Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Kruszyna2012

b贸le g艂owy/migrena

Polecane posty

EEG badanie dna oka badania krwi ja mia艂am rentgen 3 razy ale moim zdaniem to by艂o zb臋dne badanie zleci艂a mi ta Pani Doktor od nerwicy :) mia艂am tez blokad臋 nerwu tr贸jdzielnego wstrzykiwali mi tam co艣 nie wiem jak fachowcy nazywaj膮 ten zabieg ale nie pomog艂o mog臋 powiedzie膰 szczerze 偶e bez r贸偶nicy czu艂am rozpieranie potem i by艂am u laryngologa wszystkie badania zwi膮zane z b艂臋dnikiem te偶 nie wiem jak to si臋 nazywa siedzisz i kr臋c膮 woko艂o ciebie obraz ale to Ci neurolog wszystko zleci.

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Nie ma co sie
Migrana jest na tle nerwicowym,wiec diagnoza akurat by艂a trafiona,tylko leczenie nie prawid艂owe

Udost臋pnij ten post

Je偶eli napisa艂a艣 do mnie to nonsens nie posiadam nerwicy a migren臋 pisa艂am ju偶 ale sk膮d masz o tym wiedziec prawda? jesli nie czytasz i nie dokszta艂casz si臋 ani nie chorujesz na t膮 chorob臋,, ale wiesz w swoim uporze jeste艣 gienialna masz chyba na imi臋 Gienia :)hohihihihih Migrena jest chorob膮 przewlek艂膮 powoduj膮c膮 uci膮偶liwe b贸le g艂owy.! Migrenowy b贸l g艂owy jest najbardziej symptomatycznym i najbardziej dotkliwym objawem migreny. Szacuje si臋, 偶e na migren臋 mo偶e cierpie膰 nawet do 20% populacji. Zar贸wno cz臋stotliwo艣膰 wyst臋powania jak i skala b贸lu migrenowego, kt贸ry mo偶e parali偶owa膰 偶ycie codzienne pacjenta sprawiaj膮, 偶e choroba wci膮偶 stanowi powa偶ne wyzwanie dla medycyny. Czynniki mog膮ce wywo艂a膰 napad migreny: - zdrowotne: menstruacja, wysokie ci艣nienie krwi, og贸lne przem臋czenie, niedokrwisto艣膰, stany zapalne z臋b贸w, zapalenie zatok, b贸le kr臋gos艂upa, zmiany hormonalne, ci膮偶a, obci膮偶enia fizyczne, niedo偶ywienie, stosowanie rygorystycznej diety, - emocjonalne: napi臋cia emocjonalne, ale tak偶e odpr臋偶enie po sytuacji stresowej (migreny weekendowe), obci膮偶enie psychiczne, - zewn臋trzne: podr贸偶e, zmiana rutyny (np. wyjazd na wakacje), zbyt du偶a lub zbyt ma艂a ilo艣膰 snu, dym tytoniowy, intensywny zapach, ha艂as, d艂ugie ogl膮danie telewizji, warunki pogodowe (zmiana ci艣nienia, nag艂a zmiana pogody), silne zapachy (perfum, dymu, spalin b膮d藕 farby), jaskrawe 艣wiat艂o, - niekt贸re farmaceutyki: azotany (nitrogliceryna), doustna antykoncepcja, niekt贸re leki obni偶aj膮ce ci艣nienie, du偶e dawki lek贸w przeciwb贸lowych i przeciwzapalnych, - dietetyczne (bardzo indywidualne): czekolada, owoce cytrusowe, sery, konserwanty (glutaminian sodu), t艂uste potrawy, alkohol (zw艂aszcza czerwone wino), zbyt du偶a dawka kofeiny, orzechy. Nie ka偶dy b贸l g艂owy to migrena. Migren臋 od innych b贸l贸w g艂owy wyr贸偶nia kilka cech: B贸l ma charakter napadowy, jest okre艣lany jako t臋tni膮cy, B贸l migrenowy zwykle zaczyna si臋 jednostronnie, Migrenowy b贸l jest silny i wyst臋puje przewlekle, Napady migrenowego b贸lu mog膮 trwa膰 od 4 do 72 godzin, B贸l mo偶e pojawi膰 si臋 cyklach kilkunastominutowych lub trwa膰 nieprzerwanie par臋 godzin, Napady b贸lu migrenowego s膮 nawracaj膮ce, w zale偶no艣ci od pacjenta przerwy pomi臋dzy atakami mog膮 trwa膰 od kilku dni do kilku miesi臋cy, B贸l migrenowy, jest na tyle dokuczliwy, 偶e ogranicza codzienna aktywno艣膰 偶yciow膮 chorego Migrena nie spowodowana jest nerwicami ani stresami udowodni艂 to juz instytut w BCaliforni NERWICA - NIE ZNAJDZIESZ TAM OKRE艢LENIA B脫L! Zaburzenia nerwicowe zwane potocznie nerwicami (albo: neurozami) grupa zaburze艅 psychicznych o bardzo rozmaitej symptomatyce, definiowana jako zespo艂y dysfunkcji narz膮d贸w, psychogennych zaburze艅 emocjonalnych, zak艂贸ce艅 proces贸w psychicznych i patologicznych form zachowania wyst臋puj膮cych w tym samym czasie i powi膮zanych ze sob膮 wzajemnie. W obecnie obowi膮zuj膮cej klasyfikacji ICD-10 termin zaburze艅 nerwicowych zosta艂 zast膮piony terminem zaburze艅 l臋kowych. Wi膮za艂o si臋 to z reorganizacj膮 kategorii zaburze艅 afektywnych Charakterystyczne jest to, 偶e chory cz臋sto zdaje sobie spraw臋 z absurdalno艣ci swoich objaw贸w (natr臋ctw, fobii) czy braku podstaw swoich objaw贸w somatycznych, jednak偶e zmuszony jest do ich powtarzania. Mi臋dzy innymi ta cecha krytycyzm wobec swoich objaw贸w r贸偶ni nerwic臋 od psychozy.NERWICA NIE POWODUJE B脫LU FIZYCZNEGO A JEDYNIE ODDZIA艁UJ NA PSYCHIK臉 CHOREGO. Dawne (historyczne nazwy) na zaburzenia nerwicowe to podra偶nienie mlecza, nerwospazmy, newroza zmienna, og贸lna nadczu艂o艣膰, newrozyzm czy cerebropatia sercowo-m贸zgowa. Termin neurosis zosta艂 wprowadzony w XVIII w. przez Cullena. Najnowsze badania wykaza艂y 偶e migrena jest CHOROB膭 GENETYCZN膭!!!!!!!!

