Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kaatika93

Czy poznać płeć dziecka?

Polecane posty

Gość Kaatika93

Niedługo wybieram się na kolejne USG i będę mogła znać już płeć dziecka... Z jednej strony mnie to kusi, a z drugiej chciałabym mieć niespodziankę. Praktyczniej byłoby wiedzieć, bo mogłabym już kompletować konkretną wyprawkę, tyle że pomyłki się zdarzają... Co radzicie?

Gość whedif
włącz sobie TV. i nie siedź to bo nuda dziś wyjątkowa :)

Gość Noemi.
Ja też chciałam miec niespodzianke ale nie wytrzymałam- ciekwość wygrała :) Praktyczniej jest wiedzieć- ale zawsze mozna kompletować wyprawke w sposób " neutralny" :P

Gość Kaatika93
Coś czuję, że mimo wszystko poproszę lekarza, żeby mi powiedział...

Gość Livia_85
A po co mieć niespodziankę? Ja bym nie wytrzymała tyle czasu w niewiedzy, skoro mogą mi powiedzieć. Tak możesz właśnie skompletować wyprawkę, odpowiednio urządzić pokój, a także co ważne - wybrać odpowiednie imię. :)

Gość Kaatika93
Racja, wiem o tym, ale jak się pomylą? Boję się , że się rozczaruję, a to ostatnia rzecz, jakiej chciałabym po narodzinach dziecka! Boję się, że sama siebie będę się wstydzić przez to rozczarowanie.

Gość Livia_85
No jak tam chcesz. ;) Teraz raczej się nie mylą, nowszy sprzęt, większe możliwości. Ja nie słyszałam o pomyłkach.

Oj, chyba raczej się nie mylą. Ja tam mam 3 dzieci, w tym bliźniaki (trudniej diagnozować), a mimo w przypadku kazdego dziecka sprawdziła się płeć :-)

Gość nie pamiętam dokładnie,
a ja wlaśnie pomyślalam, że poczekam na niespodziankę na porodowce ;), a wyprawka neutralna, zresztą i tak nie lubię wszechobecnego różu i błekitu- w zależności od płci

Autorko naprawde nikt Ci nie moze doradzic czy powinnas poznac plec czy nie. To sa indywidualne preferencje. Ja chcialam znac plec. Kuzynka meza przy pierwszym chciala znac a przy drugim chciala miec niespodzianke. Nie ma zadnych zdrowotnych przeslanek ze powinnas poznac plec, tak samo z ubrankami mozna kupic cala wyprawdke w neutralnych kolorach. co do pomylek to ja nie znam osobiscie osoby ktorej sie pomylili co do plci dziecka.

ja to się nie mogłam doczekać żeby poznać płeć :) wiesz, pomyłki się zdarzają ale w sumie będziesz pewnie mieć jeszcze kilka razy USG więc możesz poprosić o potwierdzenie. mnie badało tyle lekarzy i każdy potwierdzał, że dziewczynki, więc o pomyłce nie mogło być mowy ;)

Gość ojtam ojtam
ja chciałam poznać płeć i poznałam w 14 tc - czlowiek zawsze chcę bardziej albo chłopca albo dziewczynkę i wolałam wcześniej wiedzieć niż nastawiać sie a potem "rozczarować" bo mimo że byleby było zdrowe to jakoś dziewczynke chciałam bardziej

Gość PreMediCare
Szanowne Panie, poznanie płci dziecka jest istotne także ze względu na zdrowie maluszka. Z płcią wiąże się bowiem prawdopodobieństwo wystąpienia określonych chorób genetycznych, na przykład hemofilii, zaburzeń rozpoznawania barw czy dystrofii mięśniowej. Wynika to z faktu, że odpowiadające za te schorzenia geny znajdują się na chromosomie X, decydującym właśnie o płci. Z tego powodu tak ważne jest wykonywanie w trakcie ciąży badań prenatalnych. Pozwalają one nie tylko określić płeć dziecka, ale także wykryć ewentualne schorzenia genetyczne. Rozwój medycyny umożliwia natomiast leczenie wielu z nich już w trakcie ciąży. Wykonywanie testów prenatalnych nie jest w Polsce obowiązkowe, ale w określonych przypadkach ich koszty refunduje NFZ. Badania te są bezpłatne dla wszystkich kobiet, które zaszły w ciążę po ukończeniu 35. roku życia i tych pań, które wcześniej poroniły lub urodziły dziecko z wadą rozwojową. Refundacja obejmuje także tych przyszłych rodziców, u których w rodzinie wystąpiły choroby genetyczne oraz gdy Lekarz Prowadzący aktualną ciążę zauważył coś niepokojącego w badaniu USG np. podejrzewa brak kości nosowej (NB) lub stwierdza za szybką lub za wolną czynność serca dziecka (FHR) czy szeroką przezierność karkową (NT). Zespół poznańskiego Centrum Badań Prenatalnych PreMediCare

Ja jestem w ciąży i byłam bardzo ciekawa;) Ale już wiem:) chociaż ogólnie wyznaję zasadę, że nieważne czy chłopak czy dziewczynka - ważne aby było zdrowe;). Pozdrawiam ciekawskich.

Gość mamasoon
Poznać, poznać, bo ci żyć nie dadzą :))) Zapraszam na nowe forum dla mam i ojców - stwórzmy razem świetną społeczność rodziców XXI wieku! http://www.dzieciaki.pl