Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mama Hania

CO JEST POTRZEBNE DO PORODU

Polecane posty

Gość Mama Hania

Jakie rzeczy są potrzebne dla mnie i dla dziecka? kompletnie nie wiem jak spakować torbę.co do niej włożyć. proszę pomóżcie mi.

Dokumenty: -dowód osobisty -potwierdzenie ubezpieczenia rumua - karta nfz( jak jesteś z woj śląskiego) -ostatnie wyniki badań -karta ciąży - wynik HBS i grupy krwi Dla ciebie: - min dwie koszule -szlafrok klapki, kapcie - majtki jednorazowe i podkłady - kosmetyki do mycia, płyn do higieny intymnej, szczoteczka etc -tamtum verde - woda niegazowana do picia dla dziecka ( zależy do szpitala) - dwa trzy komplety ubranek, najwygodniejsze śpioszki lub pajacyki -niedrapki i czapeczka - ok 20/30 pieluszek jednorazowych -chusteczki dla niemowląt - flanelka i tetrowa -kocyk lub rożek

Gość xco+++
a można sobie tantum verde zapodać, czemu nie?

Gość Olga1107
W moim szpitalu nie można było ubierać swoich ubranek i pieluchy tez dawali na miejscu. Poza tym to kilka koszul do karmienia sie przydaje a nie dwie. Weź swoje podklady czy mega podpaski bo te szpitalne są do dupy. W razie czego przydaje sie kółko do siedzenia szczegolnie po nacieciu. Herbatki laktacyjne na odradza dni tez są ok

Gość Luudka
Wiele sił i samozaparcie :)

Co szpital to inne zwyczaje widzę. Ja dzwoniłam i dowiedziałam się, że dla dziecka pampersy i chusteczki nawilżane muszę mieć a reszta według uznania, ubierać mogę w swoje ciuszki więc raczej z tego skorzystam choć nie wiem czy się nie okaże, że położna przebierze dziecko i ciuszki przepadną... dla siebie mam mieć koszulę, której nie będzie mi żal zniszczyć przy porodzie i jedna lub dwie na zmianę. no i wiadomo kosmetyki dla siebie ręcznik szczoteczka kapcie klapki pod prysznic, wiadomo podkłady podpaski poporodowe majtki z siateczki. koleżanka, która rodziła niedawno odradziła mi stosowania tej szpitalnej legniny ponieważ ciężko jest usunąć resztki tego dziadostwa po prostu pod wpływem wilgoci to się rozpada jak chusteczka. a no i wiadomo jak już ktoś pisał wszystkie niezbędne dokumenty :)

Gość mama dwóch dziewczynek
właśnie w każdym szpitalu jest inaczej, u mnie w państwowym dostałam listę co mam wziąć i np. dziecku tylko na wypis, bo w szpitalu nie można swoich rzeczy używać. A sobie oczywiście wszystko można, ale na połóg, bo do porodu też ich koszula. Koło ? nie wiem, czy są jakieś "profesjonalne", ale ja w domu używałam zwykłego kółka pompowanego ;-)

cieszę się, że jest ten temat, ale poruszę go jeszcze raz na początku stycznia :D termin wyznaczony na 8.01.2013 ;)

Gratka, czytałam o tym kółku, super sprawa, koleżanka chwaliła sobie, nie wiem czy sama nie zakupię :D

Miękka podusia wystarczy;-) ehhe szczególnie do samochodu jak się wraca do domu.

Gość Olga1107
Kółko dla mnie przynajmniej było jak zbawienie!!

Gość skoro chcialas, to masz
zapomnialyscie o recznikach, ladowarce do telefonu, aparacie fot

Olga gdzie kupiłaś, bo zaczęłam się rozglądać w necie :)

Gość Betty Q
To i jeszcze cos dorzucę: Z dokumentów u mnie wymagali badania na HIV (kraków, kopernika) dla mamy przydaja sie skarpetki jesli sie rodzi sn

Gratka na rehasklep znlalazłam :) piszą, że jest bardzo przydatna, jeśli dojdzie do cięcia krocza podczas porodu, chyba ja kupię, nie jest za droga, ale poczekam do listopada :D

Jeszcze sobie przypomniałam:-) Bardzo przydają się jednorazowe ręczniki papierowe do wycierania się już po. Po każdym podmyciu się, są bardziej higieniczne niż normalne.

Gość Mama Hania
Dziękuję za odpowiedzi :) Może komuś się jeszcze coś przypomni.