Udost臋pnij ten post

ACH jeszcze bardzo wa偶ne r贸wnie偶 Gieniu nie doczyta艂a艣 za du偶o pracujesz a mianowicie leczenie moje jest jak najbardziej skuteczne i na osi膮gni臋cia medyczne tego 艣wiata wr臋cz fenomenalne bior臋 tryptan i przechodzi a to najwa偶niejsze. Natomiast gdyby艣my posz艂y twoim tokiem rozumowania i moja migrena zak艂adam '' by艂aby na pod艂o偶u nerwicy'' to leki na nerwic臋 i depresje powinny przerwa膰 atak lub spowodowa膰 aby znikn膮艂 on chocia偶 po tygodniu brania lek贸w a niestety by艂am przez Pani膮 konowa艂 '' faszerowana r贸偶nymi lekami zgodnie z jej fa艂szyw膮 diagnoz膮 i nawet na godzink臋 atak nie przeszed艂 a czu艂am sie okropnie po tych lekach. M膮dry facet Neurolog powiedzia艂 do mnie tak s艂uchaj kobietko zrobimy tak udowodni臋 Pani 偶e to nie nerwica a migrena w prosty spos贸b podamy tryptan IMIGRAN p贸艂 tabletki i zobaczymy co si臋 stanie i co si臋 sta艂o Gieniu ! atak ust膮pi艂 wi臋c niedosz艂a Lekarko zastan贸w si臋 co tutaj wypisujesz bo mo偶esz komu艣 zrobi膰 du偶膮 krzywd臋 i oby艣 nie by艂a Lekarzem bo jeszcze kogo艣 u艣miercisz powodzenia Przepraszam Kruszynko ale po 16 latach migren jak spotykam na swojej drodze tak膮 amatork臋 jak przedm贸wczyni robi mi si臋 s艂abo. Napisa艂am ju偶 wszystko jak b臋dzie po badaniach napisz na moim topiku jak Ci idzie leczenie i nie daj sobie wm贸wi膰 nerwicy pami臋taj Lekarz kt贸ry nie b臋dzie Ci臋 potrafi艂 zdiagnozowa膰 wm贸wi Ci nerwic臋 albo chorob臋 psychiczn膮, a b贸l jest b贸lem poczytaj sobie co to jest b贸l psychka go nie powoduje. Sa tez kliniki leczenia b贸lu chodzi艂am ale ani akupunktura ani chi艅skie zio艂a ani medytacje nie pomagaja pomagaja TRYPTANY! POZDRAWIAM

