Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamuśkaaa1111

wysokość zasiłku z ZUSu za L4

Polecane posty

Gość mamuśkaaa1111

Cześć wszystkim! Na umowie o prace mam 1500 zlotych brutto, ile powinnam otrzymywać zasiłku z ZUSu ( dodam, że jestem w ciąży i powinnam mieć płacone 100 % )?? proszę o pomoc

Gość niuu
tyle samo ile pensji netto

Gość D82
100% ŚREDNIEJ Z OSTATNICH 12 MIESIĘCY

Gość mmmmmammaa weronkkiiii
wiecej wyjdzie niz najnizsza na reke ponierwaz juz wtedy nie odprowadzaja jakies tam skladki.

Gość mam tyle saaaaamo co ty
i dostaje ok.1100zł

Gość mamuśkaaa1111
bo ja przez pierwsze 7 miesiecy dostawalam miesiecznie 990 zl.. a ostatnio za trzy tygodnie zwolnienia 700 zl.. chyba cos jest nie tak?

Gość mamuśkaaa1111
no niby tak, ale dziewczyna wyżej napisała, ze ma identyczną sytuacje i za pelny miesiac dostaje okolo 1100 zlotych... wiec dlaczego ja tylko 990zl?

Gość niuu
A kto ci płaci? ZUS czy pracodawca?

Gość mamuśkaaa1111
zus

Gość niuu
No to ZUS płaci wg długości zwolnienia a nie za cały miesiąc. więc jeśli teraz masz tylko 3tyg. a nie 4tyg. L4 to za tyle proporcjonalnie zapłacili. A osobie piszącej wcześniej o wys. L4 może wychodziło więcej z racji dodatków do pensji których ty nie masz więc się nie wliczają.

Gość zuzzzzzzzzzzzka
ja jestem z takiej samej sytuacji jak Ty autorko. I miałam tak jak ty, przez pewnien czas, tzn za 4 tyg zwolnienia placili okolo 1000 zl a za 3 tyg ok.700 zl. Jednak ostatnie swidczenie za 4 tyg zwolnienia otrzymalam w wysokosci 1100 zl i bylam w szoku. ( za 8 miesiac ciazy dodam ale to bez znaczenia)

Gość mamuśkaaa1111
teraz to już mam metlik w glowie... ;//

Gość mamuśkaaa1111
no wlasnie.. gola pensja wiec tym bardziej....

Gość zuzzzzzzzzzzzka
ja nie mialam nigdy zadnych dodatkow do pensji

Gość niuu
skoro masz wątpliwości to pytaj w ZUS o co chodzi. A co do dodatków na L4 to czytajcie: "Ustalanie wynagrodzenia za pracę i innych świadczeń związanych z pracą przysługujących pracownikowi następuje w trybie przewidzianym w art. 771773 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. Kodeks pracy (tekst jedn.: Dz. U. z 1998 r. Nr 21, poz. 94 z późn. zm.). Z przepisów tych wynika, że wysokość oraz zasady przyznawania pracownikom dodatkowych składników wynagrodzenia (np. dodatku stażowego, dodatku funkcyjnego) mogą być określone w umowie o pracę bądź w przepisach płacowych (np. regulaminie wynagradzania, układzie zbiorowym pracy). Stąd też o tym, czy i w jakim zakresie pracownik zachowuje prawo do dodatku do wynagrodzenia za okres niezdolności do pracy wskutek choroby rozstrzyga zawarta z nim umowa o pracę bądź przepisy płacowe, którego regulują zasady wypłacania tego rodzaju składnika wynagrodzenia."

Gość mamuśkaaa1111
będę musiała do niech zadzwonić, bo coś tu nie gra...