Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Rohy

Emigracja z dzieckiem. Pomóżcie!

Polecane posty

Chcemy za około rok wyemigrować do Anglii z córką, mam tam rodzinę. Problem w tym ze nie wiem czy za rok 7 letniew dziecko poradzi sobie z angielskim. Do tej pory miała angielski w przedszkolu i prywatnie- ale to głownie zabawa i tak naprawde jeszcze mało potrafi. Teraz od wrzesnia idzie do prywatnej szkoły polsko angielskiej i chociaz jest ciężko chcemy ponieść ten koszt(a szkoła jest droga) skoro myslę o emigracji. Angielskiego ma byc 2 godziny dziennie- będzie native speaker- Anglik i Polka. Lekcje w jez polskim i w jez angielskim. Czy po roku dziecko będzie cos umiało? czy poradziłoby sobie w ang szkole?

Gość Wielki Elektronik
tak

Gość kaminka1990
moja sąsiadka wyjechała z dwójką do niemiec jedna w I klasie a druga w VI i nie znały ani słowa. Szybko się nauczyły. Nie martw się tylko uciekaj z tego tuskolandu :(

Taka zmiana nigdy nie jest łatwa dla dziecka. Dobrze, że wybraliście teraz szkołę z angielskim, ale prawdopodobnie to nie wystarczy. Jeśli córka ogląda bajki-niech to będą bajki w języku ang. Uczcie ją w domu słówek, przed zaśnięciem też czytajcie jej po angielsku. To może ułatwić aklimatyzację. Pewnie na początku w nowej szkole, w nowym środowisku będzie się czuła zagubiona, ale dzieci szybko przyzwyczajają się do nowych warunków. Powodzenia!

ja sie wybieram na wiosnę z 12 latkiem i się tak nie martwie jak ty autorze. poslesz dziecko na doatkowe lekcje,zresztą podciągaja słabsze dzieci w klasie z języka

Gość onawi
a po co chcecie jechac do tego syfu,mieszane narodowosci,pelno czarnoskorych,syf i nic wiecej.....

Codziennie gramy w gre do nauki angielskiego- córka ją bardzo lubi i dzięki niej zna już dużo słowek, podczas jazdy samochodem puszczamy jej angielskie piosenki dla dzieci i bajki też jej zaczne puszczac. Bylysmy miesiac u rodziny w Cambridge i zabieralam ja na place zabaw i inne miejsca dla dzieci zeby się osłuchała z językiem. Mam nadzieje ze przez ten rok sporo się nauczy

rozmawiałam z kolezanką z londynu i mówila,ze z jej corka poszlo do kalsy 28 dzieci obcojęzycznych--ci co słabo mówili to mieli dodatkowe zajęcia z języka

Jest bardzo otwarta i lubiana, angielskiego uczy się bardzo chętnie.

Gość najwazniejsze jest osluchanie
Lady dobrze pisze, Twoja corka musi sie osluchac z jezykiem. Nie martw sie o jej szkole, tam szybko zlapie jezyk. Wazne jest zeby ona sie zaaklimatyzowala. Mieszkam w Stanach (Chicago) i powiem Ci ze tu bardzo duzo polskich dzieci mowi tylko po polsku az do momentu jak ida do szkoly. Jedne lapia jezyk szybciej, inne wolniej, ale wszystkie sie w koncu naucza. (te dzieci o ktorych pisze to glownie jedynacy i najstarsze dzieci w rodzinie, poniewaz jesli pojawia sie mlodsze dziecko to raczej zna jezyk angielski juz od najmlodszych lat-dzieki rodzenstwu:)) Tak wiec szkola prywatna OK, ale postaw na osluchanie sie dziecka w domu. Puszczaj jej bajki po angielsku. Tylko pamietaj Ty mow do nie PO POLSKU. Jesli wyjedziecie, to ona angielski i tak zlapie, ale jak nie zadbasz o jej znajomosc polskiego, to bedzie z tym kiepsko. Znam wielu rodzicow, ktorzy tak martwili sie o angielski, ze teraz ich dzieci wlasnego jezyka zapomnialy. Nie iwem na ile znasz angielski, ale ja osobiscie nie popieram uczenia dziecka jezyka obcego przez rodzicow, ktorzy sami ten jezyk poznali i tez robia bledy i oczywiscie maja akcent. (sama do dzieci na poczatku nie mowilam po ang. jedyne co robilam to podawalam im znaczenie slow, albo tlumaczylam na polski) Ja mam dwoje dzieci urodzonych w Stanach i mowia perfect po polsku, ale kosztowalo to lata pracy. Dodam, ze moje dzieci najpierw nauczyly sie mowic po polsku, potem po angielsku. Jesli chodzi o poisanie i czytanie to odwrotnie-najpierw poznaly angielski, a potem polski. Ja do nich zawsze mowilam i mowie po polsku(chyba ze np pomagam im w zadaniach to oczywiscie po ang)

Myślę, że sobie poradzi. Też mieszkam w UK i dzieci moich znajomych dość szybko się aklimatyzowały z tego co wiem. Bardzo dobrym krokiem było posłanie jej do szkoły polsko angielskiej. Powodzenia życzę na emigracji :)

Gość najwazniejsze jest osluchanie
w mojej dlugiej wypowiedzi zrobilam blad mialo byc Tylko pamietaj Ty mow do NIEJ PO POLSKU. (a nie" do nie po polsku") :)

Gość wredniucha
im młodsze dziecko tym lepiej radzi sobie z adaptacja do nowego środowiska i języka największe problemy są z 13-14 latkami

Gość wredniucha
bo nie chcą uczyć się języka, trzymają się tylko w swoich polskich grupach znajomych, bardzo mocno odczuwają wyobcowanie