Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Metalowy_facet

Problemy z zębami a dokładnie z dziąsłami

Polecane posty

Gość Metalowy_facet

Mam pewien problem z zębami. Od 6 miesięcy noszę aparat (miałem krzywe trochę jedynki), ale coś mi się dzieje z dziąsłami. Tzn. już przed aparatem na jednym zębie na lewej górnej 4 cofało mi się dziąsło. Widać to na załączonej fotografii. http://fotosik.net.pl/di/ERIN/zęby.jpg Teraz, kiedy mam aparat zaczęło mi się tak robić i na wielu innych zębach zwłaszcza tych 3,4,5. Dziąsła się cofają, są lekko zaczerwienione. Stomatolożka też w zasadzie nie może znaleźć przyczyny, zaleciła mi abym mył zęby pastą ziołową, ale delikatnie, płukał sobie rumiankiem usta. Pytała się też czy aby nie jestem na coś uczulony, ale kilka lat temu miałem badania na alergie i nic nie wyszło. Mycie zębów pastą ziołową jest dla mnie trochę niewygodne, bo ona słabo się rozprowadza. Wcześniej używałem przeważnie blenda-med. Ale może ona była za mocna miała za dużo fluoru, co też miało wpływ. Znalazłem teraz w necie, że jest nowa blenda-med. Pro-expert niby taka ze wskazaniem na dziąsła. Ale może ktoś coś wie więcej o problemach z dziąsłami, od czego coś takiego może się dziać i mógłby mi doradzić. Jak tak będzie do za kilka lat w końcu zęby mi wypadną ;-( więc muszę coś na to podziałać. http://fotosik.net.pl/di/ERIN/zęby.jpg

Gość Metalowy_facet
Nikt nic nie wie? Nie ma tu stomatolożek żadnych?

Gość A to chyba nie jest
A kto Ci zakłądał te blachy na zębach????blachy w ustach????bezsensu to jest

Gość Mtalowy_facet
Jak to kto? Stomatolożka ortodontka fajna babka, ale co piernk do wiatraka

Gość vengee
to może byc początek paradontozy smaruj żelem np, sachol

Ja musiałam zrezygnować z aparatu, ponieważ zaczeły mi się przednie zęby ruszać, po prostu myślałam że zostanę bez zębów, nie wiem czy za bardzo był ściśnięty ten aparat czy co, ale płakać aż mi się chciało.

Gość jeżeli stomatolog
nie jest ci w stanie pomóc to może pora zmienić lekarza. też mam problem z odsłaniającymi się szyjkami zębowymi, chociaż nie noszę aparatu. wystarczy że się zranię skórką od chleba, brzegiem pizzy, albo np. dostanę znieczulenie u dentysty i od razu dziąsło pęka. bałam się, że to początki parodontozy, ale dentystka obejrzała wszystkie dziąsła i stwierdziła, że nie. dziąsła nie są ani opuchnięte, ani czerwone, kamienia nazębnego też nie mam, żadnych problemów laryngologicznych. jak się okazało mam po prostu bardzo wrażliwe i cienkie dziąsła - podatne na uszkodzenia mechaniczne. jedyne wyjście to szczotkować zęby ruchami "wymiatającymi" (od dziąsła), pasty z dużą zawartością fluoru/ ewentualnie przeznaczne specjalnie do pielęgnacji dziąseł oraz płyn do płukania jamy ustnej. mnie dentystka poleciła zielony elmex (nie wiem czy sensitive czy nie) u mnie w niemczech ta sama pasta nazywa się aronal. jest też colgate pro dziąsła (nie wiem czy również w PL). sensodyne i blendamed też mają podobne w swojej ofercie. są też pasty ziołowe, ale ja nie mogę znieść ich smaku.

Gość malwina kret
To raczej początki paradontozy - jeśli nie zajmiesz się na poważnie swoimi dziąsłami w odpowiednim momencie, to możesz nawet całkowicie stracić zęby. Moja rada jest taka - wprowadź pastę ajona, systematyczne wizyty u dentysty - z czasem sytuacja powinna się poprawić - najgorsze co możesz zrobić, to nie ruszać się z miejsca...

