Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

viobe1

nie tyje w ciazy a kilogramy leca w dół

Polecane posty

wiem ze to normalne na poczatku ale powiedzcie od którego tygodnia zaczełyście tyć? Ja ogólnie sama w sobie jestem dość szczupła.

Gość ale jesz normalnie czy wręcz
przeciwnie? ile ważyłaś i przy jakim wzroscie przed ciążą?

Gość mrew
No jak jestes na początku ciąży to z jakiej racjo masz przytyć? 8 tygodniowy zarodek waży tyle co piórko.

no właśnie, który to tydzień?

18 tydzien. No ok spoko wiem ze czasem tak jest tylko jestem ciekawa w ktorym tyg u was widac.

Gość niuu
A co na to lekarz?

ale jedząc normalnie nie powinna chudnąć wymiotowałaś? to ile schudłaś?

ze jest ok wszystko. ja sie jakos strasznie nie martwie tym bo wiem ze zdarze przytyc. po za tym nie chce duzo przytyc jak inne...

Gość lgeas
Kobieto, dziecko wważy średnio w 17-18 tygodniu - 150 g. Tyle co kubek jogurtu. Powiedz jakim cudem masz tyć od czegos takiegom, przeceiż wtedy jeszcze nic nie widać :O

tyć może niekoniecznie, ale chudnąć jedząc normalnie? poza tym przecież to co wlicza się na przyrost masy w ciąży, to nie tylko sam płód...

kobietko LGEAS nie mowie ze chciałabym przytyć. I mnie to nie przeraża. Ale chudnę... i pytam dziewczyn od ktorego tyg zaczeły tyć?

Pod koniec ciąży na dziecko trzeba liczyć średnio 3,5 kg. Powiedzmy, że najczęściej między 3 a 4 kg. Powiększona macica waży około 1 kg. Łożysko kolejny kilogram. Płyn owodniowy: 1-2 kg. Nasza krew waży pod koniec ciąży około 2,5 kg więcej niż przed ciążą, bo jest o wiele gęstsza i jest jej więcej. Ostatnie 1,5 kg przypada na powiększone piersi, tłuszczyk, który chcemy czy nie chcemy zbiera się na pośladkach, biodrach i na udach. W ciąży kształty w tych strategicznych rejonach zaokrąglają się zawsze. Po zsumowaniu wychodzi nam 11,5-12 kg

jeśli schudłaś wtedy, gdy wymiotowałaś, to jest ok niepokojące byłoby, gdybyś traciła na wadze teraz, bez wymiotów i jedząc normalnie poza tym jeśli lekarz nie widzi powodów do niepokoju, to w ogóle nie ma o czym mówić, bo na pewno wszystko jest ok każda w ciąży przybiera na wadze inaczej

wiesz kazda ma inaczej ale jezeli lekarz mowi ze jesk oki masz dobre wyniki badan malenstwo dobrze sie rozwija to najwazniejsze ja na poczatku tez nie tyłam az zdziwiona byłam ale wlasnie tak ok 5 miesiaca juz zaczełam wiec własnie to w tym tyg jak ty teraz jestes. tez nie jakos strasznie rozklada mi sie to równomiernie heee a tez jestem wysoka 1.72. niektore maja to szczescie ze tylko brzusio jest a figura zostaje jak z przed ciąży :)

Jak rozkłada się przyrost wagi na poszczególne trymestry? W I trymestrze najczęściej na początku trochę się chudnie. Trochę czyli 1-3 kg. Jeśli kogoś męczą częste wymioty, może zrzucić więcej. Potem powoli zaczynamy wychodzić na prostą i przybierać na wadze. W rezultacie pod koniec i trymestru mamy na liczniku przeciętnie 3 kg więcej. W II semestrze optymalny przyrost wagi to około 1-2 kg miesięcznie. Tym szybszy, im bliżej III trymestru, bo dziecko i łożysko ważą coraz więcej. W III trymestrze nie powinno się tyć więcej niż 2 kg na miesiąc.

Gość mamawiktora
Pytanie źle postawione, tycie kojarzy się z gromadzeniem tłuszczu, powinnaś zapytać, od kiedy zaczęłyscie przybierac na wadze. Ja na poczatku nawet nie kontrolowałam wagi więc w 3 miesiacu mialam spadek wagi o 2 kilo, dowiedziałm się na wizycie u ginesa. Dziecku nic sie nei stało, bierze to co potrzbuje.

ok dzieki. zapytam jeszcze lekarza czy nie widzi w tym nic dziewnego bo bede u niego w poniedziałek..

kocham takie łapanie za słówka i madrzenie sie jak to ja zle zadałam pytanie. haha... Matko i tak widaomo o co chodzi!