Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie i koniec!

moja niechęć do dziecka

Polecane posty

Gość nie i koniec!

Od lat mam styczność z dziećmi kuzynek, kuzynów, znajomych... i coraz częściej dochodzę do wniosku, że dziecko to ostatnia rzecz jaką chciałabym mieć. Z roku na rok czuję coraz większą niechęć a rodzina i znajomi coraz częściej wmawiają mi - WMAWIAJĄ, że nadejdzie mój czas, że mi się odmieni, że swoje będę kochać bardziej. Wmawiają, że każda kobieta tak mówi za młodu a później zmienia zdanie. Skoro nie lubię dzieci teraz to jak może mi się odmienić? znam kobiety które mając już 15-20 lat wiedziały, że chcą zostać matkami, więc co jest ze mną? Dlaczego nie chce dzieci? hmm.... - dbam o swoje ciało, nie wyobrażam sobie przytyć i później zmagać się z nadprogramowymi kg, rozstępami, obwisłą skórą i piersiami. - ani poród naturalny ani cesarka mnie nie przekonują - nieprzespane noce - ostatnie o czym marzę, zwłaszcza ze od lat cierpię na bezsenność -boję się, że przez dziecko raz ze przytyję i stanę się mniej atrakcyjna to jeszcze nie będę miała na nic czasu przez co ucierpi mój związek z facetem. - jestem niecierpliwa, szybko się denerwuję i irytuję - płaczące dziecko z pewnością nie poprawiłoby mi humoru - mówią, że najgorsze są pierwsze 3 lata ale jak widzę dzieci w wieku 1 roku, 5 lat, 16 lat - mam wrażenie, że problemy są zawsze, po prostu z wiekiem stają się coraz poważniejsze. - żyjemy w czasach w których alkohol, narkotyki są powszechne - kto wie w jakie towarzystwo wpadnie dziecko i czy uda się je wychować tak, by w przyszłości wyrosło na porządnych ludzi. - kiedy myślę o tym ile kosztuje życie boję się, że nie będę w stanie zapewnić dziecku wszystkiego co bym chciała i co ono by chciało. - mam swoje marzenia i pasję - nie chcę z nich rezygnować dla dziecka, które przez dobrych kilka lat będzie mi kulą u nogi. Mam znajomych, którzy od czasów studenckich zwiedzili kawałek świata, co roku wczasy, wyjazdy, spotkania ze znajomymi - teraz mają 2 małych dzieci - ona ma depresje i nie raz byłam świadkiem jej załamania, bo musi siedzieć w domu i na nic nie ma czasu, mimo, że sama bardzo chciała dziecka. Widzę kuzynki, które próbują spełniać się zawodowo, mieć czas dla siebie, zarobić na potrzeby dzieci kosztem zdrowia psychicznego i fizycznego. Widzę jakie są zmęczone, złe, że dzieci płaczą, marudzą, że wolałyby odpocząć zamiast zajmować się dziećmi. Więc po co je robiły? bo tak wypada? Nie chce tego.

Gość do autroki tematu
a ile masz lat bo jak mniej niz 28 to temat odloz na kolejne lata jak majac 30-33 lata nadal bedziesz twierdzila ze nie chcesz miec dzieci to to co piszesz wyda sie byc prawdziwe

Gość pomarańczlala
W ogóle nie dyskutuj na ten temat z rodziną - to bezcelowe. Nie wszystkie kobiety chcą mieć dzieci i jakoś sobie z tym radzą. Nie myśl nad tym - jak Ci się nie odwidzi, to spoko, jak tak, to też spoko. Nie ma żadnego problemu.

Gość zaczarowany olowek10000
z twojego postu wynika, ze jestes egoistka (ja, ja i jeszcze raz ja) i w sumie masz racje nie powinnas miec dzieci

Gość no ja mam 32 lata
i moge sie podpisac pod autorka.

Gość no ja mam 32 lata
zaczarowany olowek wez przestan powtarzac te idiotyzmy za wszytskimi bo zal sie robi :O ktora kobieta rodzi dzieci z ALTRUZIMU???? ktora???

@nie i koniec! - moim zdaniem jeszcze nie dorosłaś do posiadania potomstwa. Z czasem się to zmieni (lub nie) i dojdziesz do wniosku, że się myliłaś ;) Dziś mamy wysyp takich nieodpowiedzialnych mam, co zresztą można wywnioskować, przeglądając wiadomości w sieci. Matki mordują swoje potomstwo. To jest chore. Lepiej w takim przypadku nie mieć dzieci, niż mieć i sprawiać im cierpienie :-/

Gość nie i koniec!
no właśnie, dlaczego wiek ma takie znaczenie - np jeden człowiek rodzi się z poczuciem, że dzieci są fajne, uwielbia się z nimi bawić, i od razu wie że chce mieć gromadkę dzieci - inni rodzą się z poczuciem, że to szkodniki, zatruwające ludzkie życie. Skoro myślą tak od początku, to dlaczego nagle mieliby doznać olśnienia? jestem przed 30, mam faceta od wielu lat, nie mamy na dziecko czasu ani chęci - to coś złego?

