Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aaabbath

katolicy żyjący według przykazań to kochani ludzie

Polecane posty

Gość kochimbinna
nie czytales ST?-tam jest nakaz mordowania czarownic, gejow , innowiercow , kobiet co stracily dziewictwo przed slubem --cały Pięcioksiąg to wezwanie do podbijania Kanaanu i mordowania tubylców-np Księga Kapłańska ,, ktokolwiek złorzeczy ojcu lub matce winien byc ukarany śmiercią,, -i jak to sie nadaje do wspolczesnosci?

Gość kochimbinna
swiete księgi powinny byc traktowane wylacznie jak dokument epoki w ktorej powstaly-bo do wspolczesnosci nie pasują

Gość 14 apostoł
religia cofa ludzkośc w rozwoju

Gość phiphiiii
ale tu nie ma jak się nie zgodzić. To na pewno wspaniali ludzi tylko cholibka jakoś strasznie ciężko takich spotkać. Za to im ktoś głośniej krzyczy jaki to z niego przykładny katolik, tym zazwyczaj więcej ma za uszami :D.

Gość 14 apostoł
mamy niby wolną wole...ale pod grozbą wiecznego potępieni jakim jest piekło.Bóg ojciec jest miłosierny przeciez...wiec to przeczy samo sobie:)

Moim zdaniem brakuje tam przykazania "nie krzywdź". Może dlatego nie znam katolika, który byłby naprawdę "kochanym" człowiekiem. Dla wielu ważniejsze od słynnego "miłuj bliźniego swego" jest praktykowanie religii na pokaz oraz tworzenie podziałów my-oni (tzn. niewierzący, nie do końca katoliccy albo odmawiający uczestniczenia w dziwnych zwyczajach typu zapłać-księdzu-200-zł za trzymanie jeden dzień w domu obrazu Matki Boskiej), co wiąże się z dyskryminacją oraz propagowaniem mowy nienawiści. Jakoś sympatyczniejszy wydaje mi się buddyzm. Bardziej stawia na bycie dobrym człowiekiem, niż dobrym wyznawcą religii (co nie zawsze jest tożsame).

Gość 14 apostoł
obłudnicy w większoći -to katolicy

Gość 14 apostoł
zgadzam siez literkami. propagowac dobroć i miłosierdzie a nie religie jako wyznanie:)

Gość 14 apostoł
wiara katolicka potępia odmienność , czyli homoseksualizm .Niech sie wezmą za siebie we własnych społecznościach kościelnych ha ha ha

Gość kochimbinna
Kk potępial kiedys sekcje zwlok, transuzje , przeszczepy -a gdy krolowa Wiktoria --19 wiek- rodzila -znieczulona chloroformem to skrytykowana zostala bo przeciez wedlug biblii niewiasta ma rodzic w bolach

Nie wszyscy ludzie teoretycznie przestrzegajacy przykazań to katolicy. Jest tyle wyznań protestanckich ze każdy by tam znalazł coś dla siebie. Np też takie, które nie zakładają możliwości pójścia duszy do piekła. Z tym że protestanci, u nas w Polsce, to najczesciej dziwacy i fanatycy.

Gość kochimbinna
ja tam w zadnej religii nie widze nic dobrego

Nie mówię, że wśród katolików nie ma ich, ale mniejszy %

Coś tam może dobrego jest, ale w sumie zgadzam się. Lepiej zadawac się z ludźmi którzy sami z siebie mają jakieś zasady, a nie po to by nie spotkała ich potem kara

Gość kochimbinna
w imie religii dokonano przez tysiaclecia straszliwych zbrodni-wymordowano miliony ludzi-torturowano cih -wiec ja nie wirze w dobre religie i dobrych kaplanow

Gość ja dziękuję Palikmiotowi
właśnie dawne opisy ST. dotyczące bezwzględnego opanowania przez żydów Kannanu , budzą najwięcej wątpliwości i niechęci wobec Jahwe , jako niby miłosiernego Boga przedstawianego póżniej przez inne religi jako naprawdę 'miłosiernego i sprawiedliwego ' o co chodziło zatem ? wg. przekazów starożytnych ludy Kannanu uprawiały nierząd, pedarastię i pedofilię jako coś popieranego przez kult wroga Jahwe - czyli Baala , z którym póżniejsi żydzi mieli baradzo bliska styczność , narazając się 'gromy i upomnienia ichniejszych proroków " dotyczacych właśnie tego tzn. że Jahwe jest bogiem najwyższym i zarazem zazdrosnym wobec konkurencji , czyli upadłym diabłom , jak ich pradstawia Biblia dlatego te bezwzględne rozprawienie się z tymi ludami zalecane przez Jahwe

