezmyślne ;)

moj od urodzenia duze plakal i corowal najpierw kolki 2 miesiace dzien i noc potem wirus biegunki tez go brzuszek bolal potem(w trakcie jeszcze) paraksztusiec duzo go przytulam duzomowie do niego a on sie smieje i nie odpowiada:(

Gość GHAH wielki kutonga 666
Pogaworzymy und pobajerzymy ? gg 695432

Gość a badanie słuchu miał
w szpitalu? mój synek też nie gaworzył, nic ani mama ani tata, przed 2 urodzinami zaczął mówić,"daj" i w ciągu następnych 2 tygodni, dosłownie wszystko całymi zdaniami.... dzieci sa rożne, ale warto sprawdzić czy na pewno wszystko ok ze słuchem!

Gość mama chłopca 4 m
mój też chorował, nawet leżał przez 2 tygodnie w szpitalu i tam zaczął gadać. Z mojego starszego dziecka też była gaduła od małego. Myślę, że to może być cecha osobnicza ale warto też sprawdzić słuch.

Gość mama chłopca 4 m
Kilka razy śmiał? Dziennie? W ogóle? Może to poważny chłopak :)