Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość menu ach to menu

jakie menu mają Wasze 2 latki?

Polecane posty

Gość menu ach to menu

Witam! u nas to ostatnio wszystko się rozregulowało. dotąd było jak z zegarkiem w ręku,a teraz :O 5-7 mleko 8-10 śniadanie 12 mleko przed snem-inaczej nie zaśnie 14-16 obiad 18 drugie danie 20-21 kolacja dotąd wszystko było o konkretnej godzinie. ale teraz często twierdzi,że nie chce jeść :( na śniadanie je: bułkę, kabnosa/drożdżówkę, potem jogurt i jakiś owoc. na obiad: pierwsze danie zupa warzywna,rosół, pomidorówka, ogórkowa, czasami coś na słodko np kopytka leniwe, czasami same warzywa np marchewka z groszkiem, brokuł lub kalafior. drugie danie to mięso z warzywami. kaszy,ziemniaków ani makaronu nie chce jeść. kolacja kanapka, budyn, kasza manna na krowim mleku, zupa dyniowa, tost. potem wypija kubek mm. Jak to wygląda u was? dzieci jedzą regularnie,tak jak w niemowlęctwie? u nas do roku idealnie a potem powoli się przesuwało,a teraz tak rozwalone.

u nas jest tak od bardzo dawna: ok 9ej sniadanie ok 12.30 -13 ej obiad miedzy 16-17 podwieczorek ok 20-20.30 kolacja synek jest wszystkozerny:) probuje od dawna roznych rzeczy z owocami morza wlacznie, jedyne czego nie zje to mm, odrzucil jak skonczyl roczek ale za to uwielbia nabial w kazdej innej postaci niz mleko; je praktycznie wszystko to co reszta rodziny; miedzy posilkami zdarzy sie dodatkowo jakis owoc no i picie; od miesiaca synek je mniej niz zwykle ale wychodza mu dwie gorne piatki, zauwazylam tez ze zdecydowanie mniej je w czasie upalow, no i rozregulowal mu sie troche dzien w czasie urlopu ale teraz powoli wraca do normy;

Gość jhajdh
Drugie danie o 18?! Moja dwulatka je tak: koło 8 kasza na mleku krowim (mieszanka kaszy mannej, kukurydzianej, płatków owsianych i płatków żytnich) codziennie urozmaicona albo owocami albo miodem albo kakao. O 11:30 zupa. O 15 drugie danie. O 17 podwieczorek choć teraz latem ta 17 jest umowna bo je lody jak idziemy na spacer lub owoce różne. O 19 kolacja. Różnie, jak mało obiadu zje to robię jej solidniejszą kolację typu cienka kiełbaska, kanapka i herbata.A jak naje się ukochanych pierogów na obiad to na kolację dostaje kakao i kanapkę.

Gość KULTURALNY BARDZO
U mnie je chipsy i popija colą a na meczu obowiązkowo browar.

Gość SabinaSarnkowa
Po pierwsze jak mozna pozwolic zeby 2 letnie dziecko budizlo sie o 5 rano w takim wieku zero unormowania Mleko na poczatek jest ok Pootem sniadanie Tylko po jaka cholere dziecku dajesz do spania mleko o 12 ? I jakim cudem drugie danie o 18 ;/ Kobito traktujesz dziecko jak niemowlaka takie dziecko powinno byc juz unormowane z posilkami Mleko rano i wieczorem A nie w dodatku takiemu dziekcu kolacje o 21 ;/ Wspolczuje jak pojdzie do przedszkola

Gość hmmmm...,.,
6 posilkow dziennie?

Gość Msvdu
Moj jeszcze nie ma dwóch lat ale je tak: 6-7 mleko. 9-śniadanie 12 zupa z deserkiem 15:30 drugie danie z deserkiem 18 kolacja 20:30 mleko i spać

moja ma niecałe 1,5 roku i je mniej więcej tak: ok. 8 - mleko do łóżka 150ml 9-10 - śniadanie (kanapka pokrojona na kawałeczki, jajecznica z 1 jajka, lub coś z talerza mamy) ok 11 - jakieś owoce do przekąszenie typu winogrona, borówki amerykańskie i inne drobne żeby sama jadła ok 12 - mleko do snu 240 ml (czasami oprócz tego zupa jeśli zechce zjeść, ale raczej nie chce), bez mleka nie ma mowy o spaniu nawet jeśli wcześniej coś zje ok 15 - obiad (gęsta zupa albo drugie danie - mięso, ryba, ziemniaki, warzywa, czasem kasza lub ryż) ok. 16 - podjadanie z talerza mamy i taty obiadu :) 19-20 - mleko na sen 240 ml Zaraz usłyszę, że nie daję jej kolacji, ale ona jest najedzona już swoim i naszym obiadem i nic nie chce, więc czasem podjada drobne owoce. Do picia dostaje wodę, jak jest chłodniej to herbatkę z wit. C z Hippa, a jak jest u babci to kompocik lub kisielek :)

Gość szkotka uk
do mam ktore podaja mleko przed spaniem. Chcialam spytac jak Wy pozniej dzieciom zeby myjecie po tym mleku? Na spiaco w lozku czy jak? Bo nie powiecie mi chyba ze na noc dostaja butle mleka i ida spac z brudnymi zebami? ja widzialam dziecko 2.5 letnie z pruchnica taka ze sie za glowe zlapalam....ale tak to jest jak dziecko przez cale zycie idzie spac z butla przy buzi a w ciagu dnia wszedzie biega z kubeczkiem kubusia czy innego slodkiego soku...

