Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość szz

ATEIŚCI - jak wychowujecie dziecko w katolickim kraju ?

Polecane posty

Gość ateistkapo przejsciach
No wlasnie, dokladnie tak mysle.

jak dziecko dorośnie to wtedy wybierze czy będzie wierzyć czy nie w kościół katolicki i wtedy może się ochrzcić, wziąć komunię będąc świadomym swej wiary

Gość teraz to pol biedy
Moja kolezanka sama wybrala. Co z tego, ze byla dzieckiem? ;)

Gość whedif
ja tylko nie rozumiem jak ateiści mają wychować człowieka na katolika albo katolicy na ateistę, a tego się często wymaga mogłabym być z ateistą, ale mieć z nim dziecko to już raczej nie - life - level hard

pamiętajcie ze nastała godzina szatana Co Maryja mówi o ataku zła w czasach ostatecznych Tajemnice Medjugorie W dniu 1 stycznia 2001 roku, na początku trzeciego tysiąclecia, Matka Boża objawiła się Mariji, jednej z wizjonerów z Medjugorie, przekazując jej wyjątkowe przesłanie dla dalszych losów ludzkości: „Drogie dzieci, jest szczególny powód, dla którego chciałam, żebyście tu byli. Specjalnie teraz, kiedy Szatan został spuszczony z uwięzi, zapraszam was do poświęcenia się mojemu Sercu i Sercu mojego Syna. () orędzie nadzwyczajne dane Mariji w Medjugorie Wedle słów Maryi rzeczywiście nadeszła godzina Szatana, który rozpoczął swój ostateczny atak mający na celu zniszczenie świata. To, czego doświadczamy, jest czasem próby i efektem wyjątkowej agresji złego ducha. Aby przeciwdziałać tym atakom, ludzkość musi najpierw uznać istnienie Szatana i dostrzec jego działanie we współczesnym świecie. Jednakże atak demona nie będzie trwał bez końca. Wezwani jesteśmy do ufności w ostateczne zwycięstwo Chrystusa i w pomoc Królowej Pokoju, która zapewnia nas o swoim wsparciu w orędziach z Fatimy i Medjugorie. „Godzina Szatana jest też godziną Maryi, czasem szczególnej Jej opieki i łaski. Stąd Jej wielka prośba, aby w czasach ostatecznych, w których przyszło nam żyć, jeszcze mocniej oddać się w Jej opiekę.

Gość whedif
popuszczam szpary na pielgrzymkach :)

Gość whedif
podszyw nie chodzę na pielgrzymki. możesz się podszywać bo chyba there's nothing to do here now

Gość fdsfdag
podbijam :classic_cool:

Gość remek
ja jestem katolikiem, ale jakby moje dziecko chciało kiedyś zmienić wiarę, to będę robić problemów, chcę tylko zapoznać je z ogólnymi zasadami wiary, w której i ja byłem wychowywany. Jako, że Jasiek ma dopiero 7 lat daję mu Opowieści biblijne, to tak na początek.

Gość ghjhrdfkg
ja jestem ateistką, dzecka nie chrzciliśmy nie chodzi na relgię, choinkę w domu mamy i mikołaja i prezenty, ale nie o narodzinach jezusa itd u nas sie nie mówi, mikołaj raz do roku odwiedza grzeczne dzieci, żeby nagrodzić je za to że były grzczne:) jajka malujemy i w wielkanoc nawet jak jesteśmy u rodziny to dziecko idzie święcić wtedy tłumaczymy że niektórzy wierzą w rózne rzeczy itd. dla niej to atrakcja bez podtekstu religijnego. Z życia biorę to co mi się podoba i przekształcam tak jak chcę:) ot zalety ateizmu:) jak inne dzieci bedą miały komunie to moja jak bedzie problem w tym czasie też dostanie drogie prezenty bo o to tu chodzi tak naprawdę. jak sie mnie pyta dlaczego moja siostrzenica się modli przed posiłkiem to mówię jej że ona wierzy boga a my nie, wiecej pytań nie zadaje. U nas w domu tematu boga w ogóle się nie porusza, bo taki dla nas nie istnieje, a na zewnątrz az tak dużo o wierze dzieci nie rozmawiają uwierzcie.

Gość lumillka
szkoła to dno gówno bagno przez ktore trz a przejsc- nauczyciele to klerykaln e zjeby wyruchane w kakało przez kkle r, który pisz e programy nauczania- skonczzenie szkzoly to ulga- mozna isc w swoja stron e

a po co ? ty i tak nie zrozumiesz co wielokrotnie potwierdziłaś swoimi wpisami :)

allium - palnął/palnęła chwytny tekścik i nie wie jak wybrnąć :D

jak ci sie spodobał możesz go o cytować - zezwalam i praw autorskich nie roszczę:D i pomyśl chwilę nad tym co napisałam a sama dojedziesz do sedna . no i jaka satysfakcja będzie , że n ie trzeba ci wszystkiego jak krowie na rowie tłumaczyć:D

Gość dindina
to ruchanie w tyln e sranie

Gość chyba da sie przezyc -
ja nie byłam ochrzczona, nie chodzilam na religię, brakiem komuni sie w wogole nie przejelam, nikt mi jakos nie dokuczali, bo chyba mnie lubili. nauczyciele nie mogli sie przczepic,ze jestm "grzeszna" bo bylam wzorowa uczennicą -tak pod wzgledem nauki , jak i zachowania.W kazdym razie czułam sie pewnie, bo szanowalam rodzcow i mialam w nich silne zaplecze ( zreszta byli bardzo tolerancyjnie, mieli przyjacioł roznych wyzna)ń. A potem to juz w ogole malo co kogo obchodziło.

wiara , jako sposób postrzegania świata czy zjawisk to nie jest tylko wiara w " coś " . Możesz wierzyć w " nic " . wierzysz w Boga . wierzysz ,ze Boga nie ma . jedno i drugie jest wiarą. Nie można więc powiedzieć o człowieku ,ze w nic n ie wierzy , to znaczy nie ocenia czy to świata rzeczywistego czy duchowego . Bo zawsze w coś wierzy -- albo w to ,ze Bóg jest ,albo w to ,ze Boga nie ma . Ale wierzy .

no nie wiem to do niczego nas nie prowadzi. myślałam że chodzi Ci o to że w Polsce ateiści zaczynają bronić swojej niewiary tak jak wierzący swojej wiary :-P

skoro ateista jest ateistą z przekonania a nie nowomodnym oszołomem lecącym na fali krytyki szczególnie KK to czemu ma ise w ogóle zajmować Bogiem ? czyli kimś kto dla ateisty nie istnieje ?