Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gorkana

Co dać niemowlakowi kiedy nic mu nie smakuje

Polecane posty

Gość gorkana

Wprowadzam dla mojego 5-miesięcznego dziecka nowe smaczki. I jest dramat. Wszystko wypluwa, nic mu nie smakuje, aż go wzdryga jak mu daję jeść łyżeczką. jabłuszko czy świeże czy ze słoiczka sprawia, że cała mu buzia się wykrzywia, wszystko wypluwa. To samo z marchewką. Nie mam pojęcia jak zachęcić go do nowych smaków. Dziecko ciągle je cyca, na noc dostaje butlę kaszy i nic innego nie chce..

Gość ewelcia7676
moze jabluszko jest mu za kwasne sprobuj moze z bananem lub cos słodszego

próbować, próbować i jeszcze raz próbować. po 1-2 łyżeczki, tyle ile będzie chciał. jak nie marchew to może ziemniak, albo dynia, może pietruszka.....różne wariacje tych składników :) też tak miałam z małym. nic nie smakowało! w końcu wiem co lubi! ale tylko moje gotowane, słoikowe są niedobre :P z owoców spróbuj dac gruszkę, ale nie słoikową, zwykłą gruszkę, albo mango, albo banana. u nas najlepsza jest mieszanka banan+mango+gruszka, albo ostatnio arbuz+banan :) możesz spróbowac dodać odrobinę mleka do potrawy. ja tak zachęcałam do spróbowania na poczatku.

Gość terrrminator
jechac na cycu ile wlezie ! :)

Spróbowałabym banana ale mały jest alergikiem. gdy ja zjadłam banan czy gruszkę mały po karmieniu piersią był cały w ciapkach aż mu się rany na dekolciku robiły, taki uczuleniowiec. W zasadzie pomysły mi już się kończą po jabłku i marchewce skoro uczuleniowiec. A wykrzywia się niemiłosiernie. jakbym piołun co najmniej mu dawała...

Jedziemy na cycu ale jak wrócę do pracy to będzie problem. babci, która będzie go pilnować cyca nie pociąga :))))))

Gość jak jak876
jak wyzej kolezanka napisala probowac i jeszcze raz probowac,wkoncu zalapie.a cyca niech je jaknajdłuzej.moze dlatego,zae je jeszcze cyca-to nie pali się do poznawania nowych smakow,pamietaj,ze to co ty jesz,on tez je,czyli jak ty zjesz marchewkę to on tez ją zje w twoim mleku,tak więc sp0okojnie.

Gość tikal
najpierw daj mu sama lyzeczke do reki, niech sie oswoi,pobawi, pokaz mu jak ty z niej jesz i jak ci smakuje gotowana marchewska,gotowane jablko na poczatek proponuje

Gość mała miiiiał
Apsika dawaj po trochu a reszte sama jedz. Np 2 łyzeczki. Jak go wysypie to odstaw. Ale nie boj się probowac. Te produkty w sloiczkach po 4 miesiacu to takie ktore najmniej uczulaja. A jak do pracy pojdziesz to i tak na sloiczkach nie pojedzie, bedziesz musiala mleko odciagac. No chyba ze do tej pory to i obiadki ze sloiczkow bedziesz podawac.

dzięki dziewczyny, będę próbować. Może małymi kroczkami się uda w końcu...

Gość jak jak876
acha czyli mały jest alergikiem a tego nie napisałąs wczesniej a to zmienia postac rzecyz.tak weic powinnas chyba udac się do dobrego dietetyka oraz zrobic mu kompletne badania na alergię (można z krwi w tak mlodym wieku) i lekarz zadecuduje co powinien jesc a co nie.skoro mały jest alergikiem i niektore dania moga mu zaszkodzic to my raczej tu jnie pomożemy,poniewaz nie znamy wyników badan twojego dziecka ani nie jestemy lekarzami,mysle ze tylko lekarz moze to ocenić.

Najgorsze jest to że jak go wysypie po podaniu alergenu to wysypka nie znika na drugi dzień tylko trwa parę dni. I muszę czekać aż zgaśnie żeby coś nowego wprowadzać i obserwować na czystej skórze reakcje. Strasznie to żmudne.

Gość jak jak876
z alergią nie ma zartów!! moze nawet zabic.zwlaszcza tak male dziecko ale to nawet nie ma znaczenia,takze i dorosłe osoby dostają wstrząsu anafilaktycznego.oczywiscie mowa tu raczej o alergii płucnej,ale czesto bywa ze pokarmowa przezchodzi w to drugie stadium.wiec jesli ma alergię to powinien być pod stałą opieką specjalisty i tylko to co lekarz mu pozwoli mozna dac do jedzenia.nie mozna eksperymentować!.

Gość jak jak876
a jednak alergia pokarmowa tez jest grozna-teraz sobie doczytalam.(jestem alergiczką plucną a nie pokarmową wiec nie wiedzialam). fragment "Objawy wstrząsu anafilaktycznego 08-02-2010 15:01 Wstrząs anafilaktyczny to gwałtowny objaw alergii. W takim przypadku trzeba natychmiastowo działać, ponieważ reakcja ta może zagrażać życiu człowieka. Wstrząs anafilaktyczny (anafilaksja) to nagła reakcja, które może wystąpić u alergika w określonych sytuacjach - najczęściej po spożyciu pokarmów (owoce morza, orzeszki ziemne), zażyciu leków bądź podaniu antybiotyku (zwłaszcza penicyliny), użądleniu przez owady czy przy prowadzeniu leczenia odczulającego. " cały artykuł http://www.biomedical.pl/zdrowie/objawy-wstrzasu-anafilaktycznego-604.html

Gość Hisld
Moze nie jest gotowa jeszcze co ty musisz ze odrazu clay sloik zje??