Gość do autorki333333333
z tego co piszesz to Twoje dziecko strasznie dużo je.. moja je conajmniej połowe z tego i wazy 14kg w wieku 2,5 roku mleko do spania po południu przestałam podawac juz zanim skonczyła rok, jak wypije mleko, to nie dziw się że potem nie chce obiadu moja je mniej więcej tak: 7-8 rano- posiłek mleczny: płatki, jogurt, budyń lub mleko- zalezy na co ma ochote 10-11- śniadanko- naleśnik lub kromka chleba+ owoc 13 obiadek 1-daniowy: zupa albo drugie danie 14-16 drzemka 17- obiad z nami, ale to dosłownie pare kęsów, czasem nic + owoc/jogurt 20 mleko i spac

Ja się przyznaję bez bicia, że jak córka wypije mleko na noc to zasypia bez mycia ząbków. Ząbki myjemy rano i wieczorem przy kąpieli. Słodycze je bardzo rzadko, może raz w tygodniu u babci a do picia dostaje wodę. Też słyszałam o dzieciaczkach z czarnymi zębami, z próchnicą butelkową itd., ale sądzę że to bardziej dotyczy dzieci które ciągle jedzą coś słodkiego i piją z butelki ze smoczkiem słodkie soki. A pomijając wszystko to mnie też się przecież zdarza, że wstaję z łóżka wieczorem coś zjeść lub się napić i potem już drugi raz zębów nie myję, dopiero rano.

Gość szkotka uk
ja bym nie usnela jakbym miala zeby nieumyte... a uwierz mi ze jak dajesz dziecku mleko na noc i nie umyjesz zebow to jest to najgorsze co mozna zrobic. W nocy produkcja sliny sie zmniejsza wiec bakterie maja swietne srodowisko do namnazania sie. Kolezanka mi ostatnio mowila o jej znajomej, ktora musiala zabrac swoja 3 letnia corke do Polski na kanalowe leczenie bo w UK chcieli jej to robic pod narkoza ogolna a w polsce dalo rade bez... Ja wole uczyc sie na bledach innych niz na swoich.

Gość killmeifyouwant
moja chyba najmlodsz, bo ma 16 miesiecy, ale juz od jakiegos czasu jest tak unormowana: okolo 7:30 sniadanie (200 ml mleka z kubka plus kanapka) okolo 9:30 drugie sniadanie (owoce, kisiel, jakies ciastko) okolo 12 obiad (je wszystko z nami lub z zlobku to co jest przygotowane) okolo 14:00 jogurt lub kawalek sera okolo 18:00 kolacja (jemy wszyscy razem, je z nami to co przygotuje: makaron z sosem, mieso z warzywami, ryba, risotto ect) Po kolacji je jeszcze jakis owoc okolo 20:00 pije 200 ml mleka potem myje zabki okolo 20:30 jdzie spac. Nie wyobrazam sobie, aby poszla spac bez umycia zebow. W nocy sie nie budzi.

wiem że powinnam jej umyć te ząbki, ale przecież nie będę jej budzić skoro po to dostała butelkę żeby zasnąć. Zdaję sobie z tego sprawę, że to niedobre dla uzębienia, ale u mnie w rodzinie tak było, i ja i brat tak byliśmy chowani i teraz brata dwóch synów też i jeden ma 8 lat, drugi 4 i obaj nie mają nic z zębami. Ja wiem że lepiej chuchać na zimne, ale jak to się mówi... każda matka niech robi tak jak uważa. Przecież za jakieś pół roku pewnie i tak z tego wyrośnie i będzie zasypiać bez mleka :)

Gość megi32np
Mój synek 30 sierpnia skończył dwa lata na śniadanie między godz 8.00/8.30 je : kaszkę manna, kukurydzianą , owsiankę , jaglankę w objętości ok 250ml drugie śniadanie 11.00/11.30 kromeczkę chleba lub bułeczkę śniadaniową z serem białym wędlinka lub pomidorem ,zamiennik pasta rybna z tuńczyka bądź łososia, jajecznica na masełku i kromeczka chlebka. I do tego zawsze kubek herbatki owocowej lub owocowo -ziołowej Obiad koło godziny 14.30/15.00 ( je tylko jedno danie ) przeważnie zupy które gotuje na mięsie wiec jest wkładka mięsna wszystkie prócz grochowej i pieczarkowej o objętości 300ml . Zamiast zupy je pulpety z ziemniakami lub kaszą jęczmienną dodatek pomidor, kalafior, kapusta zasmażana, marchewka z jabłkiem , ryby z dodatkami jak wyżej, makaron z serem, kopytka , ryż z jabłkami, naleśniki, knedle, pierogi. Podwieczorek koło godziny 17.00/17.30 jakiś owoc i kilka biszkoptów lub jogurt Kolacja koło godziny 19.00/19.30 to co na drugie śniadanie i jako dodatek do picia kakao a jak nie to kaszka i spanie .