Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Forumowiczka Inga 27

Wyjazd z kraju w ciąży, bez zgody ojca dziecka POMOCY

Polecane posty

Jestem w 6 mc ciąży, niestety ojciec dziecka nie stanął na wysokości zadania i najzwyczajniej w świecie okazał się nieodpowiedzialny, niestety zarówno mi jak i swojej rodzinie wyrządził ostatnimi czasy wiele krzywd. Jest zatrudniony, ma umowę o pracę, jednak od prawie 3 miesięcy przebywa na bezpłatnym urlopie. Ja jestem na L4, nie dostaję od niego zupełnie nic, nie wspiera mnie finansowo, za wszystkie wizyty u lekarza oraz rzeczy dla dziecka które trzeba już kompletować musiałam płacić sama. Pieniądze które wcześniej zarobił w dużej ilości wydał na alkohol, dowiedziałam się również że zażywał narkotyki. Rozstaliśmy się, ja mieszkam aktualnie u rodziców. Dostałam propozycję wyjazdu do rodziny do UK. Niestety nie mogę wyjechać z kraju z dzieckiem jeśli on nie wyrazi na to zgody. Jak wygląda sprawa, kiedy dziecko się jeszcze nie urodzi? Chciała bym urodzic córeczkę w UK, czy on może mnie zaskarżyć? Proszę o pomoc.

Gość nie chcesz isc to nie idz
z tego co mi wiadomo to z dzieckiem juz urodzonym nie mozna wyjechac bez zgody, ale jak jest sie w ciazy nie trzeba zadnej zgody miec. ale moge sie mylic.

Gość znam to przeciez znam aż
mozesz wyjechac bez jego zgody tylko czy w zaawansowanej ciazy cię wpuszcza do samoloyu?

Kobiety po 35 tygodniu ciąży nie mogą odbyć podróży samolotem Ryanair

Gość nie chcesz isc to nie idz
mozna wybrac inny srodek transportu

czyli jeszcze teraz możesz lecieć do UK najlepeij samolotem bo autokarem a potem promem to straszna męczarnia by była :o

Napisałam przecież, że jestem w 6 mc,dokładniej 24 tydzien, mogę więc jeszcze latać. Chodzi mi o to, czy jak już urodzę tam dziecko, to czy on może mnie zaskarżyć? Czy może zażądać powrotu dziecka do kraju itp.

Gość myślę, że bez problemu możesz
lecieć; jeżeli nie jest to ciąża wysokiego ryzyka i nie musisz leżeć to podróż nie powinna Cię zmęczyć za bardzo; to nie jest duża odległość... ojciec dziecka nie musi na nic się zgadzać, jeżeli jechałabyś z dzieckiem to wtedy mógłby robić problemy, dopóki mała jest w brzuszku jego zgody nikt nie wymaga. Moja koleżanka właśnie niedawno przyleciała z uk w ciąży zaawansowanej, bo chce urodzić w Polsce ;-) leciała w 8 m-cu ;-) ja z kolei rozmawiałam z lekarzem o wyjeździe w ciąży na wakacje i sam zaproponował, że może lepiej polecieć gdzieś samolotem, niż się tłuc po polskich drogach kilkaset km. ... Jeżeli jesteś zdecydowana i rodzina wyciągnęła rękę do Ciebie, pomogą, to na pewno warto. powodzenia.

może zażądać widzeń z dzieckiem a także może próbowac odebrac ci prawa rodzicelskie

Gość odpowiadam jako rodzic
ale co on może żądać skoro ma ciebie i dziecko dupie? żądac to mozesz ty od niego alimentów

Napiszę to inaczej... czy może zgłosić, że dziecko przebywa za granicą bez jego zgody? J

Gość SamaJa2
Najpierw musiałby wystąpić o ustalenie ojcostwa. Jeśli będziesz miała świadków, że jest narkomanem to nie masz się czego bać, dziecka nie dostanie. Poczytaj jak to jest w UK, oni mają inne prawo.

Gość pierwsze urodziłam w wieku 22
wyjeżdzaj stąd jak najszybciej tam jak urodzisz to cię nikt tu nie będzie ciagnął do powrotu a jego nie będziesz interesowała jak wyjedziesz--zapewniam cię ucieszy się,ze ma cię/was z głowy naiwna jesteś ze myslisz,że cię będzie szukał lub chciał sciągnąc tutaj

Gość SamaJa2
Jeśli nie podasz w akcie urodzenia, że on jest ojcem, to najpierw musiałby wnieść sprawę o ustalenie ojcostwa. Wiesz, badania i te sprawy

po pierwsze i najważniejsze - gdzie i kto powiedział, że on jest ojcem dziecka? jeśli przy porodzie nie podasz nazwiska ojca dziecka, będzie ci mógł nakukać jeśli zażąda badań genetycznych i ty się nie zgodzisz, też będzie ci mógł nakukać nie będzie miał żadnych praw do tego dziecka a na chwilę obecną - płód nie jest dzieckiem/człowiekiem w świetle prawa polskiego, więc możesz sobie w ciąży robić co chcesz i jechac nawet do Honolulu myśl dziewczyno, myśl - to nic nie boli