ale, ze co, ze jest egoistka? Oczywiscie, ze jest!!! Bo przytyje i nie bedzie atrakcyjna, bo jej zwiazek ucierpi, bo jej hobby ucierpi, bo jej kieszen ucierpi. A ze tobie zal, coz bywa:o

Gość do autroki tematu
ja mam 31 i nie widze siebie jako matki a moj maz i tesciowa to juz chca kocham swoja siostrzenice ale zebym ja miala miec dziecko to nie za bardzo uwielbiam wstawac o 10 w weekendy ,uprawiam sport- basen,fitness- ciezko pracowalam nad figura dzieki czemu jestem naprawde wyrzezbiona fajnie. Panicznie boje sie rozstepow, przytycia, niemozliwosci uprawiania intensywnych cwiczen :( dla mnie to niewyobrazalne gdybym nie mogla robic cwiczen brzucha:( kocham sport i dla mnie to naprawde problem

nie macie checi, ok, ale wybacz twoje argumenty na nie sa dla mnie smieszne.

Gość nie i koniec!
może i jestem egoistką ale przynajmniej nie urodzę niechcianego dziecka.

no i kogo to obchodzi? niedługo i tak się zestarzejesz i obwiśniesz, a twój facet rzuci cię dla młodszej.

Gość nie i koniec!
to jakie argumenty by za Tobą przemówiły?

Gość odezwala sie m atka polka
nie, bo kobieta ktora wrzeszczy JA chce miec dziecko, Ja chce byc w ciazy i pierwszy 'argument' w dyskusji o posiadaniu czy nie dzieci - KTO ci poda szklanke wody na starosc to taki altruizm, nie ma NIC egositycznego w tym! oczywiscie dziecko, wez sie ogarnij, p[omysl najpierw a potem pisz, bo od razu sie odechciewa jakiejkolwiek dyskusji z takim ciemnogordem ograniczonym umyslowo :O(

@nie i koniec! - być może jeszcze emocjonalnie nie dojrzałaś do tego momentu, by móc myśleć o powiększeniu rodziny. Nie mówię, że to jest złe. Niektórzy dojrzewają do tej decyzji po 30, a nawet po 40 roku życia. Nic na siłę. Lepiej dla dziecka, jeżeli będzie się wychowywało w kochającej rodzinie ;)

Gość h,nuiujmj
migotka, dziecko pewnie cie to zszokuje, ale w latach 80tych nie bylo u nas MTV pomysl nad czyms innym, ale jak chcesz zagrac sarkazmem to sie lepiej mocniej postaraj bo do tego potrzeba troche wiecej inteligencji

Gość do autroki tematu
jestem przerazona bo wiem ze dla dobra malzenstwa musze urodzic!!! Boje sie o swoj wzrok ( mam wade minus 9) ,o swoj kregoslup ( byla dyskopatia- wiele lat cwiczylam nad tym, szczegolnie basen intensywnie co bardzo bardzo mi pomoglo) boje sie ze przytyje 20 kg i nigdy juz nie wejde w moje ubrania boje sie ze bede uwiazana do domu i po porodzie stane sie zaniedbana wiem ze kobiety po porodzie unikaja seksu, moje koelzanki potrafily po 1,5 roku unikac zblizen z mezem bo liczy sie tylko dziecko boje sie ze bede w oczach meza juz tylko matka, ze bedzie ogladal sie za innymi kobitami watpie abym miala sile przebierac sie w ciuszki, zapalac swiece, pic szampana z mezem w lozku,masowac go gdy dziecko bedzie plakalo 4 razy w nocy boje sie ze maz zacznie ogladac sie za innymi a ja stana sie zwyukla kura domowa ktora nie ma czasu nawet umalowac rzes

przecież dzisiaj większość ludzi nie chce mieć dzieci, autorka nie jest żadnym wyjątkiem. naoglądała się botoksowych aktorek i myśli, że zawsze będzie piękna. a nie będzie, bo je stać na operacje całego ciała, a ona raczej milionów dolarów nie zarabia.

Gość pomarańczlala
A niektórzy nie "dojrzewają" w ogóle. Nazywanie tego "niedojrzałością" to błąd. To tak jakby powiedzieć, że homoseksualista woli facetów, bo nie dojrzał do kobiet itp. Takie preferencje, taki instynkt macierzyński lub jego brak i tyle.

Gość nie i koniec!
dla dobra małżeństwa musisz urodzić? inaczej facet Cię zostawi?

"jestem przerazona bo wiem ze dla dobra malzenstwa musze urodzic!!! " a w sumie to po co brałaś ślub? skoro teraz straszny mąż zmusza do rodzenia?

Gość pomarańczlala
@do autroki tematu A nie można po prostu adoptować?

Gość lidyta@@@@
Jak byłam młoda nienawidziłam dzici,ukradkiem kopałam ich w nogi itd.Teraz mam własne i kocham najbardziej na swiecie!!Niektóre kobiety sie zmianiają,inne nie,