Gość kochimbinna
w sredniowieczu -chorzy psychicznie , leworęczni, osoby z anomaliami fizycznymi czesto konczyly na stosie -z inicjatywy milosiernego KK-no i polowanie na czarownice --trudno oszacowac prawdziwa liczbe ofiar- -

mordowano rytualnie nie imię religii , tylko jakiegoś krwawego bożka , np. w ameryce przed Kolumbem corocznie inkowie i aztekowie mordowali tysiace ludzi posyłanych na ofiary swiom krwawym bożkom - patrz niezależny i jedyny film z Gibsonem na ten temat

Gość jestem katolem-kobieta
ja staram sie i zyje wg przykazan, przez co jestem bardzo szanowana nawet przez przyjaciol ateistow. Moi przyjaciele to osoby niewierzace, niektorzy z nich maja jakies afiliacje poganskie, niektorzy to typy naukowca , bardzo racjonalni i czesto nasmiewaja sie z mojej wiary. Smiech przechodzi kiedy widza ze nie jest to tylkko czcze gadanie z mojej strony, ciezko nad soba pracuje, nie sypiam na prawo i lewo (a dodam ze jestem uwazana za osobe b. atrakcyjna) i nie zmuszam innych do mojej wiary. Mysle ze z powodu mojej postawy jestem ogolnie szanowana a znajomi mimo tego ze nie wierza zgadzaja sie ze mna ze przykazania powinny byc pewnym moralnym jkompasem w zyciu.

polowanie na czarowniece - ciekawy temat :D od XVI w. spalono 30 tys. 'czarownic ' w krajach protestanckich ( głównie za kontakty z szatanem ) i 3 tys. w krajach katolickich o czym nikt i wyuczony na jewropejskiej 'kulturze ' oczywiście nie wie w 1948 r. osądzono w naszej 'europejskiej i oświeconej europie ' 'ostatnią czarownicę ' - starą babkę , której umorzono wyrok o czary z racji wieku :D

Gość 14 apostoł
KK wmowił ludziom pare rzeczy, bo np. w piśmie świetym nie ma nawet wzmianki o czyśccu, a księża sobiw wymyslili czyściec jako oczyszczenie z grzechów.

Gość kochimbinna
wszystkie religie byly krwiozercze-Aztekowie na jednym posiedzeniu potrafili zlozyc w ofierze 20 tys ludzi-do jestem katolem -jesli bedziesz stosowac metody naturalne lub juz je stosujesz- one sa abrdzo zawodne -gowno warte-to dorobisz sie stada dzieci - i zgnijesz , utoniesz z nimi w biedzie -przy calkowitej obojetnosci twych autorytetów moralnych-nakazujacych wieloroztwo-co ty na to ze ostatnio jakis arcybiskup-potepil malzonkow,, ktorzy ulegna pokusie jednego dziecka''-Kk ocieka zlotem -a ludziom nakazuje wielorodztwo nawet w skrajnej biedzie -dlatego ja uwazam kaplanow za kanalie i jestem ateistka

Gość 14 apostoł
Oczyswiście płacimy za uratowanie zmarłego i jego oczyszczenie w czyścu

Gość pana przykazanie
religijni ludzie chca mordowac i torturowac niereligijnych -wcal nie sa kochani pan jezus kazał traktować was jak pogan

Gość 14 apostoł
zgadzam sie z przedmówczynią. Chodzi o to ze dla nich , dla księży wielodzietność w rodzinach jest " w to mi graj"-chyba nietrudno sie domyslic dlaczego. A dzisiejsze czasy są ciężkie i nikt normalny nie napłodzi gromadki dzieci na tą biede .

kk preferuje naturalne środki antykoncepcji , a nie wielodzietność ...oczywiście chazaria mająca w genach 'kult fallusa ' i 'walenie się na okragło ' czyni na cały świat ajwaj , że zabrania się 'gojkom walić na okrągło ' i oganicza to prawa . a zwłaszcza prawa kobiet ...których prawie nie uwazają hehe

Gość pana przykazanie
najbardziej prawdziwi są ateiści, agnostycy, i religie hinduskie zamilcz poganinie. twój umysł pogrążony jest w ciemności

Gość pana przykazanie
resztą u katolików jest tak samo i stary testament to też książka o sztuce zabijania stary testament jest od żydów

Gość pana przykazanie
stary testament jest księgą sprawiedliwości