Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ania13579

dlaczego chlopacy nie zwracaja na mnie uwagi?

Polecane posty

Gość ania13579

mam 14 lat, nigdy nie mialam chlopkaka, nigdy tez nie widzialam, zeby jakis chlopak zwrocil na mnie uwage. a przeciez mowia ze jestem ladna. moze to przez to ze jestem plaska?

Gość Dobrze, ze szkola juz niedlugo
Dlatego, ze piszesz "chlopacy".

Gość widocznie jestes brzydka
a mowia ze jestes ladna zeby ci przykro nie bylo, jestes pewnie paskudna, tlusta, ochydna, wstretna, masz za wielki nos, krzywe zeby i wylupiaste slepia

to raczej tobie się ta szkołą przyda, inteligentko za trzy grosze. chłopacy jest formą całkowicie poprawną. Liczba mnoga od chłopak brzmi chłopaki albo chłopacy. Ta druga forma jest tak rzadka, że wielu osobom wydaje się niepoprawna. Słowniki jednak nie mają do niej zastrzeżeń. Zauważmy, że pierwszej formy używa się w kontekstach niemęskoosobowych (Te głupie chłopaki mnie przezywały), drugiej zaś w męskoosobowych (Ci głupi chłopacy mnie przezywali). Obie formy są więc potrzebne. Zamiast chłopacy można by mówić chłopcy (od rzeczownika chłopiec), ale w niektórych sytuacjach forma chłopcy wydaje się zbyt infantylna. Mówiący często sięgają wtedy po formę chłopaki, umieszczając ją w kontekście męskoosobowym. Jednak mówiąc np. Chłopaki wygrali mecz, popełniają błąd. Poprawnie byłoby: Chłopaki wygrały mecz albo Chłopacy wygrali mecz. Mirosław Bańko http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=1738

Gość Dobrze, ze szkola juz niedlugo
"Chlopacy" brzmi wiesniacko ;) Wieksza inteligentka od ciebie.

Gość super!
offerma król prawiczków jak zawsze wie najlepiej :)

Gość ania13579
nie jestem tlusta raczej, waze 50 kg przy wzroscie 170 cm :)

Możesz być najpiękniejsza na świecie, ale jak się mało odzywasz oraz nie napierdalasz żartami jak chora, to NIKT na ciebie nie zwróci uwagi. Zresztą czego ty chcesz? Masz 14 lat, poczekaj jeszcze z 6 na coś poważniejszego, a nie pragniesz "związku gimgównien"

""Chlopacy" brzmi wiesniacko Wieksza inteligentka od ciebie." Czepianie się poprawnych form wyrazów jest wieśniackie. Inteligencja polega też na przyznawaniu się do własnych błędów i wyciąganiu z nich wniosków. Inteligent powie "o nie wiedziałem, będę teraz bardziej świadomie używał tych form", a wieśniak powie "i tak mam rację, i tak brzmi wieśniacko".