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 CYTAT
Witam ja od dwuch lat m臋cz臋 si臋 z ta dolegliwo艣cia . na pocz膮tku mysla艂am ze to sa zatoki lub cos w tym rodzaju, dopiero nie dawno zacz臋艂am zastanawia膰 si臋 czy to nie migrrena i BINGO. zazywam FRIMIG i nawet pomaga mo偶e nie ca艂kiem ale przynajmniej widze na oczy bo do tej pory to z b贸lu nawet mruga膰 powiekami nie mog艂am . najgorsze co mo偶e teraz byc to brak zrozumienia ze strony wsp贸艂pracownik贸w 艣mieja si臋 偶e to choroba arystokracji i takie tam .

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 CYTAT
Sabina (nie zalogowany) - wt., 08/14/2012 - 12:00. Ja z migren膮 walczy艂am jakies 10 lat ... ile lekarstw si臋 na艂yka艂am to ma艂o kto mo偶e sobie wyobrazi膰, b贸l by艂 okropny i sko艅czy艂o si臋 na totalnym wyniszczeniu organizmu. Moja rodzina ju偶 tak si臋 martwi艂a, 偶e zaczeli sami szukac pomocy dla mnie i m贸j tata rozmawia艂 z lekarzem kt贸ry poleci艂 mu rezonator biofotonowy, kt贸ry skutecznie leczy migren臋 i ma to udowodnione badaniami medycznymi. Kupili艣my i stosowa艂am przez jakies 3 miesi膮ce i w ko艅cu odetchn臋艂am z ulg膮 i b贸le ju偶 nie wr贸ci艂y. Pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ktos pyta艂
Od pewnego czasu mam cz臋ste b贸le g艂owy. Te b贸le pojawiaj膮 sie dwa razy w miesi膮cu, i trwaj膮 do trzech dni. Opr贸cz b贸lu g艂owy mam nudno艣ci , zaburzenia wzroku , i zawroty g艂owy. Moja mam mia艂a takie ataki w艂a艣nie i podobno to by艂a migrena. S艂ysza艂am, 偶e migrena to choroba dziedziczna. Czy ja mog艂am odziedziczy膰 po niej t膮 chorob臋? cytaty

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 to tak..
Napisano - 10:46 migrena jest chorob膮 dziedziczn膮, najcz臋艣ciej dziedzicz膮 dziewczynki te zaburzenia o kt贸rych piszesz to tzw aura, poczytaj sobie o migrana z aur膮 ale 偶eby miec 100 % pewno艣膰 偶e to migrena a nie co艣 innego(podobne objawy daj膮 t臋tniaki)trzeba uda膰 si臋 do neurologa, on zleci szczeg贸艂owe badania-powinien zrobi膰 na pocz膮tek tomografi臋 g艂owy b膮d藕 rezonas, od tego powinien wyj艣膰, a potem to ju偶 tylko leki mo偶e dobiera膰 ja od zawsze mam migren臋, wi臋c sporo w tym temacie wiem pozdrawiam i 偶ycz臋 zdrowia

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 wystarczy poczyta膰
neta :D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Magno piszesz
Zgadzam si臋 z tob膮 pozdrawiam CI臉 CIEPLUTKO .. :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Miko艂ajeks
Krusztynka poczytaj neta jest duzo info..Magolia tez si臋 nacierpia艂am jak ty)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Miko艂ajeks
to lekarze zle lecza

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 sumigra
Cierpie 9 lat biore tryptan narazie pomagaja .