Niestety, chciała bym dla mojego dziecka jak najlepiej, ale boje się że on założy mi jakąś durną sprawę w sądzie, że wyjechałam z kraju, urodziłam dziecko za granicą i uniemożliwiam mu kontakt. Nie chce narażać dziecka na taką szarpaninę, sama też chcę spokojnie żyć.

dziecko dostanie obywatelsto brytyjskie i on was juz nie sięgnie nie zastanawiałabym sie nawet minuty

Gość AAAAAAAAAAAAAAAAA.....
ewa idiotko jak zażada badań genetycznych to sąd zmusi ja i tyle ma do gadania :o wracaj lepiej do garów

Gość sialalalala i bum
a kto powiedzial, ze musisz go zglaszac jako ojca? jak na razie to w zadnych dokumentach on nie figuruje jako ojciec

skoro on się wami nie interesuje jak jestescie tu na miejscu--to myslisz,że będzie cię szukał i szarpał do powrotu???????????? pójdzie na kolanach do częstochowy,że zniknęłyscie z jego zycia i nic od niego nie chcecie

Twierdzi że dziecko go interesuje, że będzie o nią walczył. Jeśli nie podam go jako ojca dziecka, nie będę miała podstaw by żądać alimentów. To proste. Trudna decyzja, nie wiem co mam robić.

jak urodzisz w UK to powiedz,że ojciec jest nieznany,dziecko z gwałtu a z nim kontaktu nie utrzymuj

No właśnie, ojciec nieznany i absolutnie po kłopocie. Myślisz, że chłopowi, który już teraz ma cię gdzieś będzie się chciało biegać po sądach i co najważniejsze-płacić za rozprawy i badania? Kto ci z maleńkim dzieckiem każe wracać do Polski? Nie panikuj :)

AAAAAAAAAAAAAAAAA..... ewa idiotko jak zażada badań genetycznych to sąd zmusi ja i tyle ma do gadania wracaj lepiej do garów Stosownie do art. 306 Kodeksu postępowania cywilnego (w skrócie K.p.c.) „pobranie krwi w celu jej badania może nastąpić tylko za zgodą osoby, której krew ma być pobrana, a jeżeli osoba ta nie ukończyła trzynastu lat lub jest ubezwłasnowolniona całkowicie za zgodą jej przedstawiciela ustawowego. Zgodnie z art. 233 K.p.c. „sąd ocenia wiarygodność i moc dowodów według własnego przekonania, na podstawie wszechstronnego rozważenia zebranego materiału. Sąd oceni na tej samej podstawie, jakie znaczenie nadać odmowie przedstawienia przez stronę dowodu lub przeszkodom stawianym przez nią w jego przeprowadzeniu wbrew postanowieniu sądu. Strony mogą wnioskować o przeprowadzenie badania z DNA i dobrowolnie poddać się badaniu. Wagę tego badania podkreśla jednak także fakt, że w razie braku aktywności stron sąd może z własnej inicjatywy postanowić o przeprowadzeniu tego dowodu. Polskie prawo nie przewiduje przymusu oddania krwi do przeprowadzenia badania. Wymagana jest zgoda osoby badanej, a jeżeli nie ukończyła ona 13. roku życia, potrzebna jest zgoda przedstawiciela ustawowego, czyli w przedstawionej sytuacji matki dziecka. Sytuację, w której odmawia się wyrażenia zgody na przeprowadzenie badania, rozważał Sąd Najwyższy. to teraz tłuoku możesz już sama wracać do garów

alimentów by chciała ale zeby ojciec nie miał prawa do dziecka nie mozna mieć ciastka i zjeść ciastka

To nasze wspólne dziecko, wspólny obowiązek. Wiedział jak wydawać pieniądze na alkohol, to niech teraz się dowie jak wydać na dziecko. Tej kwestii nie odpuszczę.

Gość sialalalala i bum
dziecko go interesuje? to czemu teraz nie doklada sie np do wizyt u lekarza? pewnie tak samo chetnie bedzie placil alimenty

Gość sialalalala i bum
na pewno nie moze cie zakarzyc o to, ze urodzilas dziecko w UK nie masz obowiazku rodzenia w PL

albo podajesz go w akcie urodzenia jako ojca i skarzysz o ailmenty albo wyjeżdzasz,nic od niego nie chcesz--w akcie urodzenia podajesz OJCIEC NIEZNANY i honorowo wychowujesz dziecko sama tam dostaniesz tyle zasiłkow na dziecko,ze nie będziesz myslala o alimentach z PL takze okresl się najpierw czego chcesz: alimentów i szarpaniny czy swietego spokoju i urywasz kontakt

nawet jak dostaniesz na wyroku z sądu,ze ma płacic alimenty to zlotówi zlamanej od niego nie zobaczysz