Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ndjslcfjdl

jak sie robi kluski slaskie?

Polecane posty

Gość ndjslcfjdl

mi nigdy nie wychodza, po gotowaniu robi sie ciapa a w srodku surowe:(

Do miseczki daj ugotowane,przepuszczone przez praskę ziemniaki. Podziel na cztery części i jak wyciągniesz jedna część ziemniaków to wsyp w puste miejsce mąkę ziemniaczana ,dodaj jedno jajko i łyżkę mąki pszennej.

Gość glabie kapusciany
DO klusek slaskich dodaje sie surowe tarte ziemniaki

Gość glabie kapusciany
Ziemniaki (6 sztuk) ugotowac na miekko, odlac i zaraz gorace potluc tluczkiem, odstawic. Ziemniaki (3 sztuki) zetrzec na tarce, wylozyc na sitko do odkapania. Po kilku minutach starte ziemniaki dodac do ugotowanych, wsypac make ziemn. i 1 lyzeczke soli. Zagniesc ciasto, formowac male kuleczki i wrzucac do wrzacej, osolonej wody. Gotowac na malym ogniu ok.7 min. .

Gość ndjslcfjdl
ja robie tak, jak wy to znaczy. katrofle jeszcze cieple przez praskę, potem jedna czwarta wyjmuje zasypuje dziure maka ziemniaczana, dodaje jajko, i nigdy jeszcze mi nie wyszły :( czemu?? cos musze robic zle:(

Gość ndjslcfjdl
moze o ta mąkę pszenna chodzi??

Gość dfffffg
ja robię tak jak zołza, moja babcia jest ze śląska i tez tak robi, tylko ważne ziemniaki nie mogą być gorące bo wyjdą takie "glutowate" kluski. Wrzucać na wrzątek gotować aż wypłyną

Gość ndjslcfjdl
to moze wlasnie robilam je jak byly zbyt gorace. to jak zimne mają być?? te kartofle?

Gość jolaDD
Kluski śląskie: Składniki ziemniaki ugotowane przeciśnięte przez praskę mąka ziemniaczana 4 żóltka zrobić kopczyk wyciąć z niego 1/4 część wsypać tyle mąki ziemniaczanej ile mieści się w wolnym miejscu i wbić zółtka Zarobić razem z wyciągniętymi ziemniakami nie ma możliwości ,żeby kluski nie wyszły najlepiej ,aby ziemniaki były ciepłe z zimnych nie wychodzą takie dobre Z ziemniaków surowych tartych robi się kluski zwane pyzy:)

Gość jolaDD
z mąki pszennej i ziemniaków to są kluski zwane kopytka