Gość paulina mencik
Działajcie szybko - mój dziadek stracił przez paradontozę całkowicie swoje zęby. A ile się ucierpiał - mieszkaliśmy wtedy razem. Przy paradontozie najważniejsze jest szybkie działanie, szybkie decyzje - wtedy efekt będzie taki, jakiego oczekujecie. Nie dopuśćcie do paradontozy!

Gość co to za?
Co to za ajona? Mam kupić jakąś pastą na problemy przyzębia, ale jedyne nazwy, które cokolwiek mi mówią to elmex, parodontax. Tamta pasta jest lepsza? Ile kosztuje?

Gość paulina mencik
Nie wiem czy jest lepsza - nie korzystałam ze wszystkich, ale na pewno jest skuteczna. A kosztuje śmieszne grosze - kilka złotych. Fakt, że jest dostępna wyłącznie w aptekach, również co oznacza, prawda?

Gość co to za?
Pytam, bo nie słyszałam wcześniej o czymś takim. Skoro jednak nic innego nie działa, to wypróbuję tej pasty. Mam początki paradontozy i jak na razie lekarka twierdzi, że żadne metody tego nie zatrzymują ; / Jestem załapana, mogę stracić zęby ;/

Gość paulina mencik
Pomoże. Nie w ciągu kilku dni, ale po kilku tygodniach powinna być widoczna poprawa - sprawdzone. Czasami najprostsze metody okazują się w takich przypadkach najbardziej skuteczne. Tylko najpierw trzeba wiedzieć jakie to dokładnie metody ;-)

Gość co to za?
Nie jestem głupia - nie myślałam o kilku dniach. Wiem, że z tym problemem ciężko jest sobie poradzić nawet w czasie kilku tygodnie. Dobra, czas pokaże, zobaczymy czy ta ajona cokolwiek zdziała.

Gość gość
wydaje mi sie, ze powinnaś jak najszybciej zapisac sie do dentysty, niech on stwierdzi co i jak - polecam gabinet www.addent.pl

Gość gość
Dziąsła mają niestety to do siebie, że się czasami cofają. Powinni ci to w dobrym gabinecie stomatologicznym (np. http://przychodniadental.pl/) zalakierować, żeby dalej się nie cofało.

Gość gość
i żeby nie pojawiła się nadwrażliwość w tym miejscu, a niestety jest to przykra i dość bolesna dolegliwość. Niestety coś o tym wiem. Takie lakierowanie daje dobre rezultaty. Co pół roku robię to w gabinecie http://www.medidens.pl/. I pozwala mi to zapomnieć o nieznośnym bólu podczas jedzenia i picia gorących i zimnych rzeczy.

Gość gość
Zgadzam sie z poprzednikami. powinnaś to zalakierować. Pamiętam, ze jak byłam na lakierowaniu w http://www.popkoadam.pl/ to ten lakier miał smak truskawkowy ;)

Gość gość
ja poszukuje obecnie jakiegos dobrego dentysty, bo niestety moj mnie zawodzi, niby chodze na te wizyty ale poprawa jest mala, znajoma polecila mi www.dentysta-gadomska.pl myslicie, ze to dobry wybor?

Gość gość
Hej, z podobnym problemem trafiłam tutaj http://www.cmpdent.pl/ . Dobrze że od razu się zdecydowałam na wizytę bo mogłabym stracić nawet zęby.

Gość gość
Juz przestan z ta teklama cmp costam. Na 3 watkach wciskasz ten sam kit

Gość gość
U mnie podobny problem występuje na dolnych zębach i na górnych trójkach. Dziąsła mi się cofają, odsłaniając szyjki zebowe, a co za tym idzie, mocno reagują na skrajne temperatury. Pomocą są preparaty od http://dentaidpolska.pl/ do zębów nadwrażliwych. Pomagają ograniczyć reaktywność zębów.

Gość gość
Mam dobrego stomatologa z http://www.medidens.pl/ i on ostatnio zrobił mi lakierowanie odsłoniętych szyjek zębowych. Zupełnie inny komfort życia teraz, serio. Skończył się problem nadwrażliwości! Wiem, ze to chwilowe i trzeba będzie zabieg powtórzyć, ale ulga jest ogromna!