Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Bartniczka

Kranówka - czy bezpieczna?

Polecane posty

Gość Bartniczka

Hej. Ostatnio wylądowałam u lekarz z silnym zatruciem pokarmowym. Okazało się, że filtr do wody, którego używałam, był uszkodzony i zbierał się w nim jakiś syf, tak przynajmniej zawyrokował lekarz. Zasugerował przy tym, ze teraz najbezpieczniej jest pić wodę z kranu, bo codziennie ktoś sprawdza, czy nie ma w niej takiego syfu jak w moim filtrze. Na razie jestem na ziołowych miksturach, bo jeszcze nie doszłam do siebie, ale zanim znów wezmę jakąkolwiek wodę do ust chcę zrobić wywiad. Wy pijecie wodę z kranu? Jeśli tak to przegotowaną czy surową?

Gość majteczky_w_kropeczky
z cala pewnoscia jest bezpieczna. pij z radocia choruj dalej i rozpuszczaj ploty ze to przez wadliwy filtr.

To zalezy. U mnie np. w domu wszyscy piją kranówkę - bez przegotowywania. Kilkakrotnie woda była badana i ma bardzo dobry skład. I co śmieszne - mniej zanieczyszczeń niż woda niegazowana butelkowa - już nie będę pisać jakiej marki by nie robić antyreklamy. Woda jest czysta, smaczna i pijemy. A np. u moich teściów kranówa nie nadaje sie do picia. Co do filtrów. Ktoś mi kiedyś powiedział,że woda z filtra jest mniej zdrowa niż nawet brudna bez filtra:/Coś tam się z nią dzieje czy jakiś składnik filtrów "niszczy" wodę - nie wiem nie pamiętam ale coś mi obiło się o uszy. Z resztą jak dla mnie woda z filtra ma jakiś atki metaliczny posmak:/Nie da się jej pić.

Gość prawictwo pospolite
to zalezy w jakiej miejscowosci . Podobno w lodzi i krakowie maja najczytstszą wode w Polsce

Gość prawictwo pospolite
woda kranowa ma najlepszy smak w Łodzi, Zakopanem i Gdańsku. W tych dwóch ostatnich miastach również zapach wody był najmniej wyczuwalny. Najintensywniej smak chloru odczuwany był w Katowicach i Krakowie. Krakow i Katowice chyba lepiej nie pic z kranu

Gość gość
Filtr wody trzeba też regularnie sprawdzać i serwisować, to w zupełności normalne. Ja mam taki filtr z http://www.gc2000.pl/ i co jakiś czas jest robiony przegląd instalacji. To zupełnie normalne przy tego typu rzeczach. Co do zatruć, to najczęściej je wywołują jakieś inne rzeczy, nie woda.