Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Jabardzo

Skrzywienie główki u 3,5 miesięczniaka - pomocy!!!

Polecane posty

Gość Jabardzo

Witam. Mam nie lada problem jak w tytule. Cały czas przechyla główkę w prawo tak troszkę po skosie. Byłam u ortopedy prywatnie dwa razy, kazał ćwiczyć kładzenie na brzuszku i przyciskanie główki do podłoża lewym uszkiem. Ale cholera ja się boję, że mu zrobię krzywdę, to po pierwsze, a po drugie to mu pomaga tyle co umarłemu kadzidło. Jak go podnoszę i obserwuję w lustrze to cały czas ta główka jest krzywo. Co ja mam zrobić, żeby się nie obudzić z ręką w nocniku, bo za jakiś czas pójdę może do tego ortopedy, a on mi powie czemu nie przyszłam jak jeszcze można było coś zrobić. Minie to przy tych "ćwiczeniach"? Może któraś mama miała ten problem, proszę o pomoc.

Gość atomowa.biedrona
Mój synek też tak miał. Do ósmego czy nawet dziewiątego miesiąca. Ale to mu przeszło. Z tego co wiem to dużo dzieci tak ma. Jeśli lekarz nie stwierdził nic poważnego to przestań się martwić na zapas. Mój synek ma 19 miesięcy i żadnego śladu po skrzywieniu :)

Gość moja córka miała to samo
Lekarza kazał przestawiać co jakiś czas łózeczko,dziecko zawsze chętniej odwraca głowę w stronę pokoju.Mojej córce pomogło i to bardzo szybko:D.Spróbuj,świetna i prosta metoda

Gość dwusynowiec
do neurologa !

Gość a nie sugerowano ci że to
kręcz szyi?

Gość Jabardzo
Może rzeczywiście się przelecę do tego neurologa. Czytałam, że od tego moze być później skrzywienie kręgosłupa.

bo to czesty przypadek u małych niemowląt. Moja córka też to miała, to na skutek złego ułożenia w macicy. Musisz mu takie wałeczki po obu strony głowy kłaść przez jakiś czas, bo pewnie jak śpi, to wciąż ma na boku buźkę, właś nie w tę stronę co przekręca główkę. Wałeczki zmuszą go do trzymania główki prosto podczas snu i po jakimś czasie będzie ok

Gość lulutoja
skrzywienia kręgosłupa to nie z tego przejdzie samo, jeśli to nie kręcz to wszystko się samo unormuje

ale stosowałaś cokolwiek na ten ewentualny kręcz? Czy czekałaś aż samo minie? Zasosuj te ciężkie wałeczki koło głowy w czasie spania i zobaczysz, że pomoże

Gość lulutoja
przejdzie widziałaś kogoś z taką krzywioną głową? chyba że z porazeniem m., ale bez wkręcania sobie oczywiście tego

Gość lulutoja
pediatra, dobry pediatra powinien od razu powiedzieć czy to kręcz czy nie

Gość Jabardzo
W sumie może rzyczywiście zaczęłam wariować, troszkę wyluzuję :) Kupię te wałeczki i pójdę do pediatry.

Gość lulutoja
wszystko będzie dobrze u nas do roku dziecko tak główkę krzywiło, raz prosto była raz nie pediatra tylko orzekł, że to nie kręcz i samo przeszło tak był ułożony w macicy i tak zostało po porodzie mięśnie sie wzmocniły i szyja wyprostowała

Gość gorącaHerbatka 987
Ja po takim "wykrzywianiu" głowki trafilam do neurologa, a potem musialam jezdzin na rehabilitacje.

Gość lulutoja
no właśnie a my nie rehabilitowaliśmy i też przeszło ciekawe nie?

Gość Jabardzo
No to ładnie. Lulutoja masz rację, najpierw pójdę do pediatry,nie będę mu nic przy tej główce grzebać. Wielkie dzięki wszystkim za pomoc.

Gość małamiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
moja mała też tak miała. Nawet podczas kąpania główka była krzywo. Koło 4 miesiąca jej zanikło.

Gość Olga1107
Asymetria ciała nie zawsze sama przechodzi. My musimy rehabilitowac

mam córeczki blizniaczki maja teraz 7 mc u jednej zaraz po porodzie stwierdzono asymetrie ułożeniowa co jest częste podobno u blizniakow jedno dziecko przyciska drugie u mnie wlasnie tak było corka odwracała głowe tylko w prawo do tego miała na początku ta główke tak jakby krzywą zalecono mi abym cwiczyła z malutka przekładanie z boczku na boczek i na brzuszek z główka odwrócona w lewo pomogło prwie od razu dzis sladu niema po asymertii

Gość Betty Q
Mój synek tez tak przekrzywiał główke i pediatra powiedziała, ze jesli sobie sami nie poradzimy to musimy isc na rehabilitacje, to była zima wiec okolicznosci koszmarne, jeździc z dzieckiem autobusem na rehabilitacje a tu wiatr i śnieg. Tak sie zawzielismy, ze doprowadzilismy małego do porzadku. Układałam mu zawinieta w pieluszke kilogramowa mąkę, tak zeby nie przekrecał główki tylko trzymal prosto i zeby tez tak spał. Udało sie. Jesli zlecono Wam ćwiczenia to ćwiczcie, nie zrobisz małemu krzywdy lub kupcie tez wałeczki, jak sugeruja dziewczyny.

Miałam podobny problem, stosowałam specjalistyczną poduszkę head care razem z rehabilitacją. (poduszka pomaga od razu a rehabilitacja może trwać kilka miesięcy) Dziewczyny słuchajcie swojego głosu gdyby nie moja zaciętość to skierowania ha reh, bym nie dostała a po 6 miesiącu życia dziecka duże jest prawdopodobieństwo że główka zostanie krzywa! A jeżeli macie bardzo zdeformowaną główkę to niech was skieruje do neurochirurga. Problem z krzywą głową - to może być również kraniostenoza występuje rzadko ale trzeba to sprawdzić.

Gość karolcia2544
kręcz karku-tak mi mówiła moja lekarka-moja córeczka też trak miała.jeżdziłam na rechabilitacje przez miesiąc,ale mała bardzo płakala,musiałam uciskac specjalne nerwy.I szczerze ci powiem że chyba to za wiele nie dało-samo z siebie przejdzie...jak ktos tu pisal -przestaw łórzeczko w innym kierunku tak aby dziecko słysząc cie odwracało główke.powodzenia i nie martw się;)

Gość gość
moja córcia też tak miała - ciągle w jedną stronę skrzywiona, nie lubiła drugiej - z tego wszystkiego jedna strona zrobila się oczywiście od razu bardziej płaska..... ale jako że nie mieszkam w Polsce, tutaj w ogóle nie ma mowy o rehabilitacji i innych - w polsce z byle czym wysyła sie do specjalsitów...wiec pediatra mówił tylko by ją interesować czymś z drugiej strony, kłaść na słabszą strone itd.... i powiem Ci że to pomogło, z biegiem miesięcy coraz lepiej - jak zaczęła już byc komunikatywna to w ogóle łatwo było ją zainteresować czymś po słabszej stornie :) a jak już od miesiąca siedzi to w ogóle bajka, a głowa zrobiła się okrągła prawie że momentalnie, z dnia na dzień nie widać juz róznicy..nawet ja, która wiem o tym, nie widzę...wiec oceń to - czy problem powazny, czy rozmyje się w rozwoju naturalnie. A najlepiej pogadaj z pediatrą