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 mo偶e pomo偶e
Mo偶e pomo偶e Zale偶y, jaki masz rodzaj migreny... Najlepiej id藕 do lekarza, niech przepisze ci odpowiednie 艣rodki. Dodatkowo mo偶esz pi膰 zi贸艂ka jak ekstrakt z krwawnika pospolitego, a tak偶e przyjmowa膰 magnez i witamin臋 B2, kt贸re powoduj膮 m.in. wzrost sprawno艣ci przemiany energetycznej. Mo偶e powinna艣 pomy艣le膰 o zmianie stylu 偶ycia? Uregulowa膰 tryb 偶ycia i unika膰 sytuacji wywo艂uj膮cych stres.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 A to chyba nie jest
No w艂膮艣nie przede wszystkim stres tu jest podstawow膮 przyczynamigrenowych b贸l贸w g艂owy

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 bzduraaaaaaaaaaaaaaa
jakich du偶o na tym forum

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 bzduraaaaaaaaaaaaaaa
po艂owa populacji ma teraz stres a w Polsce to ju偶 hohohohoho jako艣 nie maj膮 migreny a ja mam od 偶o贸艂tego serka i czekolady uwierzycie

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 A to chyba nie jest
Stres nie tylko przyczynia sie do powstawania migreny,migrena jest jedna z wielu dolegliwo艣ci jakie nurtuj膮 wsp贸lczesna cywilizacje,nie mozesz m贸wic bzdura skoro nie wiesz

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 A to chyba nie jest
Hehe,jakos ponad populacji je z贸艂ty serek i czekolade i nie maja migreny,alez sobie wymysli艂a teorie:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 polka wszystkowiedz膮ca to ty?
nie zaprzeczaj sama sobie mam zdiagnozowan膮 migren臋 i ataki dostaj臋 po czekoladzie oraz 偶贸艂tym serze jeste艣 nowicjuszk膮 albo niedouczon膮 lal膮 co wiesz o migrenie mia艂a艣 dziecko cho膰 jeden atak w swoim 偶yciu i trafi艂a艣 do szpitalika? no tak my艣l臋 偶e nie

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 niedouczona poczytaj sobie
Migrena - objawy i rozpoznanie Migrena to chroniczne schorzenie objawiaj膮ce si臋 g艂贸wnie b贸lami g艂owy, zawrotami, nudno艣ciami, czasami po艂膮czonymi z problemami z widzeniem i s艂yszeniem lub omamami wzrokowymi. Migrena ma charakter napadowy, to znaczy jej ataki pojawiaj膮 si臋 w czasie i trwaj膮 od 4 do 72 godzin, po czym nast臋puje przerwa w b贸lach, kt贸ra trwa od kilku dni do kilku miesi臋cy. B贸le migrenowe to b贸le od 艣rednich do ci臋偶kich pod wzgl臋dem intensywno艣ci. Uwa偶a si臋, 偶e na wyst膮pienie migreny u danej osoby maj膮 wp艂yw czynniki dziedziczne. Szczeg贸艂owy opis objaw贸w towarzysz膮cych poszczeg贸lnym typom migren zosta艂 zamieszczony poni偶ej. Cz臋sto艣膰 wyst臋powania migreny a wiek i p艂e膰 Cz臋sto艣膰 wyst臋powania migreny zmienia si臋 u obu p艂ci wraz z wiekiem. Migrena diagnozowana jest cz臋艣ciej u ch艂opc贸w ni偶 u dziewczynek przed okresem dojrzewania, natomiast po jego zako艅czeniu wyst臋powanie jej wzrasta znacz膮co u p艂ci 偶e艅skiej. Wzrost przypadk贸w migreny u obu p艂ci zauwa偶a si臋 do osi膮gni臋cia wieku 40 lat, a nast臋pnie spada. Uwa偶a si臋, ze najwi臋ksze ryzyko zachorowania na migren臋 wyst臋puje w wieku od 25-55 lat, czyli w wieku produkcyjnym. Rozpoznanie choroby na podstawie wyst臋puj膮cych objaw贸w W przesz艂o艣ci pojawia艂y si臋 r贸偶ne systemy wytycznych, kt贸re opiera艂y si臋 zwykle na wyst臋powaniu jednego lub dw贸ch objaw贸w, przez co diagnoza migreny by艂a dopasowana raczej do podtypu bez aury b膮d藕 z aur膮. Takie kryteria rozpoznania nie pozwala艂y na postawienie w艂a艣ciwej diagnozy i podj臋cia odpowiedniego leczenia u os贸b z innym podtypami migreny ka偶dy kraj i ka偶dy lekarz kierowa艂 si臋 w贸wczas w艂asnymi kryteriami przy rozpoznawaniu tej choroby. Dopiero w 1988r. opracowano wytyczne, kt贸re zyska艂y szerok膮 aprobat臋 w skali 艣wiatowej dzi臋ki nim rozpoznanie migreny obj臋艂o szersz膮 grup臋 pacjent贸w i umo偶liwi艂o opracowanie terapii dopasowanych do typ贸w choroby. Zgodnie z klasyfikacj膮 b贸li g艂owy Komitetu Mi臋dzynarodowego Stowarzyszenia do Spraw B贸lu G艂owy (International Headache Society) z 1988r. wyr贸偶nia si臋 siedem podtyp贸w migreny: Migrena bez aury (zwyczajna) Migrena z aur膮 (klasyczna) Migrena z oftalmoplegi膮 Migrena t臋cz贸wki Objawy z okresu dzieci艅stwa, kt贸re mog膮 by膰 prekursorami migreny, b膮d藕 mog膮 by膰 z ni膮 zwi膮zane Komplikacje migreny Schorzenia migrenowe, kt贸re nie spe艂niaj膮 ca艂kowicie podanych kryteri贸w. Przewa偶aj膮cymi postaciami migreny s膮 dwa pierwsze podtypy, czyli migrena z aura oraz migrena bez aury. Za b贸l migrenowy uznawany jest taki b贸l g艂owy, kt贸rego ataki maj膮 tendencj臋 do nawracania pacjent cierpia艂 z powodu takiego b贸lu co najmniej 4-5 razy w 偶yciu, trwa on zwykle od 4 do 72 godzin oraz jest umiejscowiony jednostronnie. B贸le migrenowe s膮 to b贸le z tendencj膮 do ostrego pulsowania, ich nat臋偶enie znacznie utrudnia wykonywanie codziennych czynno艣ci i cz臋sto niszczy plany dnia. Takie rodzaje b贸lu sprawiaj膮, 偶e wykonywanie zwyk艂ych ruch贸w powoduje nadwra偶liwo艣膰 na nie, co cz臋sto po艂膮czone jest z nudno艣ciami, wymiotami, fotofobi膮 (nadwra偶liwo艣ci膮 na 艣wiat艂o) oraz fonofobi膮 (nadwra偶liwo艣ci膮 na d藕wi臋ki). Opr贸cz b贸lu g艂owy pojawiaj膮 si臋 dolegliwo艣ci, kt贸re nie towarzysz膮 zwykle b贸lom g艂owy. Rozpoznanie u pacjenta migreny zgodnie z wytycznymi IHS opiera si臋 w du偶ej mierze na historii choroby podawanej przez cierpi膮c膮 osob臋 w wywiadzie lekarskim, jak r贸wnie偶 na eliminacji innych mo偶liwych w danym przypadku przyczyn drugorz臋dnych b贸lu g艂owy, kt贸rymi mog膮 by膰 schorzenia neurologiczne. Lekarz pierwszego kontaktu bada pacjenta fizykalnie, zleca on zwykle tak偶e badania laboratoryjne oraz kieruje do neurologa. Wynik贸w bada艅 laboratoryjnych nie wykorzystuje si臋 jednak bezpo艣rednio w diagnozie migreny, daj膮 one jednak wa偶ne wskaz贸wki co do stanu, w jakim jest organizm pacjenta. Poniewa偶 nie istnieje specyficzny biomarker migreny, rozpoznanie opiera si臋 zawsze na wzajemnej korelacji typowo wyst臋puj膮cych objaw贸w. Klasyfikacja migreny wg IHS s艂u偶y bardziej diagnozie konkretnego ataku b贸lu, ni偶 z艂o偶ono艣ci wyst臋powania b贸l贸w migrenowych w przesz艂o艣ci. B贸le migrenowe maja tendencj臋 do zmiany swojego nat臋偶enia wraz z wiekiem. Migrena bez aury Ten typ migreny wyst臋puje w przewa偶aj膮cej wi臋kszo艣ci badanych przypadk贸w. Typowymi dla migreny bez aury objawami s膮 b贸le g艂owy trwaj膮ce od 4 do 72 godzin, w przypadku nie leczonej choroby, b膮d藕 藕le dobranej terapii. B贸le g艂owy charakteryzuj膮 si臋 przynajmniej dwoma z podanych czynnik贸w; umiejscowienie b贸lu po jednej stronie g艂owy, pulsowanie, intensywno艣膰 b贸lu zawieraj膮ca si臋 w granicach od umiarkowanej do ci臋偶kiej, b贸le nasilaj膮 si臋 podczas wysi艂ku fizycznego w czasie wykonywania codziennych czynno艣ci, np. wchodzenia po schodach. Podczas b贸lu g艂owy wyst臋puje przynajmniej jedna dodatkowa dolegliwo艣膰, taka jak nudno艣ci, wymioty, fotofobia czy fonofobia, kt贸re nie maj膮 zwi膮zku z innymi schorzeniami. Aby rozpozna膰 migren臋 bez aury ataki z wy偶ej wymienionymi symptomami musz膮 wyst膮pi膰 co najmniej pi臋膰 razy w przesz艂o艣ci. Ta zasad臋 powtarzalno艣ci atak贸w stosuje si臋 ze wzgl臋du na inne dolegliwo艣ci, kt贸rym towarzysz膮 takie same objawy, schorzeniami tymi s膮 b贸le g艂owy z przyczyn patologii strukturalnej, niedorozw贸j naczy艅 t臋tniczych i 偶ylnych, septyczne zapalenie opon m贸zgowych, czy b贸l g艂owy spowodowany udarem m贸zgu. Wszystkie z tych chor贸b reaguj膮 na leki typowe dla b贸l贸w migrenowych, co mo偶e okaza膰 si臋 niebezpieczne dla zdrowia i 偶ycia pacjenta. Podobne objawy, jak w migrenie bez aury daj膮 dolegliwo艣ci w czasie menstruacji, czynniki dziedziczne, du偶e spo偶ycie alkoholu i inne czynniki dra偶ni膮ce. Niepokoj膮cymi objawami s膮 pojawiaj膮ce si臋 nowe rodzaje b贸lu, zwykle maja one miejsce albo przed 5. albo po 50 roku 偶ycia. S膮 to b贸le inne od typowo wyst臋puj膮cych, charakterystyczn膮 cech膮 jest pojawianie si臋 dodatkowych objaw贸w jak gor膮czka i wysokie ci艣nienie, s膮 to b贸le zwi膮zane z przed艂u偶aj膮cymi si臋 niedoborami w uk艂adzie nerwowym, a tak偶e zmianami neurologicznymi. Niepokoj膮 tak偶e b贸le nasilaj膮ce si臋 przy kaszlu, aktywno艣ci seksualnej, urazach g艂owy oraz b贸le zwi膮zana ze zmianami patologicznymi wykrywane w trakcie badania lekarskiego b膮d藕 neurologicznego. Wyst臋powanie takich niepokoj膮cych objaw贸w zwykle zwi臋ksza ryzyko wyst膮pienia migreny. Migrena z aur膮 (klasyczna) W migrenie klasycznej wyst臋puj膮 wszystkie objawy charakterystyczne dla migreny bez aury, jednak opr贸cz nich wyst臋puje aura, kt贸ra zwykle pojawia si臋 w czasie 20-30 minut przed bezpo艣rednim nadej艣ciem migrenowych b贸l贸w g艂owy. Na aur臋 migrenow膮 sk艂adaj膮 si臋 zwykle dolegliwo艣ci neurologiczne, takie jak problemy z widzeniem, mroczki wzrokowe, rozmyty obraz, lekkie halucynacje, podw贸jne widzenia, a tak偶e zmiany w czuciu, np. mrowienie i problemy z poruszaniem si臋 i utrzymaniem r贸wnowagi. U dzieci pojawiaj膮 si臋 czasami zmienione stany postrzegania i 艣wiadomo艣ci. Najcz臋stsze s膮 przypadki aury, w kt贸rej chorzy widz膮 migocz膮ce b艂yski, cz臋sto w kszta艂cie 艂uku lub zygzaka, powi臋kszaj膮ce si臋 z czasem., w takim b艂yszcz膮cym 艂uku znajduj膮 si臋 czasem ciemne 艣lepe plamki. Mroczki wzrokowe pojawiaj膮 si臋 w ro偶nych miejscach p贸l widzenia. Widziane przedmioty cz臋sto wydaj膮 si臋 chorym inne ni偶 s膮 w rzeczywisto艣ci, je艣li chodzi o kszta艂t lub rozmiar, czasem wydaj膮 si臋 one by膰 prze艂amane jakby mozaikowym fragmentem. Kolejnymi objawami aury s膮 mrowienie jednej cz臋艣ci twarzy, jednego ramienia lub dr臋twienie jednej strony cia艂a. Czasem zdarza si臋 tymczasowy parali偶 jednostronny co ma miejsce gdy p贸艂kula dominuj膮ca zostaje obj臋ta migren膮. Wyst臋puj膮 tak偶e zaburzenia mowy. Objawy te znikaj膮 po zako艅czeniu si臋 ataku migreny i w czasie przerw pomi臋dzy atakami wcale nie wyst臋puj膮. Bardzo rzadko wyst臋puj膮ce rodzaje migreny W praktyce lekarskiej mo偶na tak偶e spotka膰 rzadko wyst臋puj膮ce podtypy migreny, kt贸re czasem sprawiaj膮 problem przy postawieniu diagnozy. Poni偶ej zosta艂y one opisane wraz z typowymi dla nich objawami. Migrena z przed艂u偶on膮 aur膮 Jest to podtyp migreny z aur膮, ma miejsce w贸wczas, gdy co najmniej jeden z objaw贸w aury trwa d艂u偶ej ni偶 60 minut, ale kr贸cej ni偶 7 dni. W wi臋kszo艣ci przypadk贸w okres trwania aury jest zwyk艂y dla wi臋kszo艣ci atak贸w, tylko nieliczne z nich charakteryzuj膮 si臋 przed艂u偶on膮 aur膮. Osoby u kt贸rych objaw przed艂u偶onej aury wyst臋puje w wi臋kszo艣ci atak贸w migreny nalez膮 do nielicznych. Ci膮gle ostre napady migreny z przed艂o偶on膮 aur膮 mog膮 wskazywa膰 na niedokrwienie m贸zgu, np. w wyniku w臋drowania ma艂ego skrzepu wewn膮trz t臋tnic zaopatruj膮cych m贸zg, lub mog膮 by膰 objawem niewielkiego udary m贸zgu. Migrena z rodzinn膮 hemiplegi膮 Cech膮 charakterystyczn膮 tego typu migreny jest wyst臋powanie parali偶贸w jednej po艂owy cia艂a w trakcie ataku migreny z aur膮. Ataki, kt贸rym towarzyszy parali偶 pojawiaj膮 si臋 sporadycznie, mog膮 one towarzyszy膰 przed艂u偶onej aurze. Pacjenci, kt贸rzy cierpi膮 na ten podtyp migreny maj膮 zwykle osob臋 w rodzinie o pierwszym stopniu pokrewie艅stwa, kt贸ra tak偶e cierpi na t膮 odmian臋 choroby. Migrena podstawna (zwoj贸w podstawnych) W tym podtypie migreny tak偶e wyst臋puje aura, kt贸ra pochodzi jednoznacznie pnia m贸zgu lub z p艂ata potylicznego, (b贸l odczuwa si臋 zwykle w tyle g艂owy). Aby rozpozna膰 ten typ migreny przynajmniej dwa symptomy z poni偶szych musz膮 wyst臋powa膰 razem: szumy uszne, zawroty g艂owy, objawy wzrokowy w polach skroniowych i nosowych obu oczu, podw贸jne widzenie, zmniejszenie ostro艣ci s艂uchu a偶 do chwilowego jego braku, zmniejszenie 艣wiadomo艣ci, czasem a偶 do jej utraty, zaburzenia mowy (dyzartria), niezborno艣膰 ruch贸w (ataksja), obustronna parestezja- uczucie mrowienia, dr臋twienia, obustronny parali偶. Pacjent z takimi objawami musi by膰 poddany dok艂adnemu badaniu, poniewa偶 symptomy te mog膮 by膰 tak偶e powodowane hiperwentylacj膮 lub l臋kiem. Na ten typ migreny cierpi膮 zwykle m艂ode osoby doros艂e, ataki migreny postawnej zwykle s膮 poprzeplatane atakami migreny z aur膮. Aura migrenowa bez b贸lu g艂owy Jest typowym objawem u os贸b cierpi膮cych na migren臋 od wielu lat, aura migreny pojawia si臋 w贸wczas bez wywo艂ywania b贸lu g艂owy. Przypadki, u kt贸rych wyst臋puje jedynie ten typ schorzenia s膮 niezmiernie rzadkie. U os贸b u kt贸rych taki atak wyst膮pi艂 po raz pierwszy w wieku powy偶ej 40 lat powinno si臋 przeprowadzi膰 badania wykluczaj膮ce chorob臋 niedokrwienn膮 m贸zgu. Migrena t臋cz贸wki Wyst臋puje, gdy b贸lom g艂owy towarzysz膮 trwaj膮ce ponad godzin臋 mroczki wzrokowe lub 艣lepota. Mroczki wzrokowe maj膮 zwykle posta膰 okr膮g艂ych plam 艣wiat艂a w polu wzrokowym, lub widziane s膮 jako linie. Poza okresem ataku migreny pacjenci nie maj膮 problem贸w ze wzrokiem, ani z widzeniem. Aby poprawnie rozpozna膰 ten rodzaj choroby konieczne jest badanie wykluczaj膮ce wady i schorzenia wzroku oraz naczy艅 zapewniaj膮cych ga艂kom ocznym ukrwienie. Migrenowy zawa艂 m贸zgu W przypadku tego schorzenia objawy aury nie s膮 ca艂kowicie odwracalne w ci膮gu 7 dni i s膮 zwi膮zane z niedokrwiennym udarem m贸zgu, co potwierdza badanie za pomoc膮 tomografii komputerowej. Uwa偶a si臋, 偶e udar m贸zgu mo偶e by膰 skojarzony z migren膮 na jeden z trzech sposob贸w; mo偶e on wyst臋powa膰 wraz z migren膮, jednak nie by膰 ni膮 spowodowany, mo偶e by膰 obecny z objawami typowymi dla migreny lub pojawia膰 si臋 w przebiegu typowego ataku migreny. Tylko trzeci podany spos贸b po艂膮czenia migreny z udarem m贸zgu jest okre艣lany jak migrenowy udar m贸zgu. Migrena z oftalmoplegi膮 Typowymi dla tego podtypu migreny objawami s膮 b贸le g艂owy po艂膮czone z parali偶em jednego lub wi臋cej nerw贸w czaszkowych, jednak bez dowodu na jakiekolwiek obra偶enia wewn膮trzczaszkowe. B贸le g艂owy mog膮 otrzymywa膰 si臋 nawet powy偶ej tygodnia, a ich zwi膮zek z migren膮 nie jest ca艂kowicie pewny. Migrena z oftalmoplegi膮 jest tak bardzo rzadko spotykanym schorzeniem, 偶e istnieje tylko ma艂e prawdopodobie艅stwo wyst膮pienia jej w przebiegu praktyki lekarza pierwszego kontaktu. Stan migrenowy (status migrainosus) W stanie migrenowym okres ataku b贸lu migrenowego trwa powy偶ej 72 godzin pomimo wdro偶enia leczenia. W trakcie takich d艂ugich atak贸w pojawiaj膮 si臋 przerwy, w czasie kt贸rych nie pojawia si臋 b贸l, takie okresy bez b贸lu mog膮 trwa膰 do oko艂o 4 godzin. Stan migrenowy cz臋sto wyst臋puje w zwi膮zku z przed艂u偶onym okresem przyjmowania lek贸w. Bibliografia: Migraine and other headache disorders, Richard B. Lipton,Marcelo Eduardo Bigal Migraine and other headaches: your questions answered, Andrew J. Dowson Migraine headache prevention and management, Seymour Diamond Migraine: manifestations, pathogenesis, and management, Robert A. Davidoff

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 A to chyba nie jest
No jakos ja nie dostaje migreny po z贸艂tym serze,anie po czekoladzie wiec nie jest to prawda co napisa艂as

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 A to chyba nie jest
No i gdzie tam w artykuje jest napisane ze dostaniesz atak贸w migreny wiec nie jedz sera z贸艂tego i czekolady????bo ja jakos nie spotka艂am

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 A to chyba nie jest
No i co z tego,wrzucisz jakies staroswieckie artyku艂y o migreni i myslisz ze sa prawdziwe,a ja jem z贸艂ty ser i czekolada i mam sie dobrze.to nie je bede wierzy艂a tobie i Twoim artyku艂om a zaprzecza艂a sobie i swoim odczuciom??czy Ty wog贸le my艣lisz logicznie????

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 niedouczona poczytaj sobie
przeczytaj sobie od bez w膮tpienia ! masz wyra藕nie o serze i czekoladzie ale toka偶dy neurolog cie o to zapyta jak jeste艣 na wizycie dziwne 偶e masz migreny i otym nie wiesz?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 A to chyba nie jest
Ja nie chodze po zadnych lekarzach,chcesz mnie do grobu zywcem wpedzic?????dla mnie kekarz to tylko z nimsame problemy,nie sa wog贸le wiarygodni w swoich kipskich teoriach

Udost臋